• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
12°Bratislava

Všimli ste si toto na jazyku? Pozor, súvisí to s kávou!

  • 7:23 12.06.2024
  • Londýn
Všimli ste si toto na jazyku? Pozor, súvisí to s kávou!

Pitie kávy je pre niektorých nebezpečné. Zistite, či ju môžete naďalej bezpečne piť, len vďaka rýchlemu pohľadu na jazyk.

Pre mnohých je šálka kávy nevyhnutným predpokladom pre úspešný štart do nového dňa. Ako však podotkol lekár Anis Khalaf, niektorí z nás by sa jej mali vzdať, inak hrozí, že na to doplatíme zdravím.

Čo si všímať na jazyku?

Khalaf vo videu zverejnenom na TikToku vysvetlil, že ak chcete zistiť, či môžete piť kávu, alebo by ste s tým naopak mali prestať, je potrebné skontrolovať si jazyk.

„Malý test pred zrkadlom vám to prezradí. Ak máte na jazyku ryhy s hrubým žltým nánosom, bude lepšie, ak kávu prestanete piť.“

Lekár sa pritom odvoláva na tradičnú čínsku medicínu, podľa ktorej káva prispieva k „nerovnováhe v tele“, čo sa prejavuje aj nedokonalosťami na jazyku.

„Podľa tradičnej čínskej medicíny ide o nedostatok jinu s teplom a vlhkosťou, čo vlastne znamená nedostatok tekutín a chladu a prevahu tepla.“

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee ♬ Smalltown Boy - Bronski Beat

Problémy s trávením

Na žltý povlak na jazyku sa bližšie pozrel aj britský lekár Lawrence Cunningham, ktorý pre portál Mirror vysvetlil, že k nerovnováhe v tele dochádza pri vyčerpaní výživných faktorov, čím dochádza k nepokoju, búšeniu srdca a iným nepríjemnostiam.

Káva môže skutočne prispieť k zhoršeniu týchto pocitov, no žltý povlak sa podľa Cunninghama oveľa častejšie spája s niečím iným.

„Zo skúsenosti viem, že hrubý žltý povlak na jazyku poukazuje skôr na nerovnováhu v tráviacej sústave, než špecifickú averziu voči káve.“

Povlak podľa Cunninghama vzniká aj pri zanedbaní ústnej hygieny, dehydratácii alebo prítomnosti baktérií a kvasiniek. Ani v tomto prípade neplatí, že káva je priamou príčinou, no skutočne môže prispieť k zhoršeniu príznakov.

Ak máte pocit, že vám pitie kávy škodí, všímajte si aj iné vedľajšie príznaky, ktoré to môžu potvrdzovať, ako je bolesť žalúdka a reflux.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk, tiktok.com/@acupuncturefit
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Oskar Rózsa uviedol, ako bude znieť slovenská hymna

Oskar Rózsa uviedol, ako bude znieť slovenská hymna

VČERA - 18:42Zaujímavosti

Jeho ambíciou bolo pozdvihnúť krásnu melódiu hymny.

Žena vyťahovala telefón z trhliny, na sedem hodín uviazla dolu hlavou

Žena vyťahovala telefón z trhliny, na sedem hodín uviazla dolu hlavou

16:08 22.10.2024Zaujímavosti

Záchranári uviedli, že nič podobné ešte nezažili.

Šéfkuchári varujú: Tieto jedlá si radšej neobjednávajte

Šéfkuchári varujú: Tieto jedlá si radšej neobjednávajte

7:18 22.10.2024Zaujímavosti

Skúsení šéfkuchári prezradili, ktoré pokrmy by si nikdy neobjednali v reštaurácii.

Najdlhšie slúžiaci izraelský premiér Benjamin Netanjahu má 75 rokov

Najdlhšie slúžiaci izraelský premiér Benjamin Netanjahu má 75 rokov

7:19 21.10.2024Zaujímavosti

Je prvým izraelským premiérom, ktorý sa narodil po vytvorení židovského štátu, patrí medzi najpravicovejších a najkontroverznejších lídrov v histórii Izraela.

Toto by vám odkázali rozvedení partneri, ktorí sa k sebe vrátili

Toto by vám odkázali rozvedení partneri, ktorí sa k sebe vrátili

20:38 20.10.2024Zaujímavosti

Čo ich viedlo k návratu do vzťahu a ako sa poučili z prvotného zlyhania?