• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
19°Bratislava

O Kotlebovi píšu médiá aj 40 článkov denne, tvrdí analytik

  • 10:46 15.11.2013
  • BRATISLAVA
O Kotlebovi píšu médiá aj 40 článkov denne, tvrdí analytik

O samosprávnych krajoch sa v médiách informuje viac ako o bankách, mobilných operátoroch či premiérovi.

Vyjadrujú sa k nim predovšetkým politológovia Michal Horský a Ján Baránek. V roku 2013 boli samosprávne kraje spomenuté vo vyše 15-tisíc príspevkoch.

Analytik Newton Media Martin Gonda to uviedol na seminári k regionálnym voľbám, ktorá sa konal na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Voľby majú dobrú medializáciu

„Podľa môjho názoru je to dostatočná medializácia. Vychádzam z porovnania s inými analýzami, ktoré robíme pre komerčných klientov alebo pre politické strany,“ povedal Gonda.

Podľa Gondu najväčšie slovenské banky dosahujú mesačnú medializáciu zhruba 200 článkov, v prípade veľkého mobilného operátora je to približne 300 článkov, zmienka o predsedovi vlády Robertovi Ficovi je v 800 až tisíc článkoch.

„Novinári zapracovali. Nudné bolo skôr sledovať, aké nekompetentné odpovede dávali kandidáti a to, že niektorí kandidáti vôbec neboli pripravení,“ dodal Gonda.

Z analýzy, ktorú pripravil pre spomínaný seminár, vyplýva, že k téme samosprávnych krajov sa v roku 2013 najčastejšie vyjadrovali Michal Horský (52-krát) a Ján Baránek (51-krát). Na ďalších miestach sú s väčším odstupom Tomáš Koziak (22), Martin Klus (19) a Miroslav Kusý (16).

Kotleba dostáva viac priestoru

Gonda si všimol aj zvýšenú prezentáciu Mariána Kotlebu. „V súčasnosti sa o ňom v monitorovaných médiách denne objaví 30 až 40 príspevkov,“ povedal Gonda. Kým v roku 2011 sa zmienka o Kotlebovi objavila v 133 príspevkoch, v roku 2012, aj vďaka dianiu v Krásnohorskom Podhradí, sa objavil v 569 príspevkoch. Počas prvých novembrových dní o ňom médiá informovali 231-krát.

Zaujímavosťou podľa Gondu je, že médiá od roku 2006 uprednostňujú pred termínom VÚC pomenovanie župa. „V denníkoch SME, Pravda a Hospodárske noviny prevažuje termín župa nad termínom VÚC v pomere 54,6 percenta k 45,4 percentám, ale v televízii, rozhlase či bulvárnych denníkoch je podiel v prospech župy až okolo 70 percent,“ uviedol Gonda.

Agentúru SITA informovala Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ministerstvo vnútra upozorňuje na podvodné e-shopy, na tieto stránky si dávajte pozor

Ministerstvo vnútra upozorňuje na podvodné e-shopy, na tieto stránky si dávajte pozor

DNES - 11:03Domáce

Falošné stránky možno identifikovať podľa viacerých znakov.

Na diaľnici D2 došlo k nehode

Na diaľnici D2 došlo k nehode

DNES - 10:29Domáce

Pred tunelom Sitina sa pre nehodu tvorí kolóna.

Začala sa mimoriadna schôdza NR SR k zmenám v RTVS

Začala sa mimoriadna schôdza NR SR k zmenám v RTVS

DNES - 9:43Domáce

Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k zmenám v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR).

V Bratislave a okolí sa na niektorých miestach tvoria kolóny

V Bratislave a okolí sa na niektorých miestach tvoria kolóny

DNES - 8:12Domáce

Vodiči musia rátať aj s polhodinovým zdržaním.

Policajné cvičenie obmedzí v stredu dopravu v Dubnici nad Váhom

Policajné cvičenie obmedzí v stredu dopravu v Dubnici nad Váhom

DNES - 7:43Domáce

Z dôvodu konania cvičenia Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne čakajú v stredu motoristov dopravné obmedzenia v Dubnici nad Váhom.