• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Zomrel legendárny herec Donald Sutherland

  • 20:41 20.06.2024
  • Miami
Zomrel legendárny herec Donald Sutherland

Smutnú správu potvrdil jeho syn.

Vo veku 88 rokov zomrela hollywoodska ikona Donald Sutherland. Smrť kanadského hereckého veterána oznámil vo štvrtok jeho syn Kiefer Sutherland, ktorý je tiež filmovou hviezdou. Podľa jeho talentovej agentúry CAA Donald Sutherland zomrel po dlhej chorobe v Miami.

"Osobne si myslím, že je to jeden z najvýznamnejších hercov v dejinách filmu. Nikdy sa nezľakol žiadnej úlohy, či už bola dobrá, zlá alebo škaredá. Miloval to, čo robil, a robil to, čo miloval, a viac si človek nemôže priať. Dobre prežitý život," uviedol Kiefer Sutherland o svojom otcovi v príspevku na sociálnej sieti.

Sutherlandova kariéra trvala viac ako 60 rokov. V posledných rokoch zaznamenal popularitu aj u mladšieho publika vďaka úlohe krutého diktátora Snowa vo filmovej sérii The Hunger Games.

Držiteľ čestného Oscara, dvoch Zlatých glóbusov i ceny Emmy sa preslávil už dávno predtým, keď účinkoval vo filme M*A*S*H, Klute a v horore Teraz sa nepozeraj zo 70. rokov 20. storočia.

Na striebornom plátne zažiaril aj v snímkach Obyčajní ľudia (1980), Občan X (1995), Lúpež po taliansky (2003) alebo Pýcha a predsudok (2005).

Profil herca Donalda Sutherlanda

Foto: TASR/AP/Jordan Strauss/Invision

Donald Sutherland sa narodil 17. júla 1935 v meste Saint John v kanadskej provincii New Brunswick. Štúdium inžinierstva na univerzite v Toronte zavŕšil dvojitým vyznamenaním. Pred kariérou inžiniera však uprednostnil hereckú dráhu. Ako 23-ročný sa presťahoval do Británie, kde vyštudoval prestížnu Londýnsku akadémiu múzických umení (The London Academy of Music and Dramatic Art).

Prvé herecké skúsenosti zbieral od roku 1963 v britských filmoch. Zlomovými momentmi v Sutherlandovej rozbiehajúcej sa kariére boli vojnové snímky The Dirty Dozen (Tucet špinavcov, 1967), M*A*S*H (1970) a Kelly's Heroes (Kellyho hrdinovia, 1970). Po presvedčivých výkonoch v týchto filmoch záujem o nádejného herca prudko vzrástol.

Nasledovala hlavná úloha v kriminálke Klute (1971), kde Sutherlandovi sekundovala krásna Jane Fondová. V 70. rokoch 20. storočia sa kanadský umelec definitívne zaradil medzi hollywoodsku hereckú elitu. Zažiaril v temnom trileri Don't Look Now (Teraz sa nepozeraj, 1973), v dráme The Day of the Locust (Deň kobyliek, 1975) alebo v sci-fi Invasion of the Body Snatchers (Invázia zlodejov tiel, 1978). V tej dobe stvárnil tiež hlavnú postavu v kritikmi chválenej životopisnej snímke Il Casanova di Federico Fellini (Casanova Federica Felliniho, 1976).

Zlatý glóbus (1996) i cenu Emmy (1995) Donaldovi Sutherlandovi vyniesol televízny film Citizen X (Občan X, 1995). Druhý Zlatý glóbus (2003) získal za výborný výkon v politickej dráme Path to War (Cesta do vojny, 2002).

Bohatú filmografiu obsadzovaného herca tvoria aj komerčne úspešné snímky The Italian Job (Lúpež po taliansky, 2003), Cold Mountain (Návrat do Cold Mountain, 2003), Pride & Prejudice (Pýcha a predsudok, 2005), Lord of War (Obchodník so smrťou, 2005), Horrible Bosses (Šéfovia na zabitie, 2011), La Migliore offerta (Najvyššia ponuka, 2013) či Measure of man (Dôkaz muža, 2018).

Foto: TASR/AP/Matt Sayles/Invision

Mladším filmovým fanúšikom je Sutherland známy najmä z filmových spracovaní knižnej trilógie The Hunger Games (Hry o život). V štyroch pokračovaniach (2012, 2013, 2014, 2015) o odvekom zápase dobra proti zlu stvárnil diktátorského prezidenta Snowa.

Od roku 2011 sa Donald Sutherland môže chváliť vlastnou hviezdou na hollywoodskom Chodníku slávy. V roku 2017 dostal čestnú Cenu Akadémie filmových umení a vied (čestného Oscara) za celoživotnú prácu pred filmovými a televíznymi kamerami. Ďalšia cena za celoživotné dielo mu pribudla v roku 2019 na Filmovom festivale v San Sebastiane.

Ešte v tom istom roku mohli diváci vidieť vtedy 84-ročného Donalda Sutherlanda v úlohe sudcu v kanadskej dráme American Hangman, hral aj v sci-fi filme Ad Astra a v snímkach The Burnt Orange Heresy a Backdraft 2.

Donald Sutherland bol dvakrát ženatý, má jednu dcéru a troch synov. Jedným z nich je aj herec Kiefer Sutherland narodený 21. decembra 1966 v Londýne. Stal sa filmovou hviezdou prinajmenšom rovnakej veľkosti ako jeho otec.

Zdroj: Info.sk, instagram.com/kiefersutherland
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

DNES - 7:08Zahraničné

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

DNES - 5:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

DNES - 5:50Zahraničné

Ukrajinský prezident vyzval v pondelok svojich vojakov, aby vydržali a zotrvali v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda v auguste uskutočnila prekvapivý prienik.

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

DNES - 5:39Zahraničné

V prípade, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku Ruska, by išlo o "nebezpečný a nanajvýš znepokojujúci vývoj".

Biden je znepokojený únikom dokumentov o plánovej izraelskej odvete voči Iránu

Biden je znepokojený únikom dokumentov o plánovej izraelskej odvete voči Iránu

VČERA - 22:12Zahraničné

Prezident USA Joe Biden je vážne znepokojený únikom tajných dokumentov, ktoré obsahovali informácie o prípravách možného odvetného útoku Izraela na Irán.