• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Zlatým glóbusom dominoval film Oppenheimer

  • 7:22 08.01.2024
  • Los Angeles
Zlatým glóbusom dominoval film Oppenheimer

Životopisná dráma Oppenheimer dominovala v nedeľu udeľovaniu filmových a televíznych ocenení Zlatý glóbus. Odniesla si celkovo päť cien, informuje TASR podľa správ agentúr AP a AFP.

Oppenheimer bol vyhlásený za najlepšiu drámu. Film režíroval Christopher Nolan, ktorý si odniesol cenu za najlepšieho režiséra. Hlavnú úlohu – amerického fyzika Roberta Oppenheimera – vo filme stvárnil Cillian Murphy, ktorý zvíťazil v kategórii najlepší herec v dráme. Najlepším hercom vo vedľajšej úlohe sa stal Robert Downey Jr., ktorý si zahral Oppenheimerovho soka. Film okrem toho získal aj cenu za najlepšiu hudbu.

Murphy vo svojej reči vyzdvihol prácu Nolana ako vizionárskeho režiséra a Downey Jr. označil film Oppenheimer za majstrovské dielo.

Cenu za najlepšie komédiu alebo muzikál si odniesol film Chudiatko (Poor Things) v hlavnej úlohe s Emmou Stonovou, ktorá tiež vyhrala v kategórii najlepšia herečka v komédii alebo muzikáli.

Film Chudiatko porazil v kinách mimoriadne úspešnú komédiu Barbie, ktorá bola jedným z favoritov galavečera, keďže tento rok získala najviac nominácií (9). Napokon si však Barbie odniesla len dva ocenenia - za najlepšiu pieseň a vzhľadom na úspech, ktorý mala komédia v kinách, zvíťazila aj v novovytvorenej kategórii za najväčší filmový a komerčný úspech.

Cenu za najlepšiu herečku v dráme získala Lily Gladstonovú za úlohu vo filme Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon) prominentného režiséra Martina Scorseseho. Za najlepšie herca v komédii alebo muzikáli bol vyhlásený Paul Giamatti za stvárnenie mrzutého učiteľa dejepisu vo filme The Holdovers.

V televíznych kategóriách si ocenenie za najlepšiu drámu odniesol seriál Boj o moc (Succession) a za najlepší komediálny seriál bol vyhlásený Medveď (The Bear).

Udeľovaním Zlatých glóbusov odštartovala sezóna hollywoodskych filmových ocenení, ktorá vyvrcholí marcovým udeľovaním Oscarov — ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. Zlaté glóbusy sú po Oscaroch druhým najvýznamnejším filmovým ocenením v USA.

Asociácia HFPA, ktorá ich každoročne udeľuje, však od roku 2021 čelí rozsiahlej kritike a obvineniam z rasizmu, sexizmu, zastrašovania a korupcie.

V poradí 81. ročník udeľovania ocenení odvysielala v nedeľu naživo americká CBS.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

VČERA - 5:38Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.