• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
17°Bratislava

Ruský gigant Gazprom dodáva Európe viac plynu ako vlani

  • 10:45 14.11.2013
  • BRATISLAVA
Ruský gigant Gazprom dodáva Európe viac plynu ako vlani

Ruská spoločnosť Gazprom dodala v utorok tento týždeň európskym zákazníkom plyn v objeme 500 miliónov metrov kubických.

V rovnaký deň minulého roku to pritom bolo niečo cez 370 miliónov metrov kubických. "Nárast vývozu plynu sme dosiahli aj napriek tohtoročnému pomerne teplému novembrovému počasiu. Namerané teploty sú pre spotrebu zemného plynu rozhodujúce. Viac ako polovica "modrého paliva" v Európe totiž slúži na účely vykurovania," informoval ruský gigant.

Gazprom zaznamenal rast odberu plynu najmä v Nemecku, Taliansku a vo Fínsku. Dodávky plynu do Francúzska a Českej republiky zostávajú podľa ruského plynárenského gigantu vysoké a stabilné.

“V niektorých prípadoch, napríklad Taliansko, ovplyvňujú dopyt po ruskom plyne zhoršené poveternostné podmienky, rovnako aj politické faktory,“ konštatoval Gazprom. Ruská spoločnosť dodáva plyn do Európy viacerými trasami. Napríklad novým plynovodom Nord Stream prepraví 25 % z celkového dodávaného objemu plynu.

Ruská plynárenská spoločnosť počas prvých deviatich mesiacov tohto roka vyviezla celkovo 119,4 miliárd metrov kubických plynu. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 15,5 %. Podľa vyjadrení z júna tohto roka Gazprom chce tento rok vyviezť do krajín Európskej únie a Turecka vyše 150 miliárd kubických metrov plynu.

Štátom kontrolovaný Gazprom však čelí na európskych trhoch vystupňovanej konkurencii a ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že od roku 2014 bude môcť firma na domácom trhu počas piatich rokov zvyšovať ceny iba o infláciu.

Gazprom dosiahol nárast čistého zisku o 30 percent

Ruská ropná spoločnosť Gazprom zaznamenala v druhom štvrťroku tohto roka nárast čistého zisku o 30 % na 202 mld. ruských rubľov (RUB). Pod tento výsledok sa podpísal nárast tržieb.

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že čistý zisk spoločnosti bude v sledovanom období vo výške 197,6 mld. RUB. Tržby spoločnosti v medziročnom porovnaní stúpli o 9 % na 1,1 bil. RUB.

Európska komisia (EK) je pripravená obviniť Gazprom zo zneužívania dominantnej pozície na trhu. Informoval o tom v októbri európsky komisár pre hospodársku súťaž Joaquín Almunia. Pokiaľ komisia dospeje k záveru, že firma porušovala protimonopolnú legislatívu EÚ, môže jej vymerať pokutu až 15 mld. USD.

Komisia začala vyšetrovať Gazprom pred vyše rokom. Podľa nej existuje podozrenie, že najväčší svetový producent plynu bráni spriechodneniu tokov plynu medzi členskými krajinami EÚ a ich snahe o diverzifikáciu zdrojov dodávok.

Gazprom dosiahol vlani tržby v objeme 148 mld. USD. Za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže môže komisia firmám vymerať pokutu až do výšky 10 % ich celoročných tržieb.

(1 EUR = 1,3415 USD)

(1 EUR = 44,055 RUB)
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej produkcie a investícií

VČERA - 19:06Ekonomické

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá.

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

Dubaj začína s výstavbou najväčšieho letiskového terminálu na svete

VČERA - 16:44Ekonomické

Dubaj v nedeľu oznámil, že začal s výstavbou nového terminálu na medzinárodnom letisku Al Maktoum, ktoré sa tak stane najväčším na svete.

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku

VČERA - 15:04Ekonomické

Ruskí predstavitelia v nedeľu opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok.

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

Kamenický: Uvažujeme o dlhopisoch, ktoré by si mohli kúpiť bežní ľudia

VČERA - 14:42Ekonomické

Ministerstvo financií uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia.

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri podľa Tomáša nepripravuje

VČERA - 13:24Ekonomické

Vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia.