• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

  • 7:01 23.04.2024
  • Svet
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Hovorí sa, že vek je len číslo a každý je starý len na toľko, koľko sa cíti. K podobnému záveru dospela aj štúdia publikovaná v akademickom žurnále Psychology and Aging. Štúdia, ktorú zverejnila Americká psychologická asociácia, odhalila, že dospelí v strednom a vyššom veku sa domnievajú, že staroba sa začína neskôr ako u ich rovesníkov pred desiatkami rokov.

Výskumníci analyzovali údaje od 14 056 účastníkov nemeckého prieskumu starnutia a zistili, že v porovnaní so skôr narodenými účastníkmi, neskôr narodení uvádzali neskorší vnímaný začiatok staroby. Prieskum sa týkal ľudí narodených v rokoch 1911 až 1974 a účastníci v ňom po dovŕšení 25 rokov osemkrát odpovedali na otázky, keď mali od 40 do 100 rokov.

Ľudia sa cítia mladší, ako kedysi

Keď mali účastníci narodení v roku 1911 65 rokov, uviedli, že začiatok staroby bol 71 rokov. Účastníci narodení v roku 1956 však uviedli, že staroba sa začína v priemere v 74 rokoch, keď mali 65 rokov. V posledných rokoch sa trend neskoršieho vnímania začiatku staroby spomalil.

Výskumníci si tiež všimli, ako sa vnímanie staroby medzi jednotlivcami menilo s pribúdajúcim vekom, a ako účastníci starli, ich predstava o starobe sa posúvala. Napríklad vo veku 64 rokov priemerný účastník tvrdil, že staroba sa začína vo veku 74,7 rokov, ale vo veku 74 rokov tvrdil, že staroba sa začína vo veku 76,8 rokov. V priemere sa vnímanie začiatku staroby zvýšilo približne o jeden rok na každých štyri až päť rokov skutočného starnutia.

Výskumníci tiež zistili, že ženy tvrdili, že staroba sa začína o dva roky neskôr ako muži, a tento rozdiel sa časom zväčšoval. Zistili tiež, že ľudia, ktorí uvádzali, že sú viac osamelí, majú horší zdravotný stav a cítia sa starší, uviedli, že staroba začala v priemere skôr ako tí, ktorí boli menej osamelí, mali lepší zdravotný stav a cítili sa mladší.

Vnímanie staroby sa mení

Autor štúdie Markus Wettstein: "Priemerná dĺžka života sa predĺžila, čo môže prispieť k neskoršiemu vnímaniu začiatku staroby. Niektoré aspekty zdravia sa tiež časom zlepšili, takže ľudia v určitom veku, ktorí boli v minulosti považovaní za starých, sa dnes už nemusia považovať za starých.“

Výskumníci naznačujú, že výsledky môžu mať vplyv na to, kedy a ako sa ľudia pripravujú na starobu. "Nie je jasné, do akej miery trend posúvania staroby odráža trend pozitívnejších názorov na starších ľudí a starnutie, alebo skôr naopak," povedal Wettstein. "Možno sa nástup staroby odkladá, pretože ľudia považujú starobu za nežiaduci stav."

Zdroj: Info.sk, TM, medicalxpress.com, apa.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

VČERA - 16:09Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

Dievčatko tvrdilo, že v jej izbe žijú príšery. Kamera odhalila za stenou niečo neuveriteľné

22:11 02.05.2024Zaujímavosti

Trojročné dieťa povedalo rodičom, že za stenou v jej izbe žijú príšery. Z toho, čo tam našli, ostali všetci v šoku.

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

21:01 01.05.2024Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

19:35 01.05.2024Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

18:41 01.05.2024Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?