• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
16°Bratislava

Slovensko by malo byť na pandemickú chrípku pripravené

  • 14:13 29.01.2014
  • BRATISLAVA
Slovensko by malo byť na pandemickú chrípku pripravené

Slovensko vlastnú pandemickú vakcínu síce vyrábať nebude, ale na prípadnú pandemickú chrípku by malo byť pripravené.

Ako konštatuje ministerstvo zdravotníctva (MZ) v materiáli, ktorý vzala vláda na vedomie, v rámci jeho pôsobnosti je na poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti v čase pandémie pripravených 59 lôžkových zariadení.

Tie majú vypracované pandemické plány a ich krízové štáby minimálne raz ročne prerokovávajú pripravenosť. Zdravotnícke zariadenia by mali byť schopné vytvoriť celkovo 7 700 reprofilizovaných lôžok a vyčleniť pre ne 3 550 zdravotníkov.

Na Slovensku by vyhlásili núdzový stav

Podľa odhadov by prípadná pandemická chrípka mohla postihnúť 25 až 45 percent populácie, hospitalizáciu by si vyžiadalo 81-tisíc až 147-tisíc osôb. V tom istom čase by podľa prepočtov MZ hospitalizáciu potrebovalo 20 500 až 36 500 ľudí.

"Tento počet mnohonásobne prekračuje súčasné kapacity infektologických pracovísk zdravotníctva Slovenskej republiky. Z uvedeného dôvodu sa predpokladá na poskytovanie zdravotnej starostlivosti využitie ubytovacích a stravovacích kapacít v pôsobnosti iných rezortov a ďalšie, čo bude vyžadovať vyhlásenie núdzového stavu v Slovenskej republike," uvádza sa v správe o zabezpečení Slovenska na pandémiu chrípky.

Ako ďalej vyplýva z materiálu, jednou z možností ako zvýšiť pripravenosť Slovenska na pandemickú chrípku, je zabezpečenie pandemických vakcín. Tie by mohol štát nakupovať spoločne s ostatnými členskými krajinami Európskej únie.

MZ predpokladá, že spoločné obstarávanie prinesie lepšie cenové podmienky ako i zabezpečenie vakcín aj v prípade ich nedostupnosti pre menšie trhy. Tendre by mali byť vyhlásené v druhej polovici roka, krajiny EÚ by mohli následne kontrakty podpisovať koncom roka.

Rezort zdravotníctva je v kontakte so svetom

Rezort zdravotníctva zároveň pripomína, že spolu s Úradom verejného zdravotníctva SR priebežne komunikujú so Svetovou zdravotníckou organizáciou a Európskym centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb, úrad navyše monitoruje epidemiologickú situáciu. Úlohy majú v prípade pandémie zadelené aj zvyšné rezorty.

Ministerstvo vnútra má napríklad zabezpečovať opatrenia na hraničných prechodoch, rezort pôdohospodárstva zase v oblasti bezpečnosti potravín. Úlohou ministerstva obrany bude vyčleniť nevyhnutné sily a prostriedky, finančné krytie eliminácie rizík pandémie bude mať na starosti ministerstvo financií.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozdiel v cenách potravín sa na Slovensku oproti Poľsku zvýšil

Rozdiel v cenách potravín sa na Slovensku oproti Poľsku zvýšil

DNES - 11:30Ekonomické

Hnutie Slovensko po mesiaci opäť porovnávalo ceny potravín na Slovensku a v Poľsku.

Ojazdené autá sú lacnejšie, a na trhu ich bolo medzimesačne menej

Ojazdené autá sú lacnejšie, a na trhu ich bolo medzimesačne menej

DNES - 10:49Ekonomické

Na trhu sa čoraz častejšie objavujú aj jazdené elektromobily.

Prieskum: Väčšina Slovákov vie pokryť životné náklady, no musí škrtiť výdavky

Prieskum: Väčšina Slovákov vie pokryť životné náklady, no musí škrtiť výdavky

DNES - 9:40Ekonomické

Väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky.

Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur

Slovenské elektrárne mali vlani čistý zisk 559 miliónov eur

VČERA - 15:03Ekonomické

Slovenské elektrárne sa vlani prehupli zo straty 255 miliónov eur v roku 2022 do čistého zisku 559 miliónov eur. Spoločnosť zároveň znížila svoju zadlženosť o 139 miliónov eur na 4,075 miliardy eur.

Robert Kaliňák: Vysoká úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR láka aj iné krajiny

Robert Kaliňák: Vysoká úroveň ťažkého a obranného priemyslu SR láka aj iné krajiny

VČERA - 13:37Ekonomické

Slovenská republika je dlhodobo známa vysokou úrovňou ťažkého a osobitne obranného priemyslu. Mnohé krajiny chcú preto so Slovenskom v tejto oblasti spolupracovať.