• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Ako vytvoriť útulnú atmosféru v každom interiéri?

  • 7:21 10.06.2023
  • Bratislava
Ako vytvoriť útulnú atmosféru v každom interiéri?

Chcete svoje bývanie premeniť na skutočný domov? Prinášame vám prehľad overených tipov, vďaka ktorým si v interiéri jednoducho vytvoríte útulnú atmosféru!

Pod pojmom útulná atmosféra v interiéri si každý predstaví niečo iné. Najdôležitejšie je, aby ste sa vy cítili dobre. Práve preto neexistuje jednoznačný recept, ako by ste mali pozmeniť svoju domácnosť, ak jej chcete dodať útulnosť. Avšak, skúsení interiéroví dizajnéri poznajú hneď niekoľko trikov, ktoré premenia akýkoľvek sterilný priestor bez emócií na skutočný domov. A my vám ich prezradíme.

Základom sú jemné farby

Pokiaľ sa chcete vo svojom interiéri cítiť útulne, najlepšou voľbou budú pastelové odtiene stien a nábytku. Skvelým riešením môže byť napríklad jemná piesková, béžová, ružová či sivá farba. Snažte sa vyhýbať sterilnej bielej, ktorá dodáva domácnosti chladný nádych a odoberá jej emóciu. Pozor tiež na príliš výrazné odtiene. Tie častokrát pôsobia rušivo.

Prirodzené prírodné odtiene

Človek sa prirodzene najlepšie cíti v prostredí, kde dominujú prírodné farby. Nezáleží na tom, či budete vyberať odtieň stien, nový obraz na stenu alebo malé doplnky. Snažte sa uprednostňovať menej výrazné hnedé, béžové, modré či zelené farby, ktoré sa nachádzajú aj vo voľnej prírode. Sami uvidíte, že vo svojej domácnosti sa potom budete cítiť oveľa príjemnejšie!

Drevo, kameň či kov

Útulnú atmosféru v domácnosti vynikajúco navodia kvalitné prírodné materiály. Skvelou voľbou je napríklad drevená podlaha. Výborným doplnkom sú tiež skrinky či poličky vyrobené z voňavého dreveného masívu.

Výnimočnú charizmu svojej domácnosti dodáte aj kamenným obkladom steny, napríklad v obývačke, kuchyni či kúpeľni.

Praktický tip: Zaujímavou alternatívou ku skutočným kamenným obkladom stien môžu byť kvalitné tapety. Tie dokážu mimoriadne verne imitovať kameň, kožu, drevo či iné prírodné materiály. Vo vašej domácnosti si tak navodíte jedinečnú atmosféru, no zároveň nemusíte riešiť drahú a náročnú prerábku.

Doplnky nepodceňujte!

Útulná atmosféra je častokrát o detailoch. Skrášlite si svoj interiér doplnkami, ktoré pre vás majú vysokú emočnú hodnotu. Napríklad, kvalitnými obrazmi na stenu. Skvelým riešením sú abstraktné obrazy, prípadne kúsky s prírodnými alebo vesmírnymi motívmi.

Naša rada: Do útulnej domácnosti sa rozhodne hodia vankúše. Populárne sú najmä dizajnové kúsky na sedačku, ktoré pekne oživia dizajn interiéru.

Živé rastliny

Obľúbenou dekoráciou v útulných interiéroch sú tiež živé rastliny, ktoré do domácnosti vnášajú kúsok prírody a navodzujú mimoriadne pokojnú atmosféru. Svoj domov tak jednoducho premeníte doslova na oázu relaxu.

Na správnom svetle záleží

Vďaka správnym svietidlám si večer vo svojej domácnosti budete vedieť navodiť úžasnú romantickú atmosféru. Jedným z najlepších riešení sú LED svetlá s možnosťou regulácie jasu.

Vyhýbajte sa príliš silným žiarovkám s bielym svetlom, ktoré pôsobí sterilným a chladným dojmom. Ideálnou voľbou sú verzie produkujúce prirodzené žlté svetlo. Útulný pocit v interiéri perfektne umocnia kvalitné hrubé závesy, vďaka ktorým sa úplne odpútate od okolitého sveta.

Vôňa domova

Útulná domácnosť nie je len o farbách a materiáloch. Jej neoddeliteľnou súčasťou je aj príjemná vôňa evokujúca domov. Výber správnej vône môže tiež pomôcť skvalitniť váš spánok. Ako ju navodiť? Existuje viacero riešení. Rozhodnúť sa môžete napríklad pre moderné osviežovače vzduchu, do ktorých sa vkladajú náplne s prírodnými éterickými olejmi. Výbornou alternatívou sú tiež vonné sviečky.

Zdroj: Info,sk/PR, Kulito
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

VČERA - 10:44Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.