• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Na Filmovom chodníku slávy pribudne pamätná dlaždica Juraja Jakubiska

  • 12:38 22.09.2023
  • Bratislava
Na Filmovom chodníku slávy pribudne pamätná dlaždica Juraja Jakubiska

Na Filmovom chodníku slávy pred Divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave odhalia v piatok podvečer pamätnú dlaždicu s menom najslávnejšieho slovenského filmového režiséra Juraja Jakubiska, svetovo uznávaného predstaviteľa "magického realizmu".

Úprimne sa teším, že tam tú dlaždicu má, lebo si myslím, že tam patrí. Bol, je a zostane jednou z najvýraznejších kultúrnych osobností, Juraj miloval svoju krajinu, miloval Slovensko, miloval Slovákov a vždy to v jeho filmoch bolo,“ povedala pre TASR producentka Deana Horváthová-Jakubisková, ktorá manželovu pamätnú dlaždicu odhalí spolu s autorkou projektu Máriou Rehákovou a ďalšími hosťami.

Organizátori avizujú, že na podujatí sa zúčastnia aj herci z filmu Perinbaba a ďalšie osobnosti kultúrneho života. Svoju účasť potvrdili a na Jakubiska budú spomínať choreograf a režisér Jaroslav Moravčík, herečka Zita Furková, režisér a herec Juraj Nvota. Pozvanie prijal aj prezident Ivan Gašparovič a veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Rudolf Jindrák.

Legendárny režisér, scenárista, kameraman a výtvarník Juraj Jakubisko sa svojím výnimočným filmárskym štýlom a obrazotvornosťou zaradil medzi tvorcov, ktorí dostali Slovensko do veľkého filmového sveta. Diela „slovenského Felliniho“ sú plné Jakubiskovej fantázie a voľnosti. Preslávili ho snímky ako Tisícročná včela, Sedím na konári a je mi dobre. Diváci na filmovú mágiu velikána slovenskej kinematografie, rodáka z východoslovenskej dedinky Kojšov nezabudnú ani vďaka titulom Dovidenia v pekle priatelia, Nejasná správa o konci sveta, komédii Nevera po slovensky či historickému veľkofilmu Bathory. Od 22. septembra budú na rešpektovaného filmára spomínať aj vďaka pamätnej dlaždici v hlavnom meste.

Tradíciu Filmového chodníka slávy v Bratislave založil v roku 2009 Medzinárodný filmový festival Bratislava v spolupráci s hlavným mestom SR Bratislava a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom ako prejav vzdávania úcty za dlhoročnú umeleckú tvorbu významným slovenským filmovým a divadelným umelcom, tvorcom a profesionálom. Tvoria ho mramorové dlaždice s kovovým dielom, na ktorom sa nachádza meno a podpis osobnosti. Prvým umelcom, ktorému odhalili pamätnú dlaždicu, bol Ladislav Chudík, nasledovali mená Mária Kráľovičová, Jozef Adamovič, Štefan Kvietik, Eva Krížiková, Ivan Palúch, Emília Vášáryová, Martin Huba, Božidara Turzonovová, Milan Lasica a Július Satinský, Zita Furková.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.