Cestoviny nikdy nevarte v priveľkom množstve vody. Toto je dôvod
- 19:46 30.11.2023
- Bratislava

Radšej pridať trochu vody, ako by sa cestoviny mali pripáliť. Tento postup však so sebou prináša riziká.
Štandardné odporúčanie pri príprave cestovín znie: Zalejte ich takým množstvom vody, aby do nej boli celkom ponorené. Na 500 gramov cestovín preto obyčajne spotrebujeme vyše troch litrov vody. Takýto objem však nie je ideálny.
Čím viac vody, tým viac škrobu
Ako už iste viete, voda z cestovín je užitočná pri príprave omáčky, s ktorou ich budete podávať. Časť z nej sa preto oplatí ušetriť pred vyliatím do výlevky.
Počas varenia sa z cestovín uvoľňuje škrob, ktorý následne v omáčke pôsobí ako tekuté lepidlo. Vďaka škrobu omáčka lepšie priľne k cestovinám, pričom platí, čím viac škrobu, tým je lepivejšia.
Variť cestoviny v menšom množstve vody sa oplatí najmä preto, že v menšom množstve vody možno nájsť hustejšie zastúpený škrob, a tak bude omáčka hutnejšia.
Škrob okrem toho dodáva omáčke jemnú, krémovú konzistenciu.
Výhodou menšieho množstva vody je aj to, že rýchlejšie zovrie. V neposlednom rade treba dodať, že vďaka tomu ušetríte na vode aj na energiách.

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI
Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať
Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!
Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.
Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení
Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.