• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
18°Bratislava

Víno v takejto fľaši viac nekupujte! O tomto probléme ste nevedeli

  • 20:11 02.03.2024
  • Bratislava
Víno v takejto fľaši viac nekupujte! O tomto probléme ste nevedeli

Druh fľaše, v akej sa víno skladuje, má zásadný vplyv na jeho kvalitu po otvorení. Viete, akým fľašiam sa vyhnúť?

Biele a ružové víno dokážete v regáloch obchodov rozoznať od červeného hneď na prvý pohľad. Rozdiel medzi nimi totiž často predstavuje nielen sfarbenie samotného nápoja, ale aj fľaše, v akej sa nachádza.

Zatiaľ čo červené vína sa bežne skladujú v tmavých fľašiach, u ružových a bielych je časté umiestnenie do priesvitného skla. Nejeden expert však upozorňuje, že priehľadné nádoby môžu negatívne ovplyvniť kvalitu nápoja po otvorení.

Priehľadné sklo totiž do nádoby prepúšťa slnečné lúče, čo u vína môže viesť k „spáleniu“. Hoci jeho následky často nie sú výrazné, v najhorších prípadoch sa spálenie môže prejaviť ako pachuť, ktorú odborníci prirovnávajú k „chuti mokrého psa, varenej kapusty a splaškov“. Najhoršie pritom je, že takto sa môžu pokaziť aj drahé a vysoko kvalitné vína.

Pokazí aj drahé a kvalitné víno

Foto: Smolina Marianna/Shutterstock.com

Víno skladované v priehľadnej fľaši bude po otvorení takmer s istotou chutiť horšie ako lacnejšie víno uložené v tmavej fľaši. Môžu za to ultrafialové lúče zo slnka a z umelého osvetlenia.

Pri kontakte UV žiarenia s vínom totiž dochádza k reakcii aminokyselín, ktoré vytvárajú zlúčeniny síry. Tie sú zdrojom nepríjemného pachu, a navyše už v priebehu 30 minút dokážu pokaziť pôvodnú chuť vína.

„Tento problém má oveľa väčší dopad na kvalitu ako iné činitele, a napriek tomu sa o ňom nehovorí,“ uviedla pre britský Times medzinárodne uznávaná someliérka Susie Barryová.

„Väčšinou sa len tvárime, že to nie je problém, a pritom sa dobrovoľne nechávame pripraviť o naše oprávnené potešenie z vína. Je to ako krádež za bieleho dňa,“ dodáva Barryová.

Najviac trpí ružové víno

Štúdia Tridentskej univerzity v Taliansku v roku 2022 zistila, že Chardonnay a Pinot Grigio skladované v priehľadných fľašiach obsahujú výrazne menej 4-hepten-1-olu ako víno skladované v tmavých fľašiach.

„Táto zapáchajúca zlúčenina má na svedomí pachuť varenej kapusty, a niekedy sa vytvára vo víne, ktoré bolo vystavené slnečnému žiareniu,“ uviedli vedci v štúdii publikovanej v žurnále PNAS.

Po týždni na slnku navyše prichádza víno v priehľadnej fľaši o chemikálie vytvárajúce jeho pôvodnú chuť. Stráca až 10 – 30 percent terpénov (zlúčeniny, ktoré dodávajú vínu kvetovú a ovocnú chuť) a 30 – 70 percent norizoprenoidov (látky dodávajúce drevistý podtón).

Následky sú najhoršie u ružových vín. Červené víno, naopak, lepšie znáša účinky slnečných lúčov, pretože obsahuje vyššie množstvo polyfenolov, ktoré sa pomalšie rozkladajú a dlhšie udržiavajú chuť vína.

Víno skladované v tmavých fľašiach si uchováva rovnováhu priaznivých chutí až po dobu 50 dní.

Červené víno je odolnejšie voči negatívnemu vplyvu slnka vďaka vysokému obsahu polyfenolov; Foto: Rostislav_Sedlacek/Shutterstock.com

Priehľadné fľaše sa používajú pri skladovaní vína najmä preto, aby v nich vynikla jeho farba.

„Skladovanie vína v čistom, priehľadnom skle vôbec nie je prospešné, lebo cezeň preniká najviac svetla, vrátane jeho škodlivých zložiek,“ podotýka Barryová. „A ktoré druhy môžeme najčastejšie nájsť v takýchto fľašiach? Samozrejme tie najkrehkejšie.“

Problémom so zníženou kvalitou vína sa dokážete čiastočne vyhnúť jeho odložením na tmavé a chladné miesto. Ak môžete, nákupu vín v priehľadných fľašiach sa celkom vyhnite.

Zdroj: Info.sk, DP, pnas.org, dailymail.co.uk, thetimes.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

DNES - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

DNES - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

DNES - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

DNES - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

VČERA - 21:20Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.