• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Ste naozajstným milovníkom kávy? Neváhajte a spoznajte 5 najdrahších káv sveta

  • 9:05 13.12.2023
  • Bratislava
Ste naozajstným milovníkom kávy? Neváhajte a spoznajte 5 najdrahších káv sveta

Tie najkvalitnejšie kávy sveta nevynikajú len svojou chuťou ale aj vyššou cenou. Každá z nich ponúka naozaj nezameniteľný zážitok pre milovníkov kávy. Prečítajte si náš článok a zoznámte sa s piatimi najdrahšími kávami na svete.

1. Kopi Luwak

Kopi Luwak je známa aj ako cibetková káva. Vyrába sa v Indonézií a je jednou z najdrahších káv na svete. Jej unikátny proces výroby spočíva v tom, že kávové čerešne prejdú cez tráviaci trakt Cibetky. Po tomto prechode sú kávové bôby zbierané, očistené a opražené. Tento proces znižuje kyslosť kávy a tá má potom chuť po slivkách, niektorí ľudia dokonca cítia karamel či orechy.

Ak by ste ju chceli ochutnať, pamätajte, že v porovnaní s kávovými zrnami spracovanými prirodzeným spôsobom môže byť cibetková káva až 60 krát drahšia. Za 500g Kopi Luwak zaplatíte aj 500€.

2. Káva Black Ivory

Black Ivory pochádza zo severného Thajska a nie je síce najdrahšia, ale za to je najvzácnejšia. Je jediná svojho druhu a to kvôli tomu, ako sa vyrába. Zrelé kávové plody podstupujú totiž proces fermentácie v žalúdku slonov. Po tomto procese sú plody zbierané, očistené a pražené.

Výsledkom celého tohto procesu je jedinečná káva, ktorá má nízku kyslosť a jemný ovocný nádych. Jej cena je približne 460 eur za 0,45 gramov.

Foto: pexels.com

3. Finca El Injerto

Finca El Injerto pochádza z Guatemaly a je ukážkovým príkladom výberovej kávy, pretože sa radí medzi najprestížnejšie a najkvalitnejšie druhy na svete. Kávovníky sú pestované vo vysokej nadmorskej výške a na úrodnej pôde. Ich plody sú vzácne a známe veľmi malými zrnkami, práve preto je proces výroby tejto kávy zložitejší.

O tom, že patrí k najlepším kávam sveta svedčí aj to, že prestížny Cup of Excellence vyhrala sedemkrát. S cenou okolo 1000 eur za 1 kilogram dolárov patrí aj k najdrahším kávam sveta.

4. Hacienda La Esmeralda

Káva Hacienda La Esmeralda je známa aj pod menom „Geisha“, pestuje sa na rodinnej farme v horách Panamy a predávaná je väčšinou a aukciách. Kávové zrná sú pestované v sopečnej pôde a v tieni stromov guava. Práve preto pochádzajú jej bôby z veľmi obmedzeného počtu kríkov. Charakteristická je výraznou kyslosťou, bohatou arómou a ovocnými tónmi.

Výnimočnosť tejto kávy spočíva nielen v špecifických podmienkach pestovania, ale aj v procese spracovania. Cena za 0,450 gramov sa pohybuje okolo 320 eur.

5. Blue Mountain

Táto káva pochádza z pohoria Blue Mountains na Jamajke, kde sú ideálne podmienky pre pestovanie kávových kríkov. Pestovanie tejto kávy je striktne regulované a povolené len v určitých častiach pohoria Blue Mountains. Má výnimočnú sladkosť, vôňu a bohatú chuť s miernou kyslosťou. Jamajská Blue Mountain sa predáva za 45 eur za 0,450 gramov.

Zdroj: Info,sk/PR, Basta Digital
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.