• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
25°Bratislava

Ukrajina pre plyn stavia Európu do nebezpečnej pozície

  • 21:47 14.11.2013
  • MOSKVA
Ukrajina pre plyn stavia Európu do nebezpečnej pozície

Ukrajina nemá dosť zemného plynu vo svojich zásobníkoch, aby cez prichádzajúce zimné obdobie zabezpečila bezproblémový tranzit paliva do Európy. Informuje o tom vo štvrtok ruský energetický gigant Gazprom, pričom situáciu nazýva "katastrofou“.

"Naši ukrajinskí kolegovia natlačili do svojich podzemných zásobníkov iba 17,6 mld. kubických metrov, čo je príliš málo... V situácii, akou je táto, tranzit plynu z Ruska v zime nie je možný,“ povedal Vitalij Markelov, námestník šéfa Gazpromu. Cez Ukrajinu prúdi približne polovica ruských dodávok zemného plynu do Európy.

Ukrajinský minister energetiky Eduard Stavický v stredu vyhlásil, že Kyjev sa do konca tohto roka zaobíde bez ruského plynu. Ruský denník Kommersant už v utorok informoval, že Ukrajina má dostatok zásob a dovoz plynu z Ruska pravdepodobne do konca roka neobnoví. Rozhodnutie firmy Naftogaz z minulého piatka zastaviť dovoz by mohol Kyjev podľa denníka prehodnotiť iba v prípade výnimočne chladného počasia.

Ukrajina, ktorá pre tento rok plánovala doviesť pre svoje vlastné potreby 27,3 mld. kubických metrov plynu, vrátane 26 mld. kubických metrov z Ruska, mala vo svojich podzemných zásobníkoch ku koncu októbra približne 19 mld. kubických metrov plynu. Z Poľska dováža 4,4 mil. kubických metrov a z Maďarska 4 mil. kubických metrov denne.

Kyjev platí za plyn z Ruska približne 400 USD za tisíc kubických metrov, čo je jedna z najvyšších cien v Európe. Kyjev preto žiada Moskvu o zmiernenie podmienok. Tento spor vyvolal obavy z novej vojny o cenu plynu, podobnej ako boli tie počas zimných období v roku 2006 a v roku 2009, ktoré spôsobili prerušenie dodávok na Ukrajinu a do zvyšku Európy.

Ruský energetický gigant Gazprom vo štvrtok varoval Európu pred dôsledkami nedávneho rozhodnutia Ukrajiny zastaviť dodávky ruského zemného plynu do konca roka. Podľa vedúcich predstaviteľov spoločnosti je to chybné rozhodnutie, ktoré predstavuje vážnu hrozbu pre krajiny spoliehajúce sa v zime na plyn prichádzajúci z Ruska cez Ukrajinu. Tá zastavenie dodávok odôvodňuje dostatočnými zásobami a teplým počasím. Podľa šéfov Gazpromu však môže dôjsť k tomu, že Ukrajinci nebudú v prípade potreby využívať uskladnený plyn na export ale na uspokojenie vlastných potrieb. Podľa predstaviteľov koncernu tamojší plynárenský podnik Naftohaz ani nemá dostatok plynu na sklade a v čase príchodu zimy jej zostane ešte menej, čo je podľa nich "katastrofická" situácia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

VČERA - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

VČERA - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.