• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
26°Bratislava

Vláda a akcionár dôsledne devastujú SPP, varujú odborári

  • 15:38 14.11.2013
  • BRATISLAVA
Vláda a akcionár dôsledne devastujú SPP, varujú odborári

Plynárenským odborárom prekáža nový akcionár v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP).

Ako uviedol pre agentúru SITA predseda plynárenského odborového zväzu Peter Kováč, po vstupe českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) nastala devastácia plynárenského odvetvia na Slovensku. "Naša vláda spolu s novým akcionárom vykonávajú túto devastáciu úplne dôsledne," zdôraznil Kováč.

Odporúčame:

Kauzu, pre ktorú odvolávali Fica, prešetrí prokuratúra

Danielovi Lipšicovi prekáža predaj 49 percent akcií SSE

Fica ovplyvňujú finanční žraloci, myslia si dve tretiny ľudí

Fico podľa opozície ušiel pred argumentmi o tunelovaní SPP

Odborárom sa konkrétne nepáči, že SPP vyplatí tento rok akcionárom (51 % vlastní štát, 49 % EPH) dividendy zhruba 800 miliónov eur, pričom celkový zisk je necelých 400 miliónov eur.
Kováč nechápe kroky štátu

"To znamená, že tých ďalších 400 miliónov eur sa berie na dlh. A kto ten dlh bude nakoniec splácať? Alebo to skončí tak, že celé SPP skončí v rukách veriteľov, čo je najpravdepodobnejší vývoj," dodal Kováč. Odborárom sa nepáči ani plánované prevzatie 100-percentného podielu materskej spoločnosti SPP. "Prečo ide štát kupovať tú časť, ktorá je v dlhoch?," nechápavo doplnil Kováč.

Podľa odborárov sa po vstupe nového akcionára znížili aj sociálne štandardy pre zamestnancov. "Systémy odstupného za éry, kedy v predstavenstvách boli Nemci a Francúzi, boli slušné. No teraz sme sa dostali na úroveň spoločnosti, ktorá zápolí s výsledkami, pritom výsledky tej firmy sú vynikajúce. Ale akonáhle vám príde do firmy finančný žralok, tak to tak funguje," povedal Kováč.
Odborári chystajú protest

Plynárenskí odborári už aj chystajú túto sobotu protestné zhromaždenie s názvom "Proti devastácii slovenského plynárenstva a zhoršovaniu sociálnych podmienok zamestnancov". "Cieľom zhromaždenia je upozorniť na zhoršujúcu sa ekonomickú a personálnu situáciu i perspektívu ďalšej dlhodobej prosperity plynárenského odvetvia po vstupe nového akcionára. My nechceme mlčať, chceme niečo v tom podniknúť,“ uzavrel Kováč.

Spoločnosť EPH

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom tohto roka 49-percentný podiel SPP za 2,6 miliardy eur. Predávajúci boli francúzska spoločnosť GDF Suez a nemecká E.ON Ruhrgas.

Následne sa vláda dohodla s EPH o prevzatí 100-percentného podielu materskej spoločnosti SPP, nakoľko chce kontrolovať cenotvorbu najväčšieho dodávateľa plynu.

V dcérskych spoločnostiach SPP, a to v SPP-distribúcia a Eustream, zostávajú podiely nezmenené. EPH tak bude naďalej kontrolovať 49-percentný podiel v spomínaných dcérach. Štát v nich bude kontrolovať majoritný podiel, ale bez manažérskej kontroly.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

SaS spúšťa petíciu na ochranu druhého piliera

DNES - 13:15Ekonomické

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť.

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

Pekári hlásia nedostatok pracovníkov, premietne sa to do cien pečiva

DNES - 10:32Ekonomické

Odliv pracovníkov a akútny nedostatok pracovnej sily spôsobuje podľa SZPCC významné zvýšenie personálnych nákladov pekárov, cukrárov a cestovinárov, čo sa prejaví aj v odbytových cenách.

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

VČERA - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

VČERA - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.