• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
20°Bratislava

Ste naozajstným milovníkom kávy? Neváhajte a spoznajte 5 najdrahších káv sveta

  • 9:05 13.12.2023
  • Bratislava
Ste naozajstným milovníkom kávy? Neváhajte a spoznajte 5 najdrahších káv sveta

Tie najkvalitnejšie kávy sveta nevynikajú len svojou chuťou ale aj vyššou cenou. Každá z nich ponúka naozaj nezameniteľný zážitok pre milovníkov kávy. Prečítajte si náš článok a zoznámte sa s piatimi najdrahšími kávami na svete.

1. Kopi Luwak

Kopi Luwak je známa aj ako cibetková káva. Vyrába sa v Indonézií a je jednou z najdrahších káv na svete. Jej unikátny proces výroby spočíva v tom, že kávové čerešne prejdú cez tráviaci trakt Cibetky. Po tomto prechode sú kávové bôby zbierané, očistené a opražené. Tento proces znižuje kyslosť kávy a tá má potom chuť po slivkách, niektorí ľudia dokonca cítia karamel či orechy.

Ak by ste ju chceli ochutnať, pamätajte, že v porovnaní s kávovými zrnami spracovanými prirodzeným spôsobom môže byť cibetková káva až 60 krát drahšia. Za 500g Kopi Luwak zaplatíte aj 500€.

2. Káva Black Ivory

Black Ivory pochádza zo severného Thajska a nie je síce najdrahšia, ale za to je najvzácnejšia. Je jediná svojho druhu a to kvôli tomu, ako sa vyrába. Zrelé kávové plody podstupujú totiž proces fermentácie v žalúdku slonov. Po tomto procese sú plody zbierané, očistené a pražené.

Výsledkom celého tohto procesu je jedinečná káva, ktorá má nízku kyslosť a jemný ovocný nádych. Jej cena je približne 460 eur za 0,45 gramov.

Foto: pexels.com

3. Finca El Injerto

Finca El Injerto pochádza z Guatemaly a je ukážkovým príkladom výberovej kávy, pretože sa radí medzi najprestížnejšie a najkvalitnejšie druhy na svete. Kávovníky sú pestované vo vysokej nadmorskej výške a na úrodnej pôde. Ich plody sú vzácne a známe veľmi malými zrnkami, práve preto je proces výroby tejto kávy zložitejší.

O tom, že patrí k najlepším kávam sveta svedčí aj to, že prestížny Cup of Excellence vyhrala sedemkrát. S cenou okolo 1000 eur za 1 kilogram dolárov patrí aj k najdrahším kávam sveta.

4. Hacienda La Esmeralda

Káva Hacienda La Esmeralda je známa aj pod menom „Geisha“, pestuje sa na rodinnej farme v horách Panamy a predávaná je väčšinou a aukciách. Kávové zrná sú pestované v sopečnej pôde a v tieni stromov guava. Práve preto pochádzajú jej bôby z veľmi obmedzeného počtu kríkov. Charakteristická je výraznou kyslosťou, bohatou arómou a ovocnými tónmi.

Výnimočnosť tejto kávy spočíva nielen v špecifických podmienkach pestovania, ale aj v procese spracovania. Cena za 0,450 gramov sa pohybuje okolo 320 eur.

5. Blue Mountain

Táto káva pochádza z pohoria Blue Mountains na Jamajke, kde sú ideálne podmienky pre pestovanie kávových kríkov. Pestovanie tejto kávy je striktne regulované a povolené len v určitých častiach pohoria Blue Mountains. Má výnimočnú sladkosť, vôňu a bohatú chuť s miernou kyslosťou. Jamajská Blue Mountain sa predáva za 45 eur za 0,450 gramov.

Zdroj: Info,sk/PR, Basta Digital
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

13:42 02.07.2024Tlačové správy

Močový mechúr, rovnako jako iné orgány v tele človeka môžu postihnúť rôzne komplikácie.

Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

Tenisky k šatám - ako aktualizovať svoj každodenný outfit

13:31 02.07.2024Tlačové správy

Chcete si obliecť šaty? Asi nikoho netreba presviedčať, že je to ideálna voľba na jar a leto.

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

Ako doma zabaviť dieťa počas prázdnin?

10:51 26.06.2024Tlačové správy

Prázdniny sú pre deti časom oddychu a zábavy, no pre rodičov môžu predstavovať výzvu, ako zabezpečiť, aby ich deti mali zmysluplné a aktívne trávenie voľného času.

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

Ako dôkladne umyť auto? Interiér aj exteriér

13:24 24.06.2024Tlačové správy

Dôležitou témou pri kúpe auta by malo byť aj to, ako sa oň budete starať. Pravidelné čistenie môže znížiť alebo naopak zvýšiť konečnú cenu vozidla, ak ho budete chcieť po čase predať.

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

Ako na bezpečnú jazdu v aute: Návod pre začiatočníkov

16:55 24.05.2024Tlačové správy

Pri jazde autom je bezpečnosť vždy na prvom mieste. Bez ohľadu na to, či ste práve získali vodičský preukaz, alebo už niekoľko rokov jazdíte.