• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
16°Bratislava

Ľudia začali protestovať, bránia sa platenému parkovaniu

  • 16:55 05.12.2013
  • BRATISLAVA
Ľudia začali protestovať, bránia sa platenému parkovaniu

Občianski signatári proti už spoplatnenému parkovaniu pred bratislavskými nemocnicami v Ružinove a Petržalke Miroslav Kollár a Tatiana Mikušová reagujú protestnými zhromaždeniami.

Vo štvrtok organizovali deklaračný protest pri parkovisku pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Ako povedala pre agentúru SITA Mikušová, protestovať plánujú aj naďalej.

Odporúčame:

Nemocnica v Ružinove nemôže vypovedať zmluvu o parkovaní

Zmluva o parkovaní pred nemocnicami je právoplatná

Zvolenská chce, aby Uhliarik vysvetlil prenájom parkovísk

Za parkovanie pri nemocniciach v Bratislave už treba platiť

Obrazom: Pred nemocnicou v Bratislave sa protestovalo

Prázdne parkovisko potešilo

O termínoch ďalších protestov pri parkoviskách zatiaľ nehovorí, podľa jej slov sa však signatári plánujú obrátiť s prosbou o pomoc na prezidenta a predsedu vlády.

"Sme radi, že je parkovisko prázdne. To je dôkazom, že spoplatnenie pacientom či zdravotníkom nevyhovuje," povedala Mikušová. Signatárka zároveň dodala, že trvajú na ukončení zmluvy.

"Treba ju dať na súd, ktorý by mal rozhodnúť. Zmluva je jednoznačne nevýhodná. Ak pre štátnu organizáciu je nevýhodná, aj to je argument, s ktorým sa dá pracovať," povedala Mikušová. Signatári považujú uzatvorenie koncesnej zmluvy na spoplatnenie parkovísk súkromnou firmou za neetický a amorálny akt a za konanie odporujúce dobrým mravom.

Signatári minulý týždeň žiadali, aby ministerstvo zdravotníctva vyvíjalo tlak na koncesionársku firmu ešte pred spustením spoplatnenej prevádzky parkovísk. Žiadali tiež, aby firma dobrovoľne odstúpila od zmluvy a tiež od zámeru spoplatniť parkovanie.
Prvých 15 minút zadarmo

Chceli, aby ministerstvo zdravotníctva túto zmluvu vypovedalo aj napriek prípadným súdnym sporom. Parkovanie pred nemocnicou v Petržalke a Ružinove je prvých 15 minút zadarmo a následne sa za hodinu platí jedno euro.

Ako informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská, na neprenajatých plochách pred oboma nemocnicami ostalo k dispozícii vyše 200 neplatených parkovacích miest. Verejnosť môže bezplatne parkovať v blízkosti Nemocnice Ružinov na 70 neplatených miestach na pozemku nemocnice pred štadiónom a na 20 miestach pred poliklinikou Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

Pre invalidov, ktorí potrebujú zaparkovať čo najbližšie k vchodu, nemocnica na vlastných pozemkoch vytvorila po dve miesta pred oboma nemocnicami. Pre zamestnancov je vyčlenených po 70 neplatených miest pred každou z nemocníc.
Zmluva je na desať rokov

Povinnosť umožniť spoločnosti ZIPP-S modernizáciu a následne prenájom parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke vyplynula Univerzitnej nemocnici Bratislava zo zmluvy z 22. decembra 2011. Zmluva je uzavretá na 10 rokov formou nájmu, za ktorých pôjde nemocnici 952-tisíc eur.

Ako informovala Maťašovská, ak by UNB zmluvu bez relevantného právneho dôvodu vypovedala alebo ju neplnila, hrozila by jej povinnosť platiť ušlý zisk a náhradu škody minimálne milión eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Putin poslal Čaputovej telegram

Putin poslal Čaputovej telegram

DNES - 9:15Domáce

Útok na premiéra odsúdili vrcholní predstavitelia vlád.

Kaliňák informoval o zdravotnom stave premiéra po operácii

Kaliňák informoval o zdravotnom stave premiéra po operácii

DNES - 8:47Domáce

Stav premiéra je po operácii stabilizovaný.

Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR

Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR

DNES - 8:21Domáce

Uskutoční sa tiež rokovanie vlády SR.

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

VČERA - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

VČERA - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.