• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
15°Bratislava

Poslanci schválili zákon roka, podporil ho iba Smer

  • 19:17 12.12.2013
  • BRATISLAVA
Poslanci schválili zákon roka, podporil ho iba Smer

Slovensko má schválený rozpočet na rok 2014. Parlament ho odobril vo štvrtok hlasmi 81 poslancov vládneho Smeru-SD. Z ostatných zákonodarcov v sále 62 hlasovalo proti, jeden sa hlasovania zdržal a jeden nehlasoval.


Štát by tak mal podľa schválených rozpočtových mantinelov upravených pozmeňujúcim návrhom zohľadňujúcim očakávaný lepší výber daní a odvodov hospodáriť v budúcom roku so schodkom 3,3 mld. eur. Deficit verejnej správy ako celku by mal v budúcom roku dosiahnuť niečo vyše 2,6 % hrubého domáceho produktu.

Deficit sa oproti pôvodnému plánu znížil

Pôvodný návrh rozpočtu predložený v októbri do parlamentu pritom počítal pre budúci rok s deficitom na úrovni 2,83 % hrubého domáceho produktu, čo by oproti tohtoročným plánovaným takmer trom percentám znamenalo iba mierne zníženie.

Po poslednej aktualizácii daňových prognóz však predstavitelia rezortu financií avizovali, že časť z dodatočných príjmov pôjde v budúcom roku aj na znižovanie schodku, ktorý by tak mal dosiahnuť 2,6 % výkonu ekonomiky.

Z dôvodu nových prognóz o vývoji príjmov z daní a odvodov, podľa ktorých by tieto príjmy mali byť len v budúcom roku vyššie o 375 mil. eur, poslanci už pri prerokúvaní rozpočtu vo finančnom výbore navrhli v rozpočte úpravy, ktoré parlament schválil.

Oproti pôvodnému návrhu sa tak príjmy štátneho rozpočtu v budúcom roku zvyšujú z 13,837 mld. eur na 14,108 mld. eur pri súčasnom navýšení výdavkov z 17,223 mld. eur na 17,392 mld. eur.

Deficit štátneho rozpočtu sa tak oproti pôvodnému plánu znížil o 102,2 mil. eur na 3,284 mld. eur.

Časť dodatočných príjmov pôjde na platy učiteľov

Okrem zníženia deficitu má ísť časť dodatočných príjmov z daní a odvodov v budúcom roku napríklad aj na platy učiteľov. Podľa pozmeňujúceho návrhu z finančného výboru sa zvýšili výdavky rezortu školstva o 30 mil. eur.

Ďalších vyše 52 mil. eur smeruje do rozpočtu ministerstva zdravotníctva, najmä na poistné platené štátom.

Zvýšili sa tiež výdavky rezortu dopravy o takmer 92 mil. eur na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest. Vyše 3 mil. eur putuje aj na pokrytie výdavkov Slovenskej akadémie vied.

V rámci štvordňovej rozpravy k návrhu rozpočtu na budúci rok pritom z poslancov predložila pozmeňujúce návrhy iba nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. Ich zámerom bolo navýšiť prostriedky na asistentov učiteľov, aby sa mohol zvýšiť počet zdravotne postihnutých detí, ktoré by sa mohli vzdelávať v bežných školách.

Jej návrhy schválené neboli, podľa ministra financií Petra Kažimíra kvôli tomu, že tak, ako boli pozmeňujúce návrhy predložené, boli technicky nerealizovateľné.

Ešte v stredu v rámci rozpravy však poslankyni sľúbil, že prostriedky na tento účel zabezpečí počas budúceho roka rozpočtovými opatreniami.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

Globálny dlh je najvyšší od napoleonských vojen, varoval šéf WEF

VČERA - 17:12Ekonomické

Štátne dlhy sú najvyššie od napoleonských vojen, uviedol šéf Svetového ekonomického fóra Borge Brende.

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

Za 1. polrok 2023 zaznamenali banky 7478 podvodných transakcií za 12 mil. eur

VČERA - 16:27Ekonomické

Celkový počet podvodných transakcií z úhrad na Slovensku v prvom polroku 2023 dosiahol 7478 v celkovej sume 12 miliónov eur.

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

VČERA - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

VČERA - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

19:06 28.04.2024Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.