• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
12°Bratislava

Ako zabrániť kryštalizácii medu? Vďaka tomuto triku sa mu nikdy nezmení konzistencia

  • 18:33 20.09.2023
  • Bratislava
Ako zabrániť kryštalizácii medu? Vďaka tomuto triku sa mu nikdy nezmení konzistencia

Hoci sa med kazí pomalšie a menej ako iné sladké nátierky, po otvorení zvykne meniť textúru. Ako sa tomu vyhnúť?

Vysoký obsah cukru prepožičiava medu extrémne dlhú dobu minimálnej spotreby. Vďaka nej tento sladký produkt vydrží v nezmenenej kvalite oveľa dlhšie ako napríklad džemy, marmelády a konzervované ovocie.

Tekuté zlato môžeme jesť aj po rokoch bez toho, aby sme na ňom pozorovali známky poškodenia alebo zmenenej chuti. Problematická je jedine textúra, ktorá sa po otvorení nádoby zvykne meniť z tekutej na tuhú.

Kryštalizovaný alebo hrudkový med sa síce stále dá bezpečne jesť, no už sa ťažšie natiera na chlieb či rozpúšťa v čaji. Tento problém našťastie dokážete vyriešiť pomocou jednoduchého triku pri skladovaní, o ktorom pre portál Express prezradil viac včelár Nick Hoefly.

Niektoré druhy patria rovno do mrazničky

Ako sme už uviedli, med možno bezpečne konzumovať aj niekoľko rokov po otvorení, no na väčšine výrobkov napriek tomu nájdete dvojročný dátum spotreby. V tomto čase si totiž med zachováva najvyššiu kvalitu.

Hoefly v rozhovore radí, ako správne skladovať med, aby vydržal čo najdlhšie: „Med skladovaný v pevne uzavretej nádobe stabilne vydrží celé roky. S vekom sa však mení príchuť a aróma, a rovnako môže dôjsť ku kryštalizácii,“ tvrdí včelár.

Med by ste preto mali skladovať pri izbovej teplote v tmavom prostredí bez dosahu priameho slnečného svetla.

Na rozdiel od iných nátierok sa med príliš neznesie s chladničkou. Podľa Hoeflya chladnejšia teplota urýchľuje jeho kryštalizovanie, čo platí najmä pre medové výrobky s vyšším obsahom glukózy ako fruktózy.

Iné pravidlo platí v prípade stopercentného medu bez pridaného cukru. Takéto kvalitné výrobky sú už kryštalizované, a ak ich uložíte na chladné miesto, k ďalšej kryštalizácii nedôjde. Husté a kvalitné druhy medu sa preto môžu skladovať aj v chladničke, pričom nezmenia textúru.

V prípade, že vám viac záleží na pôvodnej chuti medu ako na jeho textúre, skladujte ho rovno v mrazničke.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

VČERA - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

14:11 01.05.2025Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.