• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
13°Bratislava

Final Fantasy Fan Festival v Las Vegas naplnil očakávania a ponúkol ešte viac

  • 9:26 09.08.2023
  • Las Vegas
Final Fantasy Fan Festival v Las Vegas naplnil očakávania a ponúkol ešte viac

Po niekoľkoročnej prestávke sa mohli fanúšikovia opäť stretnúť na najväčšej oslave hry Final Fantasy XIV.

Behom posledných rokov prilákala online hra Final Fantasy XIV neuveriteľne veľké množstvo hráčov. Približne 27 miliónov bojovníkov svetla sa pravidelne stretáva vo svete Eorzea a po niekoľkoročnej prestávke spôsobenej pandémiou COVID-19 konečne dostali možnosť sa stretnúť aj osobne a osláviť popularitu hry, ktorá slávi 10 rokov existencie. Posledné júlové dni sa niesli v znamení fanúšikovského festivalu v Las Vegas, ktorý vývojári zo Square Enix pripravili pre svoju vernú komunitu. Stretnutie v Severnej Amerike bolo prvou zastávkou na tour, ktorá bude pokračovať v Londýne a Tokiu. My sme dostali možnosť spolu s pálivým púštnym vzduchom nasať neskutočnú atmosféru Final Fantasy Fan Festivalu na výstavisku Las Vegas Convention Center. Podujatie nás prekvapilo nielen veľkoleposťou, ale aj množstvom úžasných aktivít a noviniek, z ktorých jasalo celé publikum.

Aj vo viac než 40-stupňových horúčavách boli fanúšikovia ochotní stáť v rade na výstavisko, aby sa dostali dnu medzi prvými a chytili si miesto na sedenie, miesto v rade na aktivity, či v rade na stánok s cenným tovarom vyrobeným špeciálne pre túto akciu. Dvojdňový festival započal nový riaditeľ Square Enix Takashi Kiryu a nemohol chýbať herný producent a režisér Naoki Yoshida, ktorý je komunite známy ako Yoshi-P. Fanúšikovia od neho očakávali minimálne jedno veľké oznámenie a on ich nesklamal. Naopak, dokázal mnohých príjemne prekvapiť. Fan Fest v Las Vegas bol dejiskom oznámenia ďalšej veľkej expanzie hry, ktorá dostala názov Dawntrail. Vydanie piateho príbehového dodatku k hre je naplánované na leto 2024 a sľubuje diametrálne odlišnú atmosféru od predchádzajúcej expanzie Endwalker.

Yoshi-P sľúbil hráčom, že Dawntrail bude ako dovolenka vo Final Fantasy svete. Bude sa odohrávať v novej lokalite Tural a okrem nového príbehu prinesie nové práce, schopnosti aj nepriateľov. Reakcia fanúšikov na trailer sa ozývala celým výstaviskom a návštevníci festivalu jasali pri každom novom zábere. Yoshi-P naznačil, že nová práca vo Final Fantasy XIV nejako súvisí s jeho tričkom s Mladými ninja korytnačkami. Na internete začali kolovať rôzne teórie, no ak sa fanúšikovia majú dovzedieť niečo viac, pravdepodobne to bude až na londýnskom festivale v októbri. Návštevníkov festivalu nielenže potešilo zvýšenie maximálneho levelu na 100, ale najväčšie ovácie bolo počuť pri predstavení grafických a kozmetických aktualizácií.

Hráči od Final Fantasy Fan Festivalu očakávali novú expanziu, no prekvapením prvého dňa bol rozhodne príchod Phila Spencera, CEO hernej divízie Microsoftu. Mnohí návštevníci ostali z jeho prítomnosti na pódiu v rozpakoch. Je to však pochopiteľné, pretože Final Fantasy sériu si vždy spájali predovšetkým s PlayStation konzolami a Final Fantasy XIV okrem japonskej konzoly bola hrateľná ešte na PC. To sa však má zmeniť a Phil Spencer bol poslom dobrý správ pre majiteľov konzoly Xbox. Final Fantasy XIV sa tak dostane k ešte väčšiemu počtu hráčov, čo ocení nielen Square Enix, ale aj komunita, ktorá bude vďaka tomu ešte pestrejšia.

Počas prvého dňa festivalu sa však fanúšikovia mohli vrátiť aj do minulosti v podobe akéhosi kvízu, kde si pripomenuli zásadné momenty, postavy či humorné situácie, ktoré sa behom dekády v hre stali. Yoshi-P a scenáristka Natsuko Ishikawa sa behom prednášky pozreli na vývoj expanzie Endwalker a neskôr bolo pódium vyhradené pre cosplay a fanúšikovia mohli predviesť svoje kostýmy ladené v téme Final Fantasy. Záver dňa patril klavírnemu koncertu v podaní Keiko, ktorú na pódiu predstavil skladateľ Masayoshi Soken. Koncert obohatila svojimi vokálmi Amanda Achen, ktorú fanúšikovia v závere koncertu dojali k slzám. To, ako fanúšikovia hudbu z FFXIV milujú, dokázali aj tým, že nielenže dodržali pokyn o nenahrávaní koncertu, ale dokázali ho dychtivo sledovať bez toho, aby sa pozerali do svojich smartfónov. Mnohí z nich pritom nemali kde sedieť a urobili si pohodlie na zemi, kde si v tichosti a pri plnom sústrední užívali melódie zo svojej obľúbenej hry.

Na druhý deň producenti Yoshi-P a Toshio Murouchi priniesli bližšie informácie o aktualizáciách hry, ktoré hráčov v najbližších mesiacoch čakajú. Neskôr bol na programe regionálny šampionát v Crystalline Conflict, kde zo štyroch semifinalistov vzišiel ako šampión Severnej Ameriky tím Wolfas. Neskôr sa téme lokalizácie hry z japončiny do angličtiny venovala vedúca lokalizačného tímu Kate Cwynar a záver festivalu sa niesol v duchu metalového koncertu kapely The Primals pod vedením Sokena. Okrem sledovania hlavného programu na pódiu však mohli návštevníci počas oboch dní festivalu absolvovať aj rôzne súťaže a aktivity v štýle FFXIV. Od tanca, cez lovenie rýb po triafanie terčov, o aktivity bol veľký záujem, čo značili aj dlhé rady, ktoré nemali konca.

Final Fantasy Fan Festival v Las Vegas presvedčil nás aj tvorcov hry, že ich tvrdá práca a starostlivosť o komunitu sa vypláca. Viacerí členovia tímu vývojárov boli z fanúšikov ohromení, publikum burácalo, akoby na pódiu stáli rockové hviezdy a viacerí boli z pozitívnych reakcií dojatí k slzám. Až keď sa fanúšikovia stretli na jednom mieste, bolo cítiť skutočnú atmosféru súdržnosti a nadšenia komunity. Bol to neskutočný zážitok byť na mieste a zdieľať momenty šťastia s tisíckami ľudí, ktorí si každé oznámenie, každú aktivitu užívali s nákazlivým nadšením. Fanúšikovia, ktorým sa ujdú lístky na ďalšie fan festivaly, môžu očakávať niečo skutočne výnimočné. 21-22. októbra 2023 v Londýne a 7-8. januára 2024 v Tokiu to bude snáď rovnako elektrizujúci zážitok, ako v Las Vegas.

Zdroj: Info.sk, TM, finalfantasyxiv.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

Múzeum Louvre zvažuje vystavenie Mony Lisy v samostatnej sále

5:38 28.04.2024Kultúra

Múzeum Louvre v Paríži začalo s francúzskym ministerstvom kultúry diskusiu o zlepšení podmienok vystavovania slávneho portrétu Mony Lisy.

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

6:14 26.04.2024Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.