Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime

Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.
V lete sa opíjame viac ako v zime. S takýmto záverom prišla Nagojská univerzita v Japonsku, ktorej výskum potvrdil rozdiely medzi spracúvaním alkoholu v teplom a chladnom počasí. Jeho výsledky boli publikované v žurnále Nature Communications.
Podľa vedcov to môže vysvetľovať, prečo viac ľudí končí v nemocnici s otravou alkoholom počas leta. K výsledkom vedci dospeli vďaka testovaniu na myšiach – myši, ktoré boli intoxikované počas zimy, vytriezveli z alkoholu skôr ako tie, ktoré intoxikovali v lete.
Súvisí to aj s priberaním
Zaujímavé je, že trávenie alkoholu v zime súvisí aj s tým, prečo v tomto čase viac priberáme. Vedci totiž sledovali aj vyše 54 tisíc génov v 80 tkanivách u makakov rézus – tie sú geneticky blízke človeku.
Napriek tomu, že opice počas celého roka kŕmili rovnakou stravou, u samičiek došlo počas zimy a na jar k rýchlejšiemu metabolizmu sacharidov v dvanástniku. Táto časť tenkého čreva je tiež zodpovedná za maximálne vstrebávanie energie zo skonzumovaného jedla počas zimy, čo vysvetľuje častejšie problémy s priberaním na váhe.
Rýchlejšie vstrebávanie sacharidov však takisto znamená, že organizmus je schopný lepšie spracovať alkohol počas zimy a na jar. V lete sa preto opíjame rýchlejšie a na dlhší čas.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.