Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.
Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že významne interagujú napríklad alkohol, niektoré druhy citrusového ovocia, kofeín či niektoré mliečne výrobky. Pri vydávaní liekov je preto podľa neho dôležité upozorniť pacienta na rizikové potraviny.
„Príjem kofeínu môže vplývať na to, ako lieky, ktoré užívame, účinkujú. Jeho konzumácia môže v niektorých prípadoch ovplyvniť napríklad vstrebávanie liekov do organizmu, alebo zvýšiť riziko nežiaducich účinkov liekov a znížiť ich účinnosť,“ ozrejmil ŠÚKL na sociálnej sieti.
Opatrný treba podľa neho byť aj pri užívaní vitamínov či iných doplnkov stravy, pretože môžu obsahovať bylinky, ktoré spôsobujú liekové interakcie. Týka sa to napríklad čiernej rasce, cesnaku, ženšenu, ginka, ľubovníka bodkovaného či kurkumína.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.