Prekvapivé zistenie: Tieto druhy mäsa majú schopnosť podporiť boj s rakovinou

Vedci spozorovali prekvapivý vplyv niektorých druhov mäsa na rakovinu.
Aj keď doteraz bolo červené mäso spájané so vznikom rakoviny, nové zistenia naznačujú, že určité zložky v niektorých druhoch mäsa a mliečnych výrobkoch môžu pomôcť v boji proti rakovine.
Vedci zistili, že špecifická mastná kyselina, ktorá sa nachádza v hovädzom a jahňacom mäse a mliečnych výrobkoch, zlepšuje schopnosť organizmu napádať a ničiť nádory. Ide o mastnú kyselinu známu ako kyselina transvakcenová.
Zo štúdie uverejnenej v časopise Nature tiež vyplýva, že pacienti s vyššou hladinou tejto mastnej kyseliny v krvi lepšie reagovali na imunoterapiu, čo naznačuje, že by mohla fungovať ako výživový doplnok na doplnenie klinickej liečby rakoviny.
Spoluautor štúdie profesor Jing Chen z Chicagskej univerzity uviedol: "Keď sme sa zamerali na živiny, ktoré môžu aktivovať T-bunkovú imunitnú odpoveď, našli sme jednu, ktorá skutočne zvyšuje protinádorovú imunitu aktiváciou dôležitej imunitnej dráhy.“
Foto: LADO/Shutterstock.com Foto: pathdoc/Shutterstock.com
Pri štúdii tím vychádzal z databázy približne 700 známych metabolitov, malých molekúl pochádzajúcich z potravín, a zostavil knižnicu "krvných živín". Potom preverili zlúčeniny v tejto novej knižnici z hľadiska ich schopnosti ovplyvňovať protinádorovú imunitu.
Po tom, ako vedci vyhodnotili šesť najlepších kandidátov v ľudských aj myších bunkách, zistili, že najlepšie výsledky dosiahla kyselina transvakcenová. Tím vedcov zistil, že kŕmenie myší stravou obohatenou o kyselinu transvakcenovú významne znížilo rastový potenciál nádorových buniek melanómu a rakoviny hrubého čreva, ako aj zvýšilo schopnosť organizmu infiltrovať nádory.
Potom analyzovali vzorky krvi pacientov z nemocnice, ktorí podstupovali imunoterapeutickú liečbu lymfómu a zistili, že pacienti s vyššou hladinou kyseliny transvakcenovej mali tendenciu reagovať na liečbu lepšie ako pacienti s nižšou hladinou. Nakoniec štúdia zistila, že kyselina transvakcenová zvyšuje schopnosť imunoterapeutického lieku zabíjať leukemické bunky u pacientov.
Autori si však nemyslia, že konzumácia nadmerného množstva červeného mäsa je riešením a dúfajú, že podobné výsledky sa podarí nájsť aj u rastlín. Chen dodal: "Existuje čoraz viac dôkazov o škodlivých zdravotných účinkoch nadmernej konzumácie červeného mäsa a mliečnych výrobkov, takže táto štúdia by sa nemala brať ako zámienka na konzumáciu väčšieho množstva cheeseburgerov a pizze."

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.