• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Televízny program spestrí premiéra novej rozprávky aj nový seriál

  • 14:14 12.12.2023
  • Bratislava
Televízny program spestrí premiéra novej rozprávky aj nový seriál

Televíznu premiéru novej rozprávky, ale aj nový výpravný historický seriál chystá do vysielania RTVS.

Vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty, pod ktorú sa podpísala režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská, uvedie v premiére 24. decembra na Jednotke. Osemdielny seriál Čas nádejí v réžii Jána Sebechlebského odvysiela od 7. januára. Informoval o tom manažment verejnoprávnej televízie, tvorcovia a herci na utorkovej tlačovej konferencii.

Štedrovečernú televíznu rozprávku ako klasický príbeh o boji dobra so zlom s typickými charaktermi a vzťahmi, odohrávajúci sa nie na kráľovskom dvore, ale v dedinskom prostredí mal pôvodne nakrútiť Stanislav Párnický. Réžie a scenára sa po jeho predčasnom odchode ujala Mariana Čengel Solčanská.

Táto rozprávka je pre mňa špeciálna hlavne tým, že je dedičstvom po mojom pedagógovi, ktorý mi zmenil život. Nikdy som nezdedila nič významnejšie a dojímavejšie ako toto dielo,“ uviedla režisérka k svojej tretej rozprávke Tri zlaté dukáty. „Odlišuje sa v tom, že je jednoznačne najvtipnejšia, mala som z toho obrovskú radosť. A je folklórna, takže konečne som mohla robiť to, čo som vždy chcela. Som dieťa odchované na Ťapákových filmoch, takže tá ľudovosť a zemitý naturel hlavných postáv tentoraz úplne vyplával na povrch,“ povedala pre TASR Čengel Solčanská k rozprávke, v ktorej sa predstavia mladí slovenskí herci Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi. Zahrali si po boku hereckých kolegov Jozefa Vajdu, Jany Hubinskej Michala Isteníka, Ondreja Kovaľa, Juraja Hrčku, Mariána Labudu ml., Jitky Čvančarovej, Lukáša Pelča a ďalších.

Seriálovou novinkou bude titul Čas nádejí. Historický seriál mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. „V dramatickom príbehu plnom emócií a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa, prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko-Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie či február 1948,“ približuje RTVS seriálovú novinku, ktorú bude vysielať na Jednotke od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h.

V réžii Jána Sebechlebského sa v hlavných úlohách predstavia Dominika Morávková-Zeleníková a Daniel Žulčák. V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu Mauréry, Martina Šalacha, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu a ďalších.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

VČERA - 5:38Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.