• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Pokračuje súd s trojicou expolicajtov, vinia ich z korupcie

  • 6:12 11.02.2014
  • BANSKÁ BYSTRICA
Pokračuje súd s trojicou expolicajtov, vinia ich z korupcie

Na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici v utorok pokračuje hlavné pojednávanie s trojicou expolicajtov.

To začalo s trojicou bývalých policajtov v pondelok. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ich žaluje za korupciu pri vybavovaní vodičských oprávnení bez skúšok a dvoch aj za zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Obžaloba súvisí s vydávaním vodičských oprávnení bez skúšok na Okresnom dopravnom inšpektoráte v Zlatých Moravciach v rokoch 2007 a 2008.

Vodičský preukaz bez skúšky

Hlavným obžalovaným je 44-ročný bývalý skúšobný komisár z dopravného inšpektorátu v Zlatých Moravciach Igor M. Ten vydával oprávnenia záujemcom o vodičský preukaz bez toho, že by museli absolvovať kurz v autoškole a predpísané skúšky. V dvadsiatich bodoch obžaloby je stíhaný za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a v jednom aj za zločin prijímania úplatku.

Od svojho kolegu 50-ročného nadporučíka Juraja D. podľa obžaloby zobral úplatok 20-tisíc korún (663,89 eur) za vybavenie vodičského preukazu pre policajného agenta. Juraj D., ktorý v službách polície pracoval viac ako 20 rokov a na konci kariéry pôsobil ako operačný dôstojník Krajského riaditeľstva PZ v Nitre, zobral úplatky aj od ďalších záujemcov o vodičské oprávnenia. Prokurátor mu kladie za vinu zločiny pomoci k zneužívaniu právomoci verejného činiteľa, prijímania úplatku a prečin nepriamej korupcie.

Najmenší podiel na korupčnom škandále má 44-ročný expolicajt Peter D. zo Žiaru nad Hronom, ktorý v celej veci figuruje iba v jedinom prípade a je stíhaný za prečin nepriamej korupcie. Úplatok za vybavenie vodičského bez predpísaných skúšok v sume vyše 20-tisíc korún (viac ako 663,89 eur) dal podľa prokuratúry v decembri 2007 práve nadporučíkovi Jurajovi D. a ten vec postúpil nezistenému skúšobnému komisárovi Okresného dopravného inšpektorátu PZ.

Expolicajti sa cítia nevinní

Návrh sudcu na dohodu o vine a treste s prokurátorom všetci traja obžalovaní odmietli. Vyhlásili, že sú nevinní, ale hlavný obžalovaný to uviedol iba v prípade brania úplatku 20-tisíc korún od kolegu Juraja. K obžalobe, že vydával vodičské bez skúšok, sa nevyjadril. Peter D. sa rozhodol vypovedať až v utorok 11. februára v prítomnosti svojho

Juraj D. sa obhajuje sám a senátu predniesol svoju výpoveď pripravenú písomne na šestnástich listoch. Jej čítanie trvalo takmer pol druhej hodiny a odovzdal ju do spisu. Vo výpovedi tvrdil, že celá vec je proti nemu vykonštruovaná, nasadený agent prekročil hranice zákona a kritizoval prácu vyšetrovateľov a dozorujúcich prokurátorov.

Získané dôkazy proti nemu označil za protizákonné a žiadal súd, aby dôsledne preveril všetky okolnosti prípadu. Na otázku, prečo sa v prípravnom konaní priznal, vyhlásil, že to bolo na radu obhajcu, že sa tým môže vyhnúť väzbe.

S korupčným prípadom v Zlatých Moravciach súvisí aj odsúdenie bývalého policajta Ladislava Kelecsényiho z obce Veľké Úľany. Ten ako sprostredkovateľ od istého Eugena, zvaného Jenci, ktorý vystupoval ako svedok aj v prípade Igora M., prevzal v roku 2007 16-tisíc korún (531 eur). Peniaze mali byť na autoškolu a tiež ako úplatok pre ďalšiu osobu, ktorá mala zariadiť, že vodičský preukaz bez skúšok dostane aj Amália U. Kelecsényi sa priznal a po dohode s prokurátorom za prečin nepriamej korupcie prijal trest odňatia slobody 1,5 roka podmienečne a pokutu 600 eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Opozícia apeluje na stiahnutie zmien pri neziskových organizáciách

Opozícia apeluje na stiahnutie zmien pri neziskových organizáciách

DNES - 14:14Domáce

Opozičné PS vyzvalo koaličných poslancov, aby stiahli novelu zákona o mimovládnych organizáciách, ktorú Národná rada posunula do druhého čítania.

Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

Vo viacerých mestách sa šíri zákerný vírus, hygienici prijali opatrenia

DNES - 13:21Domáce

Vírusom sa nakazili už stovky ľudí, všetkých spája jedlo z jednej prevádzky.

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie

DNES - 12:45Domáce

Vodič autobusu šoféroval pod vplyvom alkoholu, hrozí mu väzenie.

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

Zapojí sa Korčok do eurovolieb? Toto uviedol pred ich konaním

DNES - 11:59Domáce

Ivan Korčok vyzýva v eurovoľbách najmä na podporu ženských kandidátok.

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

Slovensko čelí žalobe Európskej komisie, týka sa životného prostredia

DNES - 11:26Domáce

Európska komisia žaluje Slovensko na Súdnom dvore Európskej únie v súvislosti s nesplnením si povinností týkajúcich sa preskúmania, aktualizácie a oznamovania plánov manažmentu povodňového rizika.