• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Tekvicový olej pomáha na ženské aj mužské problémy: Toto je 5 dôvodov, prečo by ste ho mali užívať

  • 12:58 20.05.2023
  • Bratislava
Tekvicový olej pomáha na ženské aj mužské problémy: Toto je 5 dôvodov, prečo by ste ho mali užívať

Tekvicový olej má antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré vám môžu pomôcť bojovať proti chorobám.

Oleju zo semien tekvice sa venuje množstvo pozornosti pre jeho zdravotné prínosy. Tekvicový olej sa vyrába lisovaním z tekvicových semien, zvyčajne z odrôd pochádzajúcich zo strednej Európy.

Podobne ako mnohé iné rastlinné oleje, aj tekvicový olej obsahuje nenasýtené tuky, ktoré môžu podporovať zdravie srdca, ako aj antioxidanty, ktoré môžu potláčať zápaly a znižovať riziko rôznych chronických ochorení. Fytoestrogény môžu tiež pomôcť pri problémoch súvisiacich s hormónmi, ako sú príznaky menopauzy a zväčšenie prostaty. Mnohí tvrdia, že tento olej zabraňuje vypadávaniu vlasov.

Hoci sa tekvicový olej často predáva vo forme doplnkov, napríklad v kapsulách alebo sérach,, je to aj univerzálny olej v kuchyni. Môžete nim pokvapkať šaláty, cestoviny, chlieb alebo akékoľvek iné výrobky, pri ktorých zvyčajne používate iný olej. Môžete ho použiť aj do marinád, omáčok alebo dresingov.

Tu je päť možných zdravotných výhod tekvicového oleja, ktoré sa dostali do pozornosti vedcov.

1. Tekvicový olej na podporu rastu vlasov

Tekvicový olej je bohatý na živiny, ako sú mastné kyseliny, vitamíny a minerály, ktoré môžu podporovať rast a zdravie vlasov. Štúdia publikovaná v septembri 2021 v časopise Journal of Cosmetic Dermatology porovnávala účinnosť tekvicového oleja s 5-percentnou penou s minoxidilom, liekom používaným na liečbu vypadávania vlasov. Po troch mesiacoch liečby sa v oboch skupinách zmiernilo vypadávanie vlasov. Autori štúdie dospeli k záveru, že tekvicový olej má sľubnú úlohu pri liečbe vypadávania vlasov u žien.

2. Tekvicový olej na zmiernenie príznakov menopauzy

Vedci skúmali potenciálne hormonálne účinky tohto rastlinného oleja v štúdii publikovanej v akademickom žurnále Climacteric. Zistilo sa, že doplnok stravy s obsahom 2 000 mg oleja, ktorý sa užíval 12 týždňov, znížil u žien po menopauze príznaky, ako sú bolesti hlavy, návaly horúčavy a bolesti kĺbov, v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá užívala iný olej.

Výskumníci si myslia, že fytoestrogény v oleji môžu byť kľúčom k zmierneniu príznakov spôsobených nízkym obsahom estrogénu. Keďže fytoestrogény sa môžu viazať na estrogénové receptory, dokážu pôsobiť na telo podobne ako estrogény. To vedie k zlepšeniu symptómov menopauzy.

3. Tekvicový olej na podporu zdravia močového mechúra

Tekvicový olej môže zmierniť častú potrebu močenia pri hyperaktívnom močovom mechúre. Tekvicový olej obsahuje mnoho vitamínov a zlúčenín, ktoré môžu byť prospešné pre zdravie močových ciest. V japonskej štúdii sa na tento účel osvedčili vysoké dávky oleja z japonskej tekvice. Pre zdravie močových ciest alebo na akýkoľvek iný účel sa však pred začatím užívania doplnku stravy s tekvicovým olejom, najmä pri vysokých dávkach, poraďte so svojím lekárom.

4. Tekvicový olej na zlepšenie zdravia prostaty

Tekvicový olej môže ovplyvniť aj prostatu u mužov. Štúdia publikovaná v októbri 2021 v časopise BMC Urology porovnávala účinky tekvicového oleja a tamsulozínu, lieku na predpis, ktorý sa používa na liečbu benígnej hyperplázie prostaty, známej aj ako zväčšená prostata. Tekvicový olej síce nebol taký účinný ako liek na predpis, ale pomohol zmenšiť prostatu.

Podobne v staršej štúdii publikovanej v časopise Nutrition Research and Practice dostávali muži so zväčšenou prostatou tekvicový olej počas 12 mesiacov. Po troch mesiacoch sa im zlepšil prietok moču a uvádzali lepšiu kvalitu života. Tieto výsledky sa dosiahli len s 320 mg oleja denne, čo je relatívne nízke množstvo, ktoré môžete prijať z tabliet alebo kapsúl. Najlepšie je, že neboli hlásené žiadne vedľajšie účinky.

5. Tekvicový olej na podporu zdravia srdca

Podobne ako jeho známejší náprotivok olivový olej, aj tekvicový olej môže podporovať zdravie srdca a ciev. Štúdia uverejnená v roku 2020 v brazílskom lekárskom časopise SciELO Brazil skúmala účinky tekvicového oleja na ľudí s rôznym stupňom zdravotných ťažkostí, ktoré ovplyvňujú zdravie srdca, vrátane dyslipidémie, hypertenzie, cukrovky a obezity.

U tých, ktorí dostávali doplnok s 1 000 miligramami tekvicového oleja došlo k významnému zníženiu LDL cholesterolu a diastolického krvného tlaku, ako aj k zvýšeniu HDL (tzv. "dobrého") cholesterolu v porovnaní s kontrolnými skupinami. Tekvicový olej môže byť prospešný pre zdravie srdca vďaka antioxidantom, esenciálnym mastným kyselinám a fytosterolom.

Zdroj: Info.sk, TM, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, tandfonline.com, bmcurol.biomedcentral.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

DNES - 8:20Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.