• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
13°Bratislava

Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zníži

  • 12:25 26.12.2013
  • BRATISLAVA
Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa zníži

Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od januára zníži o 19,50 eura na 1043,90 eura.


Naposledy sa hranica menila začiatkom októbra, vtedy sa zvýšila o 37,70 eura na 1063,40 eura a tá platí do konca roka 2013.

Štatistický úrad totiž zverejnil údaj o priemernej hrubej mzde v národnom hospodárstve za tretí kvartál, ktorá dosiahla 803 eur a medzikvartálne klesla o 15 eur.

Záujem o tieto úvery je stabilný
Ako povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer, záujem o tieto úvery počas jednotlivých štvrťrokov mierne kolíše.

Vplyv má na to podľa neho aj výška hornej hranice príjmu, ktorá sa mení každý štvrťrok, teda kolíše aj počet klientov, ktorí sa na hypotekárny úver pre mladých kvalifikujú. "O hypotekárne úvery pre mladých sa v našej banke uchádzajú skôr páry ako jednotlivci," povedal Frimmer.

V Sberbank záujem o hypotekárny úver pre mladých pretrváva na približne rovnakej úrovni. V ČSOB je záujem o tento druh hypoték stabilný. V porovnaní s klasickými hypotékami však podľa hovorkyne ČSOB Zuzany Eliášovej tvorí menšiu časť.

Vo VÚB bol záujem v roku 2013 prakticky identický s predchádzajúcim rokom. Na celkovom objeme hypoték, vrátane bezúčelových a refinančných, sa dotované úvery vo VÚB podieľali 27 percentami, no ich podiel na účelových hypotékach na financovanie bývania predstavuje takmer 50 percent.

Príjmová hranica sa mení každý štvrťrok
Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok. Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok.

Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o tri percentá. Pri manželoch, resp. partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice.

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky. Jeho výška sa stanovuje zákonom o štátnom rozpočte na každý kalendárny rok individuálne.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

VČERA - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

VČERA - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

19:06 28.04.2024Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.