Do potravín môžu po novom pridávať hmyz: Ako ich spoznať v obchode?

Od 10. februára platia na európskom potravinovom trhu nové pravidlá, ktoré povoľujú používanie prášku z hmyzu. Ako identifikovať takéto potraviny v obchodoch?
Európski potravinári majú od pondelka 10. februára možnosť pridávať do vybraných potravín jedlý hmyz. Upozornili na to Správy STVR s tým, že ide o prášok lariev múčiara obyčajného, bohatý na bielkoviny a iné prospešné látky.
Jedlý hmyz sa môže pridávať len do vybraných potravín, ktoré musia byť riadne označené. Ide napríklad o chlieb, rožky, cestoviny, syry či kompóty. Slovenskí spotrebitelia však zatiaľ nejavia veľký záujem o takéto výrobky.
„V rámci Európskej únie boli podané žiadosti rôznych spoločností na to, aby bol zaradený tento jedlý hmyz ako nová potravina práve pre rôzne benefity, ktoré prinášajú,“ uviedla pre RTVS riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová. Tá hodnotí novú možnosť na trhu skôr ako výnimočnú záležitosť. „Určite neočakávam masové využitie hmyzu v potravinách,“ dodala.
Ako na svojom webe informuje Úrad verejného zdravotníctva SR, v rámci každej kategórie potravín je stanovené najvyššie prípustné množstvo prášku z lariev. „Napríklad v prípade chleba a rožkov sú to najviac 4 gramy prášku z celých lariev múčiara obyčajného ošetreného UV žiarením na 100 gramov potraviny,“ informuje úrad.
Ako ich spoznať
Potraviny s pridaným práškom lariev múčiara obyčajného musia byť podľa RTVS riadne označené na obale.
„V prípade tejto novej potraviny musí byť povinne v označení potraviny, ktorá túto zložku obsahuje uvedené: prášok z celých lariev, tenebrio monitor, múčiar obyčajný, ošetrený UV žiarením,“ spresnila Katarína Kromerová z Úradu verejného zdravotníctva SR. Podľa hygienikov rovnaké pravidlá platia aj pre ostatné druhy hmyzu povolené na použitie v potravinách.
Na obaloch je tiež možné prečítať si informáciu o možnej alergickej reakcii po konzumácii osobou alergickou na kôrovce a roztoče. Inak je prášok podľa Kromerovej bezpečný a dôsledne ošetrený.
Larvy múčiara obyčajného obsahujú množstvo bielkovín a ich používanie je výhodné aj z ekonomického hľadiska, tvrdí EÚ; Foto: pixabay.com
Európska únia na svojom webe vysvetľuje, že používanie hmyzu v potravinách ako dodatočného alebo náhradného zdroja bielkovín nie je nové, a vo viacerých častiach sveta sa považuje za celkom bežné.
EÚ zároveň dodáva, že hmyz sa v súčasnosti pridáva len do malého množstva potravín, hoci jeho používanie poskytuje viacero ekonomických benefitov vrátane vzniku menšieho množstva emisií, menšej spotreby vody a pastvín alebo obmedzenia plytvania jedlom.

PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku
Nová národná nemocnica je, tak ako naposledy, len na úrovni vzdušného zámku. Problémom nemocnice je aj jej výstavba cez Ministerstvo obrany SR.

Pri frekventovanej ceste našli telo muža
K úmrtiu muža malo dôjsť pred niekoľkými dňami.

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ
Vláda SR bude naďalej suverénne presadzovať a obhajovať národnoštátne záujmy SR, ale rovnako pôvodné hodnoty, na ktorých bola Európska únia založená.

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru
Odvolanie riaditeľa Fondu na podporu umenia Róberta Špotáka je podľa podpredsedníčky PS a Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej protiprávne a predstavuje obrovský krok cez červenú čiaru.

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom
Rada Fondu na podporu umenia odvolala z funkcie riaditeľa Róberta Špotáka. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry SR Petra Bačinská.