• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

9 dôvodov, prečo vás v chladnom počasí trápia oči

  • 17:36 12.11.2023
  • Bratislava
9 dôvodov, prečo vás v chladnom počasí trápia oči

Zimné počasie je pre oči najdráždivejšie, a preto im v tomto čase treba venovať zvýšenú pozornosť. Ako sa počas zimy vyhnúť zápalom?

Každé ročné obdobie so sebou prináša nové prekážky pre pevné zdravie našich očí, a zima nie je výnimkou. Oči totiž dobre neznášajú chlad a vietor, ani chrípku a prechladnutie, ktoré sa v tomto čase objavujú častejšie. Problematický je aj suchý vzduch v domácnosti a žiara slnka odrážaná od snehu.

Zima prináša aj ďalšie príkoria pre zdravie očí. S niektorými si poradíte ľahko, iné zas treba riešiť s odborníkom. Zistite, ktorá z častých príčin poškodzuje zdravie vašich očí.

Chladné počasie

Foto: Andrei Stepanov/Shutterstock.com

Chladnejší vonkajší vzduch je zároveň suchší, a tak sa z povrchu oka rýchlejšie odparuje vlaha. Vysychaniu očí sa však dá zabrániť pomocou kvapiek a častejšieho žmurkania.

Kúrenie

Zimou vysušeným očiam neprospieva ani kúrenie, ktoré takisto odčerpáva vlhkosť zo vzduchu. Vyhnite sa ďalšiemu podráždeniu šúchaním očí, ktorým môžete do ich citlivej oblasti zaviesť baktérie spôsobujúce zápal.

Miestnosti v domácnosti neprekurujte, každý deň vetrajte a prípadne použite kvapky do očí.

Nedostatočná ochrana pred slnkom

Slnečné okuliare sa nenosia len v lete. Sneh a ľad odrážajú slnečné lúče intenzívnejšie ako iné menej lesklé povrchy, a tak nám žiara slnka škodí nielen pri pohľade na nebo, ale aj zdola. V extrémnych prípadoch môže spôsobiť až spálenie známe ako fotokeratitída.

Počas zimy, ale aj pri šoférovaní, sú v rámci ochrany ideálne slnečné okuliare s antireflexným povrchom.

Slabé osvetlenie

Foto: MIND AND I/Shutterstock.com

Pri práci v slabo osvetlenom interiéri sa oči viac namáhajú, čo sa u príležitostných nositeľov okuliarov prejavuje aj častejším siahaním po nich. Ideálne je prirodzené svetlo z okna, ktoré by sa však nemalo priamo odrážať od obrazovky monitora.

Namiesto jedného zdroja svetla ich v miestnosti zapnite niekoľko, pričom stavte skôr na teplé odtiene. Na čítanie a písanie použite bodové osvetlenie.

20-20-20

Neprestajné pozeranie do notebooku alebo mobilu namáha všetky časti tela, vrátane očí. Okrem iného sa to prejavuje aj ich vysychaním a bolesťou hlavy. Pomôže vám pravidlo 20-20-20 – každých 20 minút sa po dobu 20 sekúnd zahľaďte na niečo vo vzdialenosti najmenej 20 stôp (6 metrov).

Nevhodná strava

Oči sú zložitý orgán, ktorý na správne fungovanie vyžaduje množstvo vitamínov a živín. Dôležité sú najmä vitamíny A, C, E a B, luteín, zeaxantín a omega-3 mastné kyseliny.

Strava vhodná pre zdravie očí obsahuje množstvo ovocia, zeleniny, celozrnných potravín, bielkovín a zdravých tukov. Netreba zabúdať na dostatočnú hydratáciu aj počas zimy.

Zlozvyky počas prechladnutia

Foto: Estrada Anton/Shutterstock.com

Chrípka a prechladnutie spôsobujú celý rad nepohodlných príznakov, ktoré sa týkajú aj očí. Keďže zápal dutín môže postihnúť aj tie v okolí očí, dochádza k ich rýchlemu vysychaniu, ktoré nabáda na ich časté šúchanie.

Vždy po odkašľaní a vysiakaní nosa si dezinfikujte ruky a snažte sa čo najviac vyhýbať ich kontaktu s očami a očným okolím.

Chyby pri nanášaní mejkapu

Štetce na mejkap a mejkap samotný prichádzajú do blízkeho kontaktu s našimi očami, preto ich treba pravidelne kontrolovať. Štetce podľa potreby čistite aspoň raz za mesiac a používajte len produkty pred dátumom spotreby.

K šíreniu zápalov a vlčích zŕn prispieva aj zdieľanie mejkapu a kozmetických pomôcok so známymi, preto sa mu snažte vyhnúť.

Každodenná hygiena

Nestačí si len každé ráno opláchnuť tvár. Špeciálnu pozornosť treba denne venovať aj očiam, na ktoré by sme po dobu 5 až 10 minút mali prikladať vlhký uterák, ktorý zjemní pokožku a odstráni všetky nečistoty. Pomocou uteráka môžeme jemne masírovať okolie očí a očné viečka. Pritlačiť treba aj na žľazy vo vnútorných kútikoch, vďaka čomu z nich odstránime prebytočný hlien.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nadmerný rast chĺpkov na tvári: 2 problémy, ktoré s tým môžu súvisieť

Nadmerný rast chĺpkov na tvári: 2 problémy, ktoré s tým môžu súvisieť

VČERA - 20:07Zdravie

Ak sa ako žena cítite nekomfortne kvôli nadmernému ochlpeniu tváre, zistite najprv, či váš problém nesúvisí s niektorým z týchto dvoch problémov.

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

3 kroky, ako piť alkohol, aby vám nenarušil spánok

21:39 18.09.2024Zdravie

Alkohol narúša kvalitu spánku najmä pri pití veľkého množstva. Takto dokážete minimalizovať jeho negatívne účinky.

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

Slivky obsahujú mnoho prospešných živín, pomáhajú aj proti zápche

9:45 18.09.2024Zdravie

Slivky sú zdrojom množstva zdraviu prospešných živín. Okrem iného obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím pomáhajú proti zápche.

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

Video: Čo sa deje so slúchadlami po vložení do ucha?

7:19 18.09.2024Zdravie

Ak používate slúchadlá, ktoré sa vkladajú priamo do uší, nemali by ste ich používať príliš často. Simulácia ukazuje, čo môže nasledovať.

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

Video: V tejto oblasti tváre si vyrážky nikdy nevytláčajte. Viete, čo hrozí?

6:52 17.09.2024Zdravie

Vyhnite sa závažným zdravotným následkom pri odstraňovaní vyrážok. Táto oblasť tváre je na to obzvlášť citlivá.