• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
24°Bratislava

Polícia eviduje vyše tisíc bombových hrozieb. Terčom sú školy, banky aj predajne

  • 13:51 07.05.2024
  • Bratislava
Polícia eviduje vyše tisíc bombových hrozieb. Terčom sú školy, banky aj predajne

Rozsah bombových hrozieb je extrémny.

Polícia zatiaľ v utorok eviduje celkovo 995 hrozieb bombových útokov na školy. Okrem toho zaznamenala aj 110 bombových hrozieb na budovy bánk a 40 hrozieb bombových útokov na predajne elektrotechniky. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Rozsah bombových hrozieb je extrémny. Polícia pracuje na plné obrátky, preveruje bezpečnosť na školách a pracuje na identifikácii páchateľa,“ skonštatovali policajti.

Priblížili, že ide o 84 škôl v Bratislavskom kraji, 111 škôl v Trenčianskom kraji a 207 škôl v Nitrianskom kraji. V Trnavskom kraji eviduje hrozbu bobového útoku na 105 školách, v Prešovskom kraji na 125. V Košickom kraji to je 107 škôl, v Banskobystrickom 62 a 194 hrozieb je v Žilinskom kraji.

Túto koordinovanú operáciu vyšetruje Národná kriminálne agentúra, ktorá začala trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý páchateľovi hrozí trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo na doživotie,“ uviedla polícia. Dodala, že na objasnení skutku a vypátraní pôvodcu e-mailov intenzívne pracuje. Spolupracuje aj s ďalšími bezpečnostnými službami a zahraničnými partnermi.

Bombové hrozby dostali viaceré školy v aj Senci či Pezinku

Bombové hrozby preverovala polícia aj na viacerých školách v okresných mestách Senec či Pezinok v Bratislavskom kraji. Potvrdili to mestské samosprávy.

V Senci sa bombová hrozba týkala dvoch škôl, a to Základnej školy Mlynská a Súkromnej základnej školy.

Na prvej spomínanej škole majú pre stavebné práce na rozširovaní jedálne dva dni riaditeľské voľno. „Kontaktovali sme políciu a len stavební pracovníci museli na istý čas prerušiť práce,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Senca Martina Ostatníková.

V prípade druhej školy nebolo taktiež potrebné vyučovanie prerušovať. Hrozba bola nahlásená o 5.50 h, polícia stihla priestory skontrolovať do začiatku vyučovania. „Škola kontaktovala políciu, ktorá do hodiny prišla, preverila priestory a nič nenašla, preto sa vyučovanie mohlo ráno začať,“ spresnila Ostatníková.

Adresátom e-mailových hrozieb boli v utorok aj viaceré školy v Pezinku. „Mesto Pezinok považuje takéto konanie za nebezpečné a zvrhlé a dôrazne ho odsudzuje,“ odkazuje samospráva na sociálnej sieti. Vedenie mesta zároveň poďakovalo vedeniam a zamestnancom škôl za rýchle, profesionálne zvládanie náročnej situácie.

V Malackách sa hrozba týkala troch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta a jednej cirkevnej školy. „Tri naše základné školy po skontrolovaní policajtmi obnovili vyučovanie,“ povedala pre TASR hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. Žiaci cirkevnej školy mali vyučovanie zrušené.

Výhražný e-mail sa nevyhol ani školám v Bratislave, jednou z nich bola ZŠ Dr. Ivana Dérera na Jelenej ulici v Starom Meste. Deti boli podľa starostu Starého Mesta Mateja Vagača presunuté do bezpečia, podľa pokynov si ich vyzdvihujú rodičia. „Žiadna hrozba sa podľa slov polície v budove školy nepotvrdila,“ napísal na sociálnej sieti Vagač.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba pre TASR na margo bombových hrozieb na školách uviedol, že takéto konanie ostro odsudzuje.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

Matúš Šutaj Eštok: Vyšetruje sa aj verzia, že páchateľ nebol osamelý vlk

DNES - 17:14Domáce

Vyšetrovací tím atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa zaoberá aj možnosťou, že páchateľ nebol osamelým vlkom.

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

Hnutie Slovensko: Koalícia dokazuje, že nemá záujem riešiť napätú situáciu

DNES - 16:02Domáce

Vládna koalícia zrušením účasti na okrúhlom stole v Prezidentskom paláci dokazuje, že nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku, tvrdí hnutie Slovensko.

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

Šimečka: PS stále verí, že iniciatíva za okrúhly stôl strán uspeje

DNES - 14:14Domáce

Predsedovi PS Michalovi Šimečkovi je ľúto, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl organizovaný Zuzanou Čaputovou a jej zvoleným nástupcom Petrom Pellegrinim.

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu

DNES - 13:20Domáce

Strana SaS považuje možné zrušenie utorkového (21. 5.) okrúhleho stola politických strán v Prezidentskom paláci za chybu.

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl politických strán nebude

DNES - 13:17Domáce

Predseda SNS Andrej Danko očakával, že utorkový okrúhly stôl lídrov politických strán nebude.