• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Najväčšie chyby, kvôli ktorým sa vašim bylinkám doma nedarí. Tomuto sa musíte vyhýbať

  • 7:22 16.03.2023
  • Bratislava
Najväčšie chyby, kvôli ktorým sa vašim bylinkám doma nedarí. Tomuto sa musíte vyhýbať

Chcete aby vaša domáca bylinková minizáhradka prekvitala? Musíte sa vyhnúť týmto chybám.

Nemusíte mať veľký vonkajší priestor, aby ste si mohli užívať vôňu a chuť byliniek. Výhodné je ich pestovanie na okennom parapete či balkóne, vďaka čomu máte bylinky po ruke, kedykoľvek ich potrebujete.

Vnútorná bylinková záhrada síce vyzerá, že je nenáročná na údržbu, mali by ste však vyhýbať zbytočným chybám. Pomôžte svojej bylinkovej záhradke prosperovať tým, že sa vyvarujete týchto bežných chýb pri výsadbe v interiéri.

Zalievate rastliny príliš často alebo málo

Možno ste v pokušení zalievať svoje rastliny každý deň, aby ste im pomohli rásť, ale väčšina bylín vyžaduje vodu až vtedy, keď je ich zemina suchá. Namiesto každodenného polievania ich skontrolujte vlhkosť pôdy. Ak sa vám zdá vrchná časť zeminy suchá, dajte im napiť. Kým je pôda vlhká, odložte kanvicu s vodou na neskôr.

Nesprávne množstvo slnečného svetla

Pre svoje izbové bylinky musíte nájsť miesto so správnym množstvo slnečného svetla. Niektoré bylinky vyžadujú viac svetla ako iné a mnohé odrody potrebujú špecifické množstvo priamych alebo nepriamych lúčov. Vopred si o každej bylinke zistite, aké podmienky pre svoj rast potrebuje. Preskúmajte typ byliniek, ktoré plánujete pestovať, a potom každú z nich umiestnite na vhodné miesto vo svojom dome, aby ste maximalizovali rast.

Príliš teplo

Doprajte svojim bylinkám miesto blízko slnečného tepla, ale ďaleko od toho umelého tepla. Ohriaty vzduch z prieduchov, ohrievačov alebo radiátorov prirodzene veľmi vysušuje a schopnosť ohrievača vysávať vodu z listov rastliny rýchlo zabije vaše ťažko nadobudnuté bylinky.

Zabúdate na prerezávanie

Bylinky v interiéri vyžadujú pravidelné prerezávanie. Pomôže to vašim bylinkám rásť zdravšie a rýchlejšie. Takto v konečnom dôsledku pomáhate svojej bylinke zostať vo fáze rastu o niečo dlhšie.

Pokúšate sa pestovať od semienka

Hlavne pri prvých pokusoch začať od semiačka znamená nekonečné čakanie, z ktorého v prípade byliniek nakoniec nemusí byť nič. Pri prvom pokuse o izbovú bylinkovú záhradku začnite radšej s malou rastlinkou. Takto viete, že rastlina už má zavedený koreňový systém a môžete sa sústrediť na to, aby ste pomohli svojim bylinkám rásť, a nie dúfať, že jednoducho vyklíčia.

Neviete si vybrať vhodnú bylinku? Netrápte sa, rovno v záhradkárstve požiadajte o trochu odborného usmernenia o tom, aké bylinky sú pre vás najvhodnejšie.

Nedostatočné kŕmenie rastlín

Bylinky potrebujú dostatok živín. Uistite sa, že používate kvalitnú pôdu, aby vaše rastliny mali tú najlepšiu šancu na dlhý a zdravý život. Vyhnite sa používaniu pôdy z vášho dvora alebo vonkajšej záhrady a namiesto toho sa rozhodnite pre ľahkú, sypkú pôdu naplnenú vermikulitom či rašelinou.

Zdroj: Info.sk, MB, realsimple.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.