• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.5.2024Meniny má Svetozár
15°Bratislava

Kým nekonáme, deti sa rodia do latrín, apeluje Nicholsonová

  • 12:55 27.11.2013
  • BRATISLAVA
Kým nekonáme, deti sa rodia do latrín, apeluje Nicholsonová

Návrh zákona o bezplatných sterilizáciách je podľa nezaradenej poslankyne Národnej rady SR Lucie Nicholsonovej v prvom rade zodpovedný.

Poslankyňa NR SR za SaS Lucia Nicholsonová.

Ako na stredajšom brífingu spolu s nezaradeným poslancom Richardom Sulíkom ďalej vyhlásila, ak prestane v diskusii prevládať nezodpovedná ideológia, nebudú sa v 21. storočí rodiť deti na Slovensku do latrín.

Ficov volebný klip o Rómoch

Nicholsonová navrhuje bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi alebo staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Ak by sa tieto osoby dobrovoľne rozhodli podstúpiť sterilizáciu, zákrok by sa plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia.

Návrh predkladali ešte vlani, neúspešne. Poslankyni vtedy kolegovia vyčítali, že sa chystá vyhladiť rómsky národ. Odporúčali jej, aby si obula "gestapácke čižmy, lebo od esesáčky nemá ďaleko," pripomenula na stredajšom brífingu Nicholsonová.

"Pár dní dozadu, dostali za to, že dlhodobo neriešia rómsku problematiku, vystavený účet," povedal Sulík. Ako dodal, návrh zákona podali do NR SR ešte pred prvým kolom volieb do vyšších územných celkov, a teda to nie je žiadna priama reakcia na víťazstvo Mariana Kotlebu v Banskobystrickom kraji.

"Máme odvahu hovoriť aj o nezodpovednom raste rómskej populácie," citoval Sulík slová premiéra Roberta Fica z volebného klipu z roku 2002. "A keď to nemajú byť len prázdne kecy, tak je najvyšší čas, aby takýto zákon prešiel NR SR," argumentoval poslanec za prijatie zákona o bezplatných sterilizáciách. Inak podľa neho zaplatí štát viac na dávkach v budúcnosti.

Video: Volebne spoty 2002 - SMER #1

Žiadne alternatívne riešenie

Nicholsonová kolegom z parlamentu vyčíta, že nepriniesli za celý čas žiadne alternatívne riešenie, keď už návrh nepodporili. Zatiaľ čo sa podľa nej nečinne prizeráme, do osád a do chudoby sa narodili desiatky až stovky detí. Dopĺňa, že niektoré bohužiaľ "končia v latrínach".

Pripomenula takýto októbrový prípad z okresu Levice. Žena tu hodila novorodenca do latríny. Nicholsonová sa spojila so sociálnou pracovníčkou, ktorá riešila rodinnú situáciu matky. Zistila, že šlo už o jej šieste dieťa. Žena žije len z dávok v hmotnej núdzi, o päť detí sa príkladne starala, ubezpečila poslankyňu sociálna pracovníčka.

"To šieste tehotenstvo jednoducho nezvládla. To bol čin zo zúfalstva," hovorí Nicholsonová s tým, že nejde ženu obhajovať, pretože si vybrala najhoršiu z možností. Keby prešiel návrh na bezplatné sterilizácie, tá pani by bola jedna zo žien, ktoré by tento zákrok podstúpili, uzatvára poslankyňa.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

Exprezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin

VČERA - 21:02Domáce

Bývalý prezident Andrej Kiska označil útok na premiéra Roberta Fica za ohavný čin, ktorý je zároveň útokom na samotný základ našej krajiny a demokracie.

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

Matúš Šutaj Eštok: Atentát na premiéra bol jasne politicky motivovaný čin

VČERA - 20:18Domáce

Na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bol spáchaný atentát. Páchateľ vystrelil päť výstrelov, predseda vlády je v kritickom stave.

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

Kaliňák: Premiéra stále operujú, jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny

VČERA - 20:11Domáce

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po útoku v Handlovej mimoriadne vážny. Stále ho operujú v Roosveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. .

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

Streľbu na Roberta Fica odsúdil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron

VČERA - 19:18Domáce

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu taktiež dôrazne odsúdil streľbu na predsedu vlády SR Roberta Fica.

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

Biden je znepokojený útokom na Roberta Fica, modlí sa za jeho skoré uzdravenie

VČERA - 19:08Domáce

Americký prezident Joe Biden v stredu odsúdil pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a označil to za "hrozný násilný čin".