• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Turecký alebo košický med? Takto jednoducho si ich oba pripravíte aj doma

  • 12:09 16.03.2024
  • Svet
Turecký alebo košický med? Takto jednoducho si ich oba pripravíte aj doma

Máte maškrtný jazýček? Čo tak si pripraviť vlastný turecký med? Prezradíme vám jednoduchý recept, ktorý si zamilujete.

Turecký med je obľúbená sladká pochúťka pôvodom z arabského sveta, ktorá je tu s nami už aspoň tisíc rokov. Prvé zmienky o ňom sa totiž datujú už do obdobia 1100-1150 nášho letopočtu. Poznáme ho v podobe tvrdého bloku sladkej a veľmi chutnej hmoty.

U nás sa teší obrovskej popularite a mnohí ho máme spätí hlavne s jarmokmi či hodmi, kde mu neodolá nejeden maškrtný jazýček. Ak naň máte chuť, nemusíte si ho hneď ísť niekam kúpiť. Pripravuje sa jednoducho a z ľahko dostupných surovín, takže si ho hravo dokážete pripraviť aj sami doma.

Foto: A.G.A/Shutterstock.com

Čo potrebujete na prípravu tureckého medu?

  • 3 vaječné bielka
  • 100ml medu
  • 200g krupicového cukru
  • 150g orechov

Príprava je naozaj jednoduchá a z veľkej miery závisí od toho, čo máte sami radi. Týka sa to hlavne orechov, ktoré musia byť nadrobno nasekané, ale je len na vás, aký druh použijete. Pokojne to môžu byť pistácie, lieskovce, vlašské orechy, kešu alebo aj nejaké iné.

Postup

  1. Opražte orechy na panvici alebo v rúre. Následne ich zbavte šupky.
  2. Bielky rozšľahajte s časťou cukru do tuhého snehu. Do snehu postupne zašľahajte zvyšok cukru a pomaly prilievajte rozpustený med. Ale pozor, med nesmie byť horúci.
  3. Do snehu postupne vareškou primiešajte orechy.
  4. Túto snehovú zmes s orechmi následne rozprestrite do formy, ktorú ste vystlali papierom na pečenie.
  5. Turecký med nechajte v chlade stuhnúť a ďalší deň ho nakrájajte ostrým nožom na rezy podľa chuti.

Turecký med na slovenský spôsob? Skúste košický med!

Foto: Radu Sebastian/Shutterstock.com

Turecký med sa bežne podáva nakrájaný na kúsky, rezy, vo forme cukríkov alebo v kornútikoch. Keď je ale medzi dvoma oblátkami, hovoríme mu košický med. Oblátky mu dodajú na chrumkavosti a ak ich namočíte do čokolády, tak aj viac chuti. Ako si teda pripraviť košický med?

Je to jednoduché. Postup je viac-menej rovnaký, taktiež suroviny a ich pomer. Pripravte si tak snehovú zmes s orieškami, ale namiesto do formy ju vareškou naneste na oblátky. Po nanesení zmes prekryte druhým plátom a košický med nechajte vychladnúť. Na druhý deň ho môžete nakrájať a pustiť sa do maškrtenia. Ak máte radi čokoládu, oblátky predtým namočte do čokolády, či už celé alebo aj len čiastočne.

Zdroj: Info.sk, MŠ, toprecepty.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne

VČERA - 21:10Zaujímavosti

Minister Huliak sa v Košiciach nedočkal pozitívneho prijatia.

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier

VČERA - 11:47Zaujímavosti

Za 300.000 libier sa na aukcii predal list, ktorý na palube Titanicu napísal jeden z najznámejších preživších niekoľko dní pred potopením lode.

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod

20:00 29.04.2025Zaujímavosti

Používatelia smartfónov si v snahe ušetriť peniaze nainštalovali škodlivé aplikácie.

Hlasujúci za Oscarov si musia pred odovzdaním hlasov pozrieť všetky filmy

Hlasujúci za Oscarov si musia pred odovzdaním hlasov pozrieť všetky filmy

11:49 29.04.2025Zaujímavosti

Členovia poroty, ktorá rozhoduje o filmových cenách Oscar, budú musieť preukázať pred hlasovaním vo finálovom kole, že si pozreli všetky filmy v jednotlivých kategóriách.

Ako zabrániť vysychaniu trávnika? Pozor na túto chybu

Ako zabrániť vysychaniu trávnika? Pozor na túto chybu

7:18 29.04.2025Zaujímavosti

Ku koseniu trávnika treba pristupovať opatrne zvlášť počas leta.