• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 14.5.2024Meniny má Bonifác
14°Bratislava

Slováci musia byť pri Ukrajine nestranní, tvrdí minister

  • 16:06 13.02.2014
  • BRATISLAVA
Slováci musia byť pri Ukrajine nestranní, tvrdí minister

Slovensko ako susedná krajina Ukrajiny sa podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka musí vyhnúť podozreniam, že v spore nadržiava jednej, alebo druhej strane. Ako povedal dnes pre agentúru SITA po rokovaní parlamentného výboru pre zahraničie, Slovensko musí dať jasne najavo, že Ukrajinci si svoju vládu musia zvoliť sami.


Podľa neho situácia na Ukrajine je veľmi zložitá a Slovensko to zaujíma viac ako iných, pretože je to náš najväčší sused. "Slovensko sa veľmi aktívne na pôde EÚ zasadzuje o to, aby sme robili správne kroky a pomohli situáciu vyriešiť. Chceme, aby sa situácia riešila politickým dialógom a nie s použitím násilia," zdôraznil Lajčák s tým, že Slovensko zdôrazňuje nevyhnutnosť dodržiavania demokratických princípov na Ukrajine.

Sprostredkovateľom by mohla byť OBSE

Lajčák upozornil, že Ruská federácia obviňuje EÚ z nadržiavania jednej strane a podporuje demonštrantov proti ukrajinskej vláde. "EÚ nie je vnímaná na Ukrajine ako nestranný hráč. Vo chvíli, keď máte spochybnenú nestrannosť, tak ste ako sprostredkovateľ skončili," povedal. Podľa Lajčáka by úlohu sprostredkovateľa na Ukrajine mohla zohrať OBSE.

Odporúčame:

Ukrajina odložila dohodu s EÚ, Slovensko je prekvapené

Premiér Fico váha v otázke Ukrajiny, upozorňujú frešovci

Slovensko by malo pomôcť zraneným Ukrajincom, tvrdí Lipšic

Dzurinda vyčíta Lajčákovi, že Slovensko pri Ukrajine mlčalo

"Je to organizácia, ktorej je Ukrajina členom, do konca minulého roka jej Ukrajina predsedala, teda pozná ju a rešpektuje ako neutrálneho hráča. OBSE dnes predsedá Švajčiarsko, ktoré je neutrálnou krajinou a má skúsenosti z citlivých misií," konštatoval Lajčák.

Slovensko sa podľa ministra Ukrajine venuje konzistentne a dlhodobo. Zdôraznil, že SR podporuje túžbu občanov Ukrajiny po tom, aby ich krajina bola riadená transparentne a aby bolo menej korupcie.

Ukrajinské nepokoje nekončia

To však neznamená podľa neho podporu zmene režimu. Lajčák sa zároveň vyslovil proti plošným sankciám proti ukrajinským lídrom. "Sankcie majú byť selektívne, cielené proti porušovateľom zákonov a demokratických princípov," vysvetlil.

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom, ktorý koncom novembra nepodpísal prelomové dohody s EÚ. Krátko nato vypukli v Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí kontroverznej legislatívy, sprísňujúcej podmienky masového zhromažďovania. Parlament zákony pod tlakom nepokojov napokon zrušil.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

Zrážka vlaku s kamiónom: Na miesto smeruje vrtuľník

VČERA - 17:51Domáce

Premávku vlakov prerušili, na miesto nehody smeruje vrtuľník.

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

Bombovú hrozbu na STU vyšetrujú ako terorizmus

VČERA - 17:33Domáce

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začal v prípade bombovej hrozby súvisiacej so Slovenskou technickou univerzitou trestné stíhanie za trestný čin obzvlášť závažného zločinu teroristického útoku.

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

Polícia hľadá svedkov nehody, po zraneného cyklistu letel vrtuľník

VČERA - 16:17Domáce

Pre nehodu celkom uzavreli cestu, polícia hľadá svedkov.

SHMÚ varuje pred počasím v noci

SHMÚ varuje pred počasím v noci

VČERA - 12:08Domáce

V tejto časti Slovenska minulú noc klesla teplota na mínus 3,1 stupňa.