• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 9.5.2025Meniny má Roland
Bratislava

Zrenie rajčín a pomalšie starnutie ľudí a zvierat reguluje rovnaký proces

  • 21:15 07.05.2025
  • Tel Aviv/Berlín
Zrenie rajčín a pomalšie starnutie ľudí a zvierat reguluje rovnaký proces

Zrenie paradajok reguluje ten istý proces, ktorý prispieva aj k regulácii dĺžky života a zdravia ľudí a živočíchov, uvádza nová štúdia. TASR informuje na základe správ žurnálu New Phytologist a portálu Phys.org.

V tele ľudí a iných živočíchov prebieha množstvo rôznych procesov. Jedným z nich je autofágia, ktorá reguluje recykláciu buniek a prebieha vo všetkých živých organizmoch okrem baktérií.

Medzinárodný tím vedcov pôsobiacich na univerzitách v Izraeli a Nemecku skúmal úlohu autofágie v zrení. Štúdiu s výsledkami 7. mája zverejnil vedecký žurnál New Phytologist.

Štúdia dokazuje, že autofágia ovládaním produkcie etylénu (eténu) ovplyvňuje zrenie plodov. Etén je primárnym hormónom ovládajúcim zrenie mnohých plodov, napríklad jabĺk, paradajok či banánov.

Vedci vytvorili rastliny rajčiaka umožňujúce dočasné genetické potlačenie autofágie špecificky v nezrelých plodoch plnej veľkosti. Potom v upravených plodoch spustili produkciu etylénu a zrenie predčasne v porovnaní s bežným priebehom ovládaným autofágiou. Následná analýza ukázala, že absencia autofágie urýchľuje zrenie plodov rajčiaka a zvyšuje produkciu etylénu, čím dokázali, že autofágia odďaľuje starnutie plodov podobne ako odďaľuje starnutie živočíchov.

Schopnosť regulovať zrenie plodov má dôležité implikácie pre redukciu plytvania potravinami – môže umožniť rozšírenie výberu plodín dostupných konzumentom a ponúknuť riešenie udržateľnej potravinovej istoty.

Odhaduje sa, že približne 40 percent celosvetovej poľnohospodárskej produkcie tvoria straty alebo odpad, čo má výrazné finančné, výživové a environmentálne následky,“ uvádza Simon Michaeli, ktorý sa podieľal na štúdii.

Nakoniec môžeme využiť znalosť bunkových a molekulárnych mechanizmov riadiacich zrenie, aby sme v reťazci prinášajúcom poľnohospodárske produkty z polí na naše stoly znížili straty a množstvo odpadu vyprodukované plodinami. To nás stavia pred ďalšiu úlohu – identifikovať molekulárne mechanizmy, ktorými autofágia reguluje nástup etylénu,“ dodáva Michaeli.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Žralok nie je tichý zabijak. Zvuky, ktoré vydáva, vás prekvapia

Žralok nie je tichý zabijak. Zvuky, ktoré vydáva, vás prekvapia

18:38 06.04.2025Veda

Vedcom sa podarilo zaznamenať špecifický zvuk, ktorý vydávajú žraloky.

Zdravotníci varujú: 24 vírusov, ktoré môžu spustiť ďalšiu pandémiu

Zdravotníci varujú: 24 vírusov, ktoré môžu spustiť ďalšiu pandémiu

6:35 28.03.2025Veda

Britskí zdravotníci zverejnili zoznam potenciálnych patogénov, ktoré môžu viesť k vzniku ďalšej pandémie. Viaceré z nich sú už v obehu.

Poľskí vedci vyvíjajú robota, ktorý mapuje lesy a zbiera aj kliešte

Poľskí vedci vyvíjajú robota, ktorý mapuje lesy a zbiera aj kliešte

12:03 27.03.2025Veda

Medzinárodný vedecký tím, ktorého súčasťou sú odborníci z poľských univerzít, pracuje na vývoji robota určeného na mapovanie lesov.

Tieto bylinky v sebe skrývajú liek na Alzheimerovu chorobu

Tieto bylinky v sebe skrývajú liek na Alzheimerovu chorobu

6:25 24.03.2025Veda

Dve bylinky môžu skrývať kľúč k liečbe demencie.