Ako vplýva vegánska strava na zdravie: Štúdia na dvojičkách odhalila prekvapivé zistenia

Zmeny sa prejavili už behom niekoľkých týždňov.
Unikátna štúdia na jednovaječných dvojčatách ukázala, že vegánstvo znižuje riziko srdcových problémov v priebehu niekoľkých týždňov. Vegáni mali výrazne nižší cholesterol, zdravšiu hladinu cukru v krvi a viac schudli už za dva mesiace ako tí, ktorí jedli druhy potravín. Výsledky štúdie boli publikované v odbornom žurnále JAMA Network Open.
Vegánstvo bolo v minulosti spojené a s inými zdravotnými problémami, ako je anémia a depresia. Výskumný tím z Kalifornie sa domnieva, že nové zistenia poukazujú na nižšie riziko srdcových ochorení, keďže cholesterol, cukor v krvi a hmotnosť sú rizikové faktory.
Christopher Gardner, výskumný pracovník v oblasti výživy na Stanfordskej univerzite, uviedol, že štúdia poskytla dôkazy, že vegánska strava je zdravšia ako bežná strava. Štúdie sa zúčastnilo 22 párov jednovaječných dvojčiat s priemerným vekom 39 rokov. Z účastníkov bolo 77 % žien.
Žiadny z účastníkov nemal kardiovaskulárne problémy ani nebol obézny. Ich priemerné BMI bolo 25,9, čo znamená, že účastníci mali miernu nadváhu. Tím sa rozhodol skúmať dvojčatá, pretože mali podobnú genetiku a životný štýl.
Zdravá strava pomáha, no vegánska má ešte lepší vplyv
Vedci zo Stanfordskej univerzity a Kalifornskej univerzity v Irvine požiadali jedno dvojča z každého páru, aby sa stravovalo vegánsky, zatiaľ čo druhé dvojča malo bežnú stravu. Obe diéty obsahovali zeleninu, strukoviny, ovocie a celozrnné výrobky.
Cukry a rafinované obilniny, ako napríklad biely chlieb a cestoviny, neboli zahrnuté v žiadnom z týchto stravovacích plánov. Vegánska diéta neobsahovala žiadne mäso ani živočíšne produkty, zatiaľ čo všežravá strava zahŕňala kuracie mäso, ryby, vajcia, syry, mliečne výrobky a iné živočíšne produkty.
Počas prvých štyroch týždňov dodávala stravovacia služba každej dvojici 21 jedál týždenne, ktoré zahŕňali sedem raňajok, obedov a večerí. Počas posledných štyroch týždňov si účastníci pripravovali jedlá sami. S dvojčatami sa viedli rozhovory o ich stravovaní a viedli si záznamy o tom, čo jedli. Dietológ im bol stále k dispozícii, aby im odpovedal na otázky.
Výskumníci merali účastníkom hmotnosť a robili krvné testy v troch obdobiach počas štúdie: na začiatku pokusu, po štyroch týždňoch a po ôsmich týždňoch. Východisková hodnota LDL u vegánov bola 110,7 mg/dl a u všežravcov 118,5 mg/dl. Na konci štúdie klesli hladiny na 95,5 a 116,1. U vegánov to bol 14-percentný pokles.
U vegánskych účastníkov bol zaznamenaný aj približne 20-percentný pokles inzulínu - jeho vyššia hladina môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku cukrovky. Okrem toho vegáni schudli o 4,2 kilogramu viac ako všežravci.
Podľa Gardnera by väčšina z nás prospelo, keby sme prešli na rastlinnú stravu: „Každý, kto sa rozhodne pre vegánsku stravu, môže zlepšiť svoj dlhodobý zdravotný stav za dva mesiace, pričom najväčšia zmena sa prejavila v prvom mesiaci.“

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.