• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
14°Bratislava

Chutné chrumky si dokážete jednoducho pripraviť aj doma

  • 20:46 16.02.2024
  • Svet
Chutné chrumky si dokážete jednoducho pripraviť aj doma

Chrumky nemusíte len kupovať, ale dokážete si ich rýchlo a jednoducho pripraviť aj doma.

Aj vám sa ťažko odoláva tomu, aby ste si do košíka hodili aspoň jeden balíček, keď v obchode prechádzate okolo regálu s chrumkami? Maškrtné jazýčky, ktoré majú rady slané pochúťky, tento pocit dobre poznajú. Ale vedeli ste o tom, že si chrumky rýchlo a jednoducho viete pripraviť aj doma? Navyše to zvládne naozaj každý.

Dnes vám ukážeme, ako si doma dokážete pripraviť jednoduché kukuričné chrumky. Vystačíte si s obyčajnými a ľahko dostupnými ingredienciami, pričom je potom už len na vás, ako si chrumky ochutíte. Čo na to budete potrebovať?

  • 65 gramov múky
  • 85 gramov kukuričnej múky
  • 3 gramy soli (polovica čajovej lyžičky)
  • 120ml vody
  • 1l rastlinného oleja na vysmážanie
  • Dochucovadlo podľa vlastného výberu (pokojne aj 200 gramov)

Ako si pripraviť chrumky

Foto: Moving Moment/Shutterstock.com

Postup je skutočne jednoduchý a hravo ho zvládnete. Múky a soľ si zmiešajte v miske. Suroviny dobre premiešajte. Ak sa v zmesi nachádzajú nejaké hrudky, odstráňte ich, zmes musí byť jemná. Vodu priveďte k varu a pomaly ju vlievajte do zmesi múk a soli. Už počas vlievania celú zmes pomaly miešajte. Pokračujte v miešaní, kým sa všetka voda nezapracuje a nevznikne hladké cesto.

Cestom následne naplňte cukrárske vrecko s hrubou špičkou. Môžete použiť jednorazové vrecká, ale pokojne aj zdobičku či niečo podobné. Dôležité je, aby bol hrot naozaj väčší, aby ste dosiahli ideálny tvar chrumiek, ktoré sú väčšie a nadýchané. Cesto vo vrecku natlačte k špičke.

Na panvici si rozpáľte olej na teplotu 180°. Keď olej dosiahne túto teplotu, pripravte si vrecko s cestom a cesto z neho pomaly vytláčajte do oleja. Je na vás, aké veľké chrumky chcete mať. Ak chcete menšie chrumky, vytláčajte do oleja kúsky s dĺžkou do 3cm. Ak chcete mať dlhšie chrumky, pokojne môžu mať dĺžku aj 5cm. Dbajte na to, aby ste chrumky v panvici nemali na jednej kope. Mohli by sa vám zlepiť. Nechajte im aspoň kúsok priestoru. Možno sa vám všetko cesto na panvicu nezmestí na jeden raz, ale radšej mať pekné chrumky ako zlepené.

Keďže sa cesto celé neponorí do oleja, použite vidličku alebo iný nástroj na to, aby ste cesto otočili a cesto smažili rovnomerne. Pritom by ste ich mali smažiť približne 4 minúty, takže cesto otočte po 2 minútach. Keď chrumky vyberiete z oleja, mali by mať zlatistú farbu. Chrumky pri vyberaní z oleja nechajte odkvapkať a následne ich preneste na tanier s papierovými utierkami. Pomocou nich chrumky ešte vysušte a nechajte 2 minúty vychladnúť.

Ešte budú horúce, takže ich nekonzumujte. Avšak kým sú teplé, môžete ich ešte dochutiť. Samozrejme, ak kukuričné chrumky necháte vychladnúť, môžete ich jesť už takéto. Ale ak si ich chcete trochu spestriť, nič vám v tom nebráni. Do vrecka dajte syrový prášok, arašidovú múku, papriku, bylinky alebo niečo iné, na čo máte chuť. Potom tam presypte ešte stále teplé chrumky a vrecko uzavrite. Snažte sa z neho vytlačiť čo najviac vzduchu a celé to poriadne potraste, čím chrumky premiešate s koreninami. Nechajte chrumky vychladnúť a môžete sa pustiť do maškrtenia.

Zdroj: Info.sk, MŠ, wikihow.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

5 spôsobov, ako zefektívniť klimatizáciu v aute. Záleží aj na parkovaní

VČERA - 20:15Zaujímavosti

Tu sú triky, vďaka ktorým budete mať v aute chladnejšie.

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

VČERA - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

VČERA - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

VČERA - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

VČERA - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.