• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Golfský prúd čoskoro skolabuje. Takýto scenár predpovedajú už na rok 2025

  • 19:59 18.02.2024
  • Bratislava
Golfský prúd čoskoro skolabuje. Takýto scenár predpovedajú už na rok 2025

Roztápanie ľadovej pokrývky na severnej pologuli sa výrazne podieľa na zmenách Golfského prúdu. Čo sa s ním stane v najbližších rokoch?

V roku 2004 ste si v kine mohli pozrieť film Deň po tom s Jakeom Gyllenhaalom a Dennisom Quaidom v hlavných úlohách. Film zobrazuje katastrofický scenár, v ktorom celú planétu zasiahne obrovská snehová búrka, ktorá na Zem privedie novú dobu ľadovú.

Hoci sa snímka zaraďuje do kategórie sci-fi, od skutočnosti, ktorú možno už čoskoro zažijeme, zrejme nemá tak ďaleko. Vedci sa totiž nazdávajú, že topiace sa ľadovce na severnej pologuli v priebehu najbližších rokov celkom odstavia Golfský prúd, čo bude mať výrazný dopad na klímu v každej časti Zeme.

Presný dátum neznámy

Autori najnovšej výstrahy, vedci z Utrechtskej univerzity v Holandsku, nedokázali určiť presný dátum tejto udalosti. Podobná štúdia Kodanskej univerzity (Dánsko) z júla 2023 však predpokladala, že ku kolapsu Golfského prúdu dôjde už v roku 2025.

„Blížime sa ku kolapsu, ale nevieme akou rýchlosťou,“ píšu Holanďania v štúdii, ktorú viedol klimatológ a oceánograf Rene van Westen.

Na otázku, či dôjde ku globálnej katastrofe, ktorú sme mohli vidieť v Dni po tom, sa Westen neodvážil odpovedať. „Na to, žiaľ, momentálne nepoznáme odpoveď,“ cituje jeho slová Daily Mail.

Prečo je v Európe teplo?

Na snímke vonkajší teplomer v talianskom meste Este, júl 2019; Foto: Vereshchagin Dmitry/Shutterstock.com

Golfský prúd je súčasťou väčšieho celku oceánskych prúdení, známeho aj ako Atlantická meridionálna cirkulácia (AMOC). Jej úlohou je prepravovať teplú vodu z povrchu oceána od trópov smerom na sever.

Keď teplá voda prepláva k severnej časti Atlantického oceána (okolie Európy a východného pobrežia Spojených štátov), teplo sa z nej vylúči a zamrzne. Pri mrznutí sa tvorí ľad a do oceána sa vylučuje soľ.

Vysoký obsah soli zahusťuje časť vody v oceáne, ktorá tak klesá ku dnu a putuje naspäť smerom k juhu. Tu sa opäť dostáva na povrch, otepľuje sa a uzatvára cyklus oceánskeho prúdenia.

Vďaka tomuto prúdeniu sa do väčšiny Európy dostáva teplý vzduch, bez ktorého by u nás pretrvávali zima a mráz.

Čo sa stane po kolapse Golfského prúdu

Systém AMOC sa v dôsledku rozsiahlej klimatickej zmeny spomaľuje. Hlavného vinníka treba hľadať v Grónsku, ktorého ľadovce sa rýchlo roztápajú a do severného Atlantiku tak uniká väčšie množstvo sladkej vody.

Úplný kolaps (resp. zastavenie) Golfského prúdu je prakticky nevyhnutný, no hoci predošlé výskumy hovorili o jeho konci v priebehu najbližších storočí, tie najnovšie ho posúvajú do horizontu niekoľkých rokov.

U nás sa ochladí, u iných oteplí

Z počítačových simulácií vieme, že po zastavení Golfského prúdu dôjde k ochladzovaniu vzduchu v Európe o 1 stupeň Celzia každých 10 rokov, v niektorých oblastiach až o 3 stupne.

Iné časti sveta zažijú opačný scenár. Keďže ochladenie na severe bude viesť k rozširovaniu arktickej snehovej prikrývky smerom na juh, južná pologuľa bude čeliť rapídnemu otepľovaniu, ako aj zmene v úhrne zrážok, na čo najviac doplatí Amazonský prales.

Mnohí vedci sa nazdávajú, že kolaps Golfského prúdu zapríčiní globálny nedostatok jedla a pitnej vody.

Roztápanie ľadovcov v Grónsku má na svedomí uvoľňovanie sladkej vody do Atlantiku a spomaľovanie Golfského prúdu; Foto: Tetris Awakening/Shutterstock.com

„Vieme, že keď raz dosiahneme bod zlomu, k zastaveniu Golfského prúdu dôjde v priebehu ďalších 100 rokov,“ uvádzajú autori v štúdii.

„Prúdenie tepla na sever sa spomalí, čo povedie k výrazným klimatickým zmenám,“ dodávajú vedci s tým, že v aktuálnych podmienkach nie je možné určiť presný dátum zastavenia Golfského prúdu.

Zdroj: Info.sk, DP, science.org, dailymail.co.uk, nature.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

VČERA - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

VČERA - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

VČERA - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.