• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Vynálezca Jozef Murgaš sa narodil pred 150 rokmi

  • 6:05 17.02.2014
  • BRATISLAVA
Vynálezca Jozef Murgaš sa narodil pred 150 rokmi

V rodnom Tajove má Jozef Murgaš pamätnú izbu i pamätník.

Na snímke model Murgašovej antény (vpravo) v Pamätnom dome Jozefa Gregora Tajovského v Tajove.

Katolícky kňaz, maliar, vynálezca a priekopník bezdrôtovej telegrafie Jozef Murgaš bol aj signatár Pittsburskej dohody. Od jeho narodenia uplynie dnes 150 rokov.

Národná banka Slovenska (NBS) vydala v januári striebornú zberateľskú mincu s tematikou Jozef Murgaš – 150. výročie narodenia v nominálnej hodnote 10 eur.

Jozef Murgaš sa narodil sa 17. februára 1864 v Tajove na Slovensku. Rozhodol sa pre kňazskú dráhu, študoval v Bratislave, v Ostrihome a Banskej Bystrici. Po vysvätení pôsobil ako kaplán v Dubovej. Na odporúčanie maliara Dominika Skuteckého nastúpil na krajinskú maliarsku školu do Budapešti a na maliarsku akadémiu do nemeckého Mníchova.

Po obvineniach z panslavizmu odišiel v roku 1896 do Ameriky a usadil sa medzi krajanmi v malej baníckej obci Wilkes Barre v americkej Pensylvánii, kde pôsobil viac ako 30 rokov. Naplno sa oddal rozvoju tamojšej slovenskej komunity. Svoje organizačné schopnosti využil pri novostavbe kostola, školy i pri vydávaní novín, ktoré napĺňal populárno-náučnými článkami i poéziou. Tu sa venoval i svojmu priekopníckemu dielu v oblasti rádiotelegrafie, prostriedky na zriadenie laboratória získaval maľovaním.

Vo výskume sa sústredil najmä na výsledky Marconiho experimentov. Marconiho systém, založený na Morseovej abecede považoval za príliš pomalý. Navrhol vlastný systém a konštrukciu prijímacích a vysielacích zariadení, v ktorých sa signály odlišovali už nie svojou dĺžkou, ale frekvenciou. Tak vznikol Murgašov Ton-System.

Federálny patentový úrad vo Washingtone (USA) pridelil v máji 1904 Murgašovi dva patenty. Prvý na Zariadenie na bezdrôtovú telegrafiu a druhý na Spôsob prenášania správ bezdrôtovou telegrafiou. Kňaz, ktorý mal záľubu v rybolove, skonštruoval aj cievku i špeciálny navijak na udicu. Originálny patent s číslom 1024739 na toto zariadenie mu vydali v apríli 1912.

Od vstupu USA do prvej svetovej vojny (1917) boli zakázané súkromné rádiotelegrafické stanice, čo platilo aj pre Murgaša. Preto sa vrátil k maľovaniu a ďalším záľubám. Skúmal huby, nerasty a rastliny, mal unikátnu zbierku hmyzu, asi 9000 exemplárov.

Jozef Murgaš sa vtedy angažoval aj za vytvorenie spoločného štátu Čechov a Slovákov. Vďaka svojim kontaktom si získal najvyššie miesta v USA a pripravil pôdu pre rozhodujúce rokovania na podporu Československej republiky, ktorá vznikla na základe dohody z mája 1918 v americkom Pittsburghu. Jozef Murgaš bol jedným z jej signatárov a organizoval tiež zbierku s výťažkom milión dolárov medzi americkými Slovákmi na základný valutový fond ČSR.

Keď sa však v roku 1920 vrátil do novovzniknutého Československa, stretol sa s nezáujmom o ponúkané služby profesora elektrotechniky. Sklamaný sa vrátil medzi svojich vďačných krajanov do Wilkes Barre, kde 11. mája 1929 vo veku 56 rokov zomrel.

V rodnom Tajove má Jozef Murgaš pamätnú izbu i pamätník.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.