• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Je nealkoholické pivo bezpečné? Toto je dôvod, prečo vám z neho môže byť zle

  • 21:39 04.11.2023
  • Ithaca
Je nealkoholické pivo bezpečné? Toto je dôvod, prečo vám z neho môže byť zle

Vedci priblížili dôvod, prečo nealkoholické pivo nemusí byť úplne najlepšou alternatívou k alkoholu.

Ľudia, ktorí sa rozhodnú piť nealkoholické pivo, môžu dostať rôzne nepríjemné ochorenia v dôsledku premnožených baktérií. Podľa štúdie Cornellovej univerzity sú nealkoholické pivá živnou pôdou pre baktérie ako E. coli a salmonela.

Nealkoholické pivo dopadlo v testoch horšie ako tradičné pivo aj pivo s nízkym obsahom alkoholu, čo je podľa vedcov spôsobené dezinfekčnými vlastnosťami alkoholu. Tri rôzne typy škodlivých baktérií boli testované v nealkoholickom aj nízkoalkoholickom pive počas viac ako dvoch mesiacov. Chladené nealkoholické pivo uchovávané pri teplote nižšej ako 4 stupne Celzia bolo bezpečnejšie na pitie ako ten istý ležiak pri izbovej teplote.

Vedci však upozornili, že udržiavanie týchto nápojov v chlade jednoducho nestačí na to, aby boli bezpečné. „Nízkoalkoholické a nealkoholické pivá by sa mali spracovať pasterizáciou, aby sa dosiahla komerčná sterilita,“ radia autori štúdie, potravinárski vedci z Cornellovho inštitútu AgriTech, ktorí štúdiu vykonali v spolupráci s Asociáciou pivovarov v Boulderi v štáte Colorado. "Sterilná filtrácia a pridávanie konzervačných látok by sa mali považovať za ďalšie kroky na zníženie tohto mikrobiálneho rizika," napísali v štúdii publikovanej v časopise Journal of Food Protection.

Foto: Krakenimages.com/Shutterstock.com

Výskumníci pod vedením mikrobiológa Randyho Woroba sledovali vplyv kyslosti (pH), teploty skladovania a koncentrácie alkoholu (konkrétne etanolu) na to, či sa mikrobiálne patogény v pive rozmnožia alebo vymrú. Testovali sa tri úrovne pH piva, ktoré sú typické pre víno, pivo a podobné alkoholické nápoje: 4,20, 4,60 a 4,80.

Zmes piatich kmeňov baktérie E. coli O157:H7 a podobné "koktaily" Salmonella enterica a Listeria monocytogenes sa potom testovali pri všetkých týchto úrovniach kyslosti pri dvoch teplotách 4 °C a 14 °C.

E. coli O157:H7 aj Salmonella prežili pri nízkoalkoholickom aj nealkoholickom pive viac ako 2 mesiace (63 dní), ale kolónie mikroorganizmov rástli pri nealkoholickom pive. Vo všetkých testovaných prípadoch baktérie L. monocytogenes počas tohto obdobia odumreli.

L. monocytogenes ako potravinový patogén môže viesť k závažnej infekcii, listerióze. Celkovo bolo nealkoholické pivo pre patogény priaznivejším priestorom na rast, ale baktérie prežívali v rôznych podmienkach v oboch druhoch piva.

Bežné pivo, ktoré môže mať v prípade "svetlého" piva obsah alkoholu v rozmedzí 4 až 5 percent a v prípade rôznych "remeselných" pív až 10 percent, je voči tvorbe baktérií imúnne, čo je faktor, ktorý umožňuje jeho bežné skladovanie pri izbovej teplote v predajniach.

Potravinári z Cornellovej univerzity odporúčajú, aby najmä nízkoalkoholické a nealkoholické pivá s pH vyšším ako 4,20 vždy v pivovare skontroloval odborník na tepelné spracovanie piva.

Zdroj: Info.sk, TM, thesun.co.uk, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň

Chirurg radí: 2 skupiny pacientov, ktorí by mali užívať aspirín každý deň

VČERA - 19:36Zdravie

Podľa kardiochirurga existujú dve skupiny ľudí, ktorým sa oplatí preventívne užívať aspirín.

Trpíte nespavosťou? Pozor na tento doplnok, môže ju ešte zhoršiť!

Trpíte nespavosťou? Pozor na tento doplnok, môže ju ešte zhoršiť!

20:06 12.09.2024Zdravie

Hoci sa doplnok bežne inzeruje ako pomocník pri skvalitňovaní spánku, v skutočnosti môže vašu rutinu ešte zhoršiť.

Prečo sa úzkosť zhoršuje pred spaním? Odpovedá psychológ

Prečo sa úzkosť zhoršuje pred spaním? Odpovedá psychológ

19:32 11.09.2024Zdravie

Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa úzkosť stupňuje večer a krátko pred spaním.

Prekvapivé zistenie: Takto súvisí riziko rakoviny hrubého čreva s vašimi súrodencami

Prekvapivé zistenie: Takto súvisí riziko rakoviny hrubého čreva s vašimi súrodencami

19:37 08.09.2024Zdravie

Vedci odhalili prekvapivú súvislosť medzi súrodencami a rozšíreným typom rakoviny.

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

19:35 07.09.2024Zdravie

Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.

Vosveteit.sk