Nechutné zistenie: Toto sa stane, keď pobúchate brokolicou o tanier

Zábery ukazujú jeden z dôvodov, prečo musíte brokolicu pred konzumáciou dôkladne umyť.
Brokolica je populárna kvôli jej všestrannému využitiu a obsahu vitamínov, minerálov, antioxidantov a vlákniny. Pred jej prípravou je však dôležité brokolicu dôkladne umyť, čo dokazuje aj virálne video na sociálnej sieti. Andre používateľom TikToku ukázal, čo sa stane, keď neumytú brokolicu poklepete o čistý tanier. Na záberoch je vidieť, že na bielom tanieri okrem kúskov brokolice zostali aj drobné čierne chrobáky. Ide o ďalšie nechutné zistenie po tom, ako v inom videu odhalili podobných škodcov v jahodách.
@andrelifehack Broccoli #andreiemelianov #lifehack #andrelifehack #lifehacks ♬ оригинальный звук - This is hack
V zelenine sa môžu skrývať škodcovia, vírusy a baktérie
Brokolica môže byť bežne napadnutá hmyzom, ako sú vošky, kvetárky kapustové, červec, húsenice nočných motýľov či larvy molí. Často žijú na spodnej strane listov a vo vnútri brokolice a je ťažké ich spozorovať. Hoci to neznie veľmi lákavo, tento hmyz nie je pre ľudské zdravie škodlivý. Poľnohospodári na ich kontrolu používajú pesticídy. Hoci pre človeka nie sú škodliví, škodcovia môžu rastliny oslabovať a šíria rôzne infekcie plodín.
Je však veľmi dôležité, aby sme všetku zeleninu pred konzumáciou umyli, pretože problémom nemusia byť iba chrobáky. V brokolici, podobne ako v inom surovom ovocí a zelenine, sa môžu nachádzať baktérie a vírusy, napríklad salmonela, E.coli a listéria, hepatitída A a norovírus, ktoré môžu u ľudí spôsobiť vážne ochorenia. Najmä v zahraničí je vždy dôležité nejesť neumyté ovocie a zeleninu, aby ste sa vyhli prípadným parazitom.
Ako očistiť zeleninu
Na čistenie zeleniny vám najlepšie poslúži studená voda, soľ a biely vínny ocot. Brokolicu namočte na 20 minút do drezu plného studenej vody a pridajte niekoľko čajových lyžičiek soli a dve polievkové lyžice bieleho vínneho octu. To spôsobí, že sa od zeleniny oddelí všetok hmyz. Potom brokolicu silno pretrepte, dôkladne ju opláchnite a môžete pripraviť vo vode či v pare.
Brokolica by sa mala skladovať v chladničke vo voľnom balení, aby v ňom mohol cirkulovať vzduch. Po umytí by sa mala opäť skladovať v chladničke až do varenia a v chladničke by mala vydržať 3 až 5 dní.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.