• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
20°Bratislava

Podľa ľudí poznačili volebnú účasť aj nekvalitní politici

  • 12:25 05.12.2013
  • BRATISLAVA
Podľa ľudí poznačili volebnú účasť aj nekvalitní politici

Vyše dvadsaťpäť percent ľudí si spája nízku volebnú účasť s malým významom vyšších územných celkov, ukázal prieskum agentúry Polis Slovakia.

Slováci pripisujú nízku účasť v krajských voľbách malému významu vyšších územných celkov (VÚC) pre život občana.

Takto to vidí 25,4 percenta opýtaných v telefonickom prieskume, ktorý pre agentúru SITA urobila agentúra Polis Slovakia na otázku "Čomu pripisujete nízku účasť vo voľbách do VÚC?" Ďalším dôvodom, ktorý označilo 25 percent respondentov, je zbytočnosť existencie VÚC.

Účasť poznačila i zlá kvalita politikov

Nasleduje slabá informovanosť o ich činnosti, ktorú označilo 23,5 percenta, zlá kvalita politikov - kandidátov do funkcií vo VÚC s 19,1 percenta, neznalosti kompetencií VÚC pripisuje nízku účasť vo voľbách 14,7 percenta respondentov.

Dôvodom bolo podľa 10,5 percenta opýtaných zlé fungovanie vyšších územných celkov, 10,3 percenta označilo ako dôvod neznalosť kandidátov, inú možnosť 9,2 percenta. Na otázku nevedelo odpovedať 7,4 percenta. Agentúra Polis Slovakia urobila telefonický prieskum v dňoch 24. až 28. novembra na vzorke 1 202 respondentov starších ako 18 rokov.

Agentúra Polis sa respondentov pýtala aj na to, či je víťazstvo Mariana Kotlebu v banskobystrickom VÚC prejavom narastajúceho extrémizmu v SR. Jeho víťazstvo za prejav narastajúceho extrémizmu nepovažuje 48,8 percenta opýtaných, naopak, 29,9 percenta označilo možnosť áno. Na túto otázku nevedelo odpovedať 21,3 percenta účastníkov prieskumu.

Ďalej sa Polis Slovakia pýtala, "ktoré politické strany boli podľa Vás vo voľbách do VÚC úspešné?" Najúspešnejšou stranou v krajských voľbách bola strana Smer-SD, myslí si to 63,9 percenta opýtaných. Nasleduje SDKÚ-DS, ktorú označilo 8,5 percenta a KDH so ziskom ôsmich percent. Stranu maďarskej komunity (SMK) označilo 5,5 percenta, Ľudovú stranu - Naše Slovensko 4,3 percenta a stranu Most-Híd 2,2 percenta opýtaných.

Väčšina je za model 3 + 1

Na túto otázku nevedelo odpovedať 32,5 percenta opýtaných. Na otázku "Máte dostatok informácií o kompetenciách, ktoré majú predsedovia a poslanci VÚC?" odpovedalo nie 60,5 percenta opýtaných, naopak, 33,9 percenta odpovedalo áno. Na túto otázku nevedelo odpovedať 5,6 percenta respondentov.

"Prečítam Vám niekoľko možností a vy mi povedzte, koľko VÚC by podľa Vás malo Slovensko mať?" znela ďalšia otázka pre respondentov. Viac ako polovica opýtaných, teda 51,5 percenta, uviedlo, že Slovensko by malo mať 3 + 1 krajov, a teda západné, stredné, východné Slovensko + Bratislava.

Podľa 27,9 percenta účastníkov prieskumu by sa mal zachovať súčasný stav. Možnosť, že by krajov malo byť viac - 12, označilo 3,6 percenta, že by ich malo byť 16 uviedli dve percentá opýtaných. Inú odpoveď dalo 1,3 percenta respondentov, 13,7 percenta nevedelo odpovedať.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

SNS vyzýva na vypnutie anonymných diskusií, chce ich zakázať aj legislatívne

DNES - 14:42Domáce

SNS vyzýva médiá, aby v najbližšom období vypli na jednotlivých portáloch všetky anonymné diskusie.

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

Polícia pátra po mužovi, mal sa dopustiť závažnej trestnej činnosti

DNES - 14:32Domáce

Dopustiť sa mal zločinu ublíženia na zdraví spáchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s prečinom porušovania domovej slobody spáchaného formou spolupáchateľstva.

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

Robert Kaliňák: Členovia vlády majú kompetencie na ďalšie riadenie štátu

DNES - 14:22Domáce

Členovia vlády majú dostatočné kompetencie, aby riadenie štátu prebiehalo bez problémov.

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

Šutaj Eštok: Všetky rizikové skupiny budú mať posilnenú ochranu

DNES - 14:17Domáce

Všetky rizikové skupiny ľudí budú mať posilnenú ochranu. Na tlačovej konferencii to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

Šutaj Eštok: Strelca, ktorý zranil premiéra, obvinili

DNES - 13:56Domáce

Obvinili strelca, ktorý v stredu viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica.