• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
21°Bratislava

Slovenský výrobca mäsových produktov používal kuracie mäso so salmonelou

  • 19:59 02.01.2024
  • Rimavská Sobota
Slovenský výrobca mäsových produktov používal kuracie mäso so salmonelou

Kontrolóri potvrdili v kuracom mäse výskyt baktérií Salmonella Enteritidis.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR potvrdila výskyt salmonely v kuracom mäse, ktoré bolo použité na výrobu produktov značky Tauris. Ako informuje ŠVPS na svojej stránke, Regionálna veterinárna a potravinová správa vykonala úradnú kontrolu potravín v centrále spoločnosti Tauris v Rimavskej Sobote. Na základe cielenej kontroly potravinári odobrali vzorku kuracích pŕs chladených s dátumom spotreby 02.12.2023. Kuracie mäso pochádzalo z Poľska.

„Dodaná vzorka nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005 Európskeho parlamentu a Rady o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Ú.v. EÚ L 338) v znení neskorších predpisov, Kapitola 1. Kritéria bezpečnosti potravín – 1.28: vo vzorke bola potvrdená prítomnosť baktérií Salmonella Enteritidis,“ uvádza ŠVPS SR.

Kuracie prsia boli použité do tepelne opracovaných mäsových výrobkov. Výrobky boli pozastavené na expedovanie a ďalší predaj a boli pozastavené dodávky ďalšej suroviny od dodávateľa z Poľska. „U všetkých zapracovaných výrobkoch so závadnou surovinou a ďalších náhodne vybratých výrobkoch boli odobraté vzorky, ktoré boli následne zaslané na mikrobiologické vyšetrenie do príslušného laboratória,“ dodáva ŠVPS SR.

Foto: TASR/František Iván

Salmonella Enteritidis spôsobuje ochorenie salmonelová enteritída alebo salmonelóza. Prenáša sa najmä konzumáciou nedostatočne tepelne upraveného mäsa alebo vajec, alebo môže dôjsť ku kontaminácii potravín sekundárne, napríklad počas skladovania alebo dopravy.

Salmonelová enteritída sa začína nevoľnosťou, bolesťou hlavy a zimnicou, rýchlo nastupuje horúčka až 40°C. Nasleduje vracanie, bolesti brucha a hnačky. Spočiatku kašovitá stolica sa rýchlo mení na vodnatú a zeleno sfarbenú. Chorý hnačkami a vracaním stráca veľké množstvo tekutín a elektrolytov. Tento stav pri klasickom druhu nákazy trvá 2 – 3 dni, potom dochádza k pomerne rýchlej normalizácii stavu. Základná prevencia je tepelná úprava rizikových pokrmov, toxín aj baktéria sa týmto spôsobom zničí.

Zdroj: Info.sk, svps.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku

PS: Nová nemocnica je na úrovni vzdušného zámku

DNES - 20:26Domáce

Nová národná nemocnica je, tak ako naposledy, len na úrovni vzdušného zámku. Problémom nemocnice je aj jej výstavba cez Ministerstvo obrany SR.

Pri frekventovanej ceste našli telo muža

Pri frekventovanej ceste našli telo muža

DNES - 19:39Domáce

K úmrtiu muža malo dôjsť pred niekoľkými dňami.

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ

Blanár: Vláda bude naďalej suverénne presadzovať záujmy SR aj pôvodné hodnoty EÚ

DNES - 19:38Domáce

Vláda SR bude naďalej suverénne presadzovať a obhajovať národnoštátne záujmy SR, ale rovnako pôvodné hodnoty, na ktorých bola Európska únia založená.

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru

Jaurová: Odvolanie riaditeľa FPU je obrovský krok cez červenú čiaru

DNES - 19:18Domáce

Odvolanie riaditeľa Fondu na podporu umenia Róberta Špotáka je podľa podpredsedníčky PS a Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej protiprávne a predstavuje obrovský krok cez červenú čiaru.

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom

Rada FPU odvolala riaditeľa Špotáka, ten sa bráni: Kázali mi konať v rozpore so zákonom

DNES - 17:40Domáce

Rada Fondu na podporu umenia odvolala z funkcie riaditeľa Róberta Špotáka. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie Ministerstva kultúry SR Petra Bačinská.