• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Ako správne lúhovať čaj? Takto vždy pripravíte dokonalú šálku čaju

  • 7:20 17.03.2023
  • Bratislava
Ako správne lúhovať čaj? Takto vždy pripravíte dokonalú šálku čaju

Patríte k tým, ktorí si čoraz viac užívajú chvíľky strávené pri šálke lahodného čaju? Tak to by ste mali vedieť, ako ho priviesť k dokonalosti.

Čaj s kofeínom ponúka energiu, ale na rozdiel od kávy môže jeho nižšia hladina kofeínu a ďalšie funkčné nutričné ​​výhody ponúknuť príjemnejšie popíjanie. Čaj poskytuje energiu bez nervozity, ktorá pochádza z prirodzene sa vyskytujúcej zlúčeniny L-theanínu, ktorá je spojená s relaxáciou a bdelosťou, píše portál Real Simple.

Správne varenie čaju je však veda. Zvládnete ju so znalosťou teploty a času.

Teplota vody, pri ktorej sa čaj varí, je dôležitá. Ak varíte vodu na čaj, mali by ste nechať vriacu vodu niekoľko minút vychladnúť a až potom čaj lúhovať. To isté platí pre čas lúhovania. Experimentovaním s odporúčaným časovým rozsahom a vedomím sa naučíte perfektný čas lúhovania podľa vlastného vkusu.

S presnými teplotami vám pomôže rýchlovarná kanvica, ktorú je možné nastaviť na presnú teplotu. Prípadne použite klasickú varnú kanvicu a potravinový teplomer, ktorým si teplotu potvrdíte.

Príliš dlho lúhovaný čaj môže mať v dôsledku nadmernej extrakcie listov horkú chuť. Ak sa ocitnete v tejto situácii, skúste pridať prírodné sladidlá, ako je med alebo agáve, ktoré vyrovnajú horkosť a zlepšia chuť. Čierny čaj môžete zriediť mliekom a sladidlom alebo pridať plátok citróna, ktorý pomôže zjemniť lúh.

Ak nechcete zisťovať, ako pripraviť dokonalý čaj technikou pokus-omyl, tu je návod, ako to určite zvládnete.

Ako lúhovať čierny čaj

Čierny čaj je vďaka obsahu kofeínu obľúbeným ranným nápojom. Ideálna teplota na lúhovanie čierneho čaju je 90°C, štyri až päť minút. Ak máte sypaný čaj, vhodný pomer je jedna čajová lyžička čaju na jednu šálku vody. Po vylúhovaní pridajte do šálky med, agáve, cukor alebo mlieko podľa vašej chuti.

Čierny čaj funguje dobre aj pri príprave ľadového čaju. Na prípravu ľadového čaju použite dve vrecúška a lúhujte päť minút, aby bol čaj extra koncentrovaný. Nechajte vychladnúť a pridajte ľadu, citrón, cukor alebo sirup podľa chuti.

Ako lúhovať biely čaj

Biely čaj je najjemnejší typ čaju vďaka minimálnemu spracovaniu, čo znamená, že by sa mal lúhovať kratšiu dobu. Len dve až tri minúty, čo je výrazne menej ako u iných typoch čaju. Ideálna teplota na lúhovanie bieleho čaju je 70°C. Na jednu šálku vody použite jednu až jeden a pol čajovej lyžičky čaju.

Ako lúhovať zelený čaj

Ideálna teplota na lúhovanie zeleného čaju je 60-80°C. Zelený čaj lúhujte tri až štyri minúty. Pre zelený čaj sa odporúča rovnaký pomer ako v prípade čierneho čaju - jednu čajovú lyžičku čaju na jednu šálku vody.

Ako lúhovať čaj Oolong

Oolong je špeciálny druh čaju, ktorý pochádza z jedinečnej rastliny oolong. Ideálna teplota na prípravu čaju oolong je 87°C a doba lúhovania by mala byť medzi tromi až štyrmi minútami. Na jednu šálku vody použite jednu až jeden a pol čajovej lyžičky čaju.

Ako lúhovať bylinkový čaj

Ideálna teplota na lúhovanie bylinkového čaju je 100°C a čas lúhovania tri až päť minút. Pomer by mal byť jedna až jeden a pol čajovej lyžičky čaju na jednu šálku vody. Do bylinkového čaju skúste pridať med, agáve alebo cukor podľa chuti. Na osvieženie môžete pridať kvapku limetky či plátok citróna.

Zdroj: Info.sk, MB, realsimple.com, thespruceeats.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.