• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
12°Bratislava

Prezidentské voľby: Volebná účasť bola mimoriadne vysoká, komisia potvrdila výsledky

  • 10:28 07.04.2024
  • Bratislava
Prezidentské voľby: Volebná účasť bola mimoriadne vysoká, komisia potvrdila výsledky

Najvyššia účasť bola v Bratislavskom kraji.

Oficiálnym víťazom druhého kola prezidentských volieb je Peter Pellegrini so ziskom 53,12 percenta hlasov. Ivan Korčok získal 46,87 percenta hlasov. Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii.

Pellegriniho volilo 1.409.255 voličov, Korčokovi odovzdalo svoj hlas 1.243.709 voličov. Rozdiel medzi oboma kandidátmi je 165.546 hlasov. Volebná účasť dosiahla 61,14 percenta, čo je 2.671.279 voličov. Oproti prvému kolu bola účasť vyššia, vtedy prišlo hlasovať 2.265.656 voličov, čo je 51,91 percenta hlasov.

Mimoriadne vysoká volebná účasť

Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta (2.671.279 voličov). Platný hlas odovzdalo 2.652.964 voličov.

V histórii volieb prezidenta SR to bola druhá najvyššia účasť,“ zdôraznil predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Martin Nemky. „V porovnaní s prvým kolom tohtoročných prezidentských volieb prišlo voliť o takmer 406.000 ľudí viac,“ priblížil.

Doplnil ďalej, že v mestách a mestských častiach volilo 62,41 percenta voličov, v obciach 59,70 percenta..

V 44 okresoch bola volebná účasť vyššia ako celoslovenský priemer. Výsledky, ktoré sa najviac priblížili celoslovenskému priemeru, zaznamenali v obci Okružná v okrese Prešov.

Prvou potvrdenou zápisnicou okrskovej volebnej komisie v systéme IVIS bola v sobotu (6. 4.) o 22.08 h zápisnica okrsku č. 1 v obci Svätuš v okrese Sobrance, tou poslednou v nedeľu o 1.38 h bola zápisnica z okrsku č. 49 v bratislavskej Petržalke,“ dodal predseda ŠÚ SR s tým, že celý proces sumarizácie výsledkov trval 3 hodiny a 56 minút.

Najvyššia účasť bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Košickom

Najvyššia volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb bola v Bratislavskom kraji, a to 70,93 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 52,28 percenta.

Podľa informácií Štatistického úradu SR bola z hľadiska okresov najvyššia účasť v okrese Bratislava I, a to 73,70 percenta, najnižšia účasť bola v okrese Komárno, presnejšie 39,59 percenta. Najvyššia účasť spomedzi všetkých samospráv bola v obci Ondavka v okrese Bardejov, kde bola účasť 94,73 percenta, naopak, najnižšia účasť bola na Luníku IX v Košiciach, kde prišlo hlasovať 4,27 percenta voličov.

Oficiálne výsledky volieb sú zverejnené na volebnom portáli ŠÚ SR volbysr.sk.

Slováci si šiestykrát v histórii Slovenskej republiky volili prezidenta v priamych voľbách. Slovensko malo dosiaľ piatich prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič. Nasledoval Andrej Kiska a dosiaľ poslednou prezidentkou je Zuzana Čaputová. Funkčné obdobie jej uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jej nástupca Peter Pellegrini.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

VČERA - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

VČERA - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

VČERA - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

VČERA - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

VČERA - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".