• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
11°Bratislava

Pekárom chýba cez 1500 pracovníkov

  • 9:47 16.12.2024
  • Bratislava
Pekárom chýba cez 1500 pracovníkov

Situácia spred roka sa nezopakovala.

Ak by sa zopakovala chrípková epidémia ako v minulom roku, museli by pristúpiť k ešte výraznejšiemu obmedzovaniu dodávok ako počas minuloročnej chrípkovej sezóny. Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) navrhuje vláde riešiť zdanenie práce u výrobcov základných potravín, najmä však príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a štátne sviatky. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

V tomto roku sa, našťastie, nezopakovala situácia z predvianočného obdobia roka 2023, keď pre dosahy masívnych odchodov pracovníkov do predčasného dôchodku a pre silnú epidémiu respiračných ochorení museli mnohé pekárne odmietať objednávky a rušiť pracovné zmeny, lebo nedokázali zabezpečiť personál. Nemôžeme sa na to však každú jeseň a jar spoliehať. Štát síce výrazne zvyšuje minimálnu mzdu, ale zo zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky si berie späť stále viac ako polovicu. Táto situácia nie je dlhodobo udržateľná, ak chceme mať na Slovensku stabilizované ceny potravín. Náklady na prácu tvoria v pekárskom sektore cez 50 %,“ povedal Lapšanský.

Zdôraznil, že sektor pekárov, cukrárov a cestovinárov je vôbec najväčším zamestnávateľom v slovenskom potravinárstve, kde dáva prácu viac ako tretine všetkých zamestnancov. Len samotný SZPCC má cez 520 členov zo všetkých okresov krajiny a zastupuje viac ako 12.200 pracovníkov od remeselných, cez stredné až po priemyselné pekárne.

Slovensko má aktuálne historicky najnižšiu mieru nezamestnanosti. Novo vyhlasované podpory pre potravinárov preto nemôžu obsahovať podmienky zvyšovania počtu kmeňových zamestnancov. Ak má byť slovenské potravinárstvo efektívne a konkurencieschopné, potrebuje investovať do moderných technológií, ktoré, prirodzene, vyžadujú menej pracovnej sily, ale o to viac kvalifikovanejších ľudí. Ak by na to budúca štátna politika nereflektovala, nielenže sa nepohneme z miesta, ale potravinárstvo a potravinová sebestačnosť Slovenska budú upadať,“ dodal Lapšanský.

Uzavrel, že investičný dlh slovenského potravinárstva presahuje jednu miliardu eur. Potrebné je preto podporovať nielen poľnohospodárov, ale najmä spracovateľský sektor - potravinárov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating A+, zhoršila výhľad na negatívny

Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating A+, zhoršila výhľad na negatívny

DNES - 5:48Ekonomické

Medzinárodná agentúra Standard & Poor´s (S&P) potvrdila Slovensku v piatok rating na úrovni A+, zhoršila však jeho výhľad zo stabilného na negatívny.

Lagardová: Trumpove clá pravdepodobne spomalia hospodársky rast eurozóny

Lagardová: Trumpove clá pravdepodobne spomalia hospodársky rast eurozóny

VČERA - 21:11Ekonomické

Colný konflikt, ktorý začal americký prezident Donald Trump, pravdepodobne spomalí ekonomiku eurozóny.

Z trhu sťahujú kuracie prsia. V tomto obchodnom reťazci ich môžete vrátiť

Z trhu sťahujú kuracie prsia. V tomto obchodnom reťazci ich môžete vrátiť

VČERA - 21:05Ekonomické

Kontrolóri objavili na slovenskom aj českom trhu kuracie mäso so salmonelou.

Do týchto projektov investuje MIRRI viac ako 6 miliónov eur

Do týchto projektov investuje MIRRI viac ako 6 miliónov eur

VČERA - 14:36Ekonomické

Viac ako šesť miliónov eur z eurofondov prinesie lepšie školy a krajšie verejné priestranstvá.

Ministerstvo dopravy: Zmeny v mýtnych poplatkoch nie sú žiadna novinka

Ministerstvo dopravy: Zmeny v mýtnych poplatkoch nie sú žiadna novinka

VČERA - 13:42Ekonomické

Zmeny v mýtnych poplatkoch nie sú žiadnou novinkou. Vychádzajú z celoeurópskej smernice, ktorej zavedenie je povinné.