• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
18°Bratislava

Taraba: MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

  • 12:24 16.04.2024
  • Bratislava
Taraba: MŽP sa dohodlo s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa dohodlo s opozičným KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa mimo správneho konania.

Mal by byť prijatý v skrátenom legislatívnom konaní. Informoval o tom šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že legislatívou sa bude v stredu (17. 4.) zaoberať vláda. Nepôjde o ústavný zákon.

Legislatívny návrh podľa Tarabu je do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP. „Je to dôkaz toho, že podaná ruka, ktorú som dal opozícii, bola úspešne prijatá,“ podotkol. Taraba tvrdí, že idú meniť zákon o ochrane prírody a krajiny a zároveň budú novelizovať zákon o civilnej ochrane.

Pôvodne sa v ústavnom zákone hovorilo o 500-metrovej bezpečnostnej zóne, v ktorej by bolo možné pristúpiť k likvidácii medveďa bez správneho konania. „Teraz ten návrh hovorí, že odstrel medveďa sa bude môcť robiť pri ohrození života, zdravia, ale aj majetku, alebo hospodárskych záujmov. A presnú lokalitu určí na základe mimoriadnej situácie okresný úrad,“ priblížil minister s tým, že zákon výrazne pomôže.

Pre nás je teraz situácia tak dramatická ohľadom medveďov, že tá mimoriadna situácia je vyhlásená myslím v 19 lokalitách, takže v tomto sa nič nemení a naozaj v skrátenom konaní získajú veľmi silný mandát na eliminovanie medveďa,“ skonštatoval Taraba.

„Navrhli sme riešenie, ktoré sa ujalo,“ uviedol líder KDH Milan Majerský s tým, že má ísť o zmenu v zákone o ochrane prírody a krajiny a v zákone o civilnej ochrane. Skonštatoval, že drvivá väčšina novely má byť návrhom KDH s drobnými legislatívnymi úpravami zo strany envirorezortu. Pokiaľ v nej nebudú výrazné zmeny a neprídu ani zásadné pozmeňujúce návrhy, hnutie by ju podporilo.

Líder hnutia odmietol, že by mali nejakú dohodu s vládnou koalíciou či SNS a prípadne prisľúbenú podporu pre iné návrhy z dielne KDH. „Nepodávame pomocnú ruku ani vláde, ani žiadnej politickej strane, podávame pomocnú ruku občanom,“ podotkol a poukázal na nedávne strety ľudí s medveďmi. Skonštatoval tiež, že vládna koalícia chcela situáciu pôvodne riešiť ústavným zákonom, ktorý považovali za nesystémové riešenie.

Opozičný poslanec Alojz Hlina (SaS) nerozumie, prečo KDH píše z opozície zákony, ktoré následne schváli vláda. „To nedáva politickú logiku,“ podotkol Hlina. Namieta medzery v predstavenom návrhu. Nepovažuje za adekvátne, aby sa medveď riešil tak, že bude pridaný medzi civilnú ochranu, kde patria zemetrasenie či povodne a na základe ktorej je možné vyhlásiť mimoriadnu situáciu. „Je to výrazom našej neschopnosti, keď medveďa nevieme vyriešiť inak, len tak, že ho vrazíme medzi zemetrasenie a pandémiu,“ skonštatoval Hlina s tým, že riešenie problematiky medveďa nie je v zákone o civilnej ochrane. Riešenie by videl skôr v zákone o poľovníctve.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

Sólymos kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

DNES - 20:02Domáce

Exminister životného prostredia a predseda mimoparlamentného Mosta-Híd 2023 László Sólymos kritizuje zastavenie sanácie environmentálnej záťaže v bratislavskej Vrakuni.

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

Dolinková: Rázsochy sú zlyhaním vlád, pre ktoré Dvořák a Krajčí pracovali

DNES - 18:08Domáce

Ministerka zdravotníctva hovorí v súvislosti s opozičnou iniciatívou na jej odvolanie o "úbohom politikárčení" a zúfalstve poslancov Mareka Krajčího a Oskara Dvořáka.

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Zuzany Dolinkovej

DNES - 15:23Domáce

Opozičné PS, KDH a hnutie Slovensko spoločne zbierajú podpisy na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) z funkcie.

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

Polícia pátra po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia

DNES - 14:54Domáce

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po 16-ročnom Dominikovi Paradym z reedukačného zariadenia v okrese Spišská Nová Ves.

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

Vodička nedala prednosť motorkárovi, utrpel vážne zranenia

DNES - 13:42Domáce

Motorkár nestihol zareagovať a vrazil do prednej časti auta. S vážnymi zraneniami ho previezli do nemocnice.