• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
20°Bratislava

V Nitrianskom kraji sa spoja poslanci Smeru s figeľovcami

  • 15:19 10.11.2013
  • NITRA
V Nitrianskom kraji sa spoja poslanci Smeru s figeľovcami

V Nitrianskom samosprávnom kraji bude vládnuť koalícia strán Smer-SD - KDH.


Podľa oficálnych výsledkov štatistického úradu obsadí z 54 poslaneckých kresiel 32. Druhá najsilnejšia strana v zastupiteľstve bude SMK so 14 poslancami.

Pravicová koalícia Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS - SDKÚ-DS získala len tri poslanecké mandáty. Do volieb pritom postavila najviac kandidátov zo všetkých politických strán a koalícií, a to 54.

Politické spektrum nového pléna dotvoria štyria nezávislí poslanci a jeden poslanec za SNS. V súčasnosti vládne v nitrianskom krajskom zastupiteľstve koalícia v zložení Smer-SD - KDH - SDKÚ-DS - ĽS-HZDS s 38 poslancami, v opozícii je SMK s 13 mandátmi a traja poslanci sú nezávislí.

Vo volebnom obvode Nitra zvíťazil súčasný krajský poslanec a viceprimátor Nitry Ján Vančo (Smer-SD - KDH), ktorý získal 6 636 hlasov. Druhý skončil riaditeľ Divadla Andreja Bagara a mestský poslanec Ján Greššo (Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS - SDKÚ-DS).

Primátor Vrábel neuspel

Chýbať v pléne nebudú ani známe poslanecké tváre z koalície Smer-SD - KDH ako Marián Radošovský, Renáta Kolenčíková, Pavol Meňky či Juraj Horváth. Za nitriansky obvod sa do zastupiteľstva dostal napríklad aj Peter Oremus (nezávislý), ktorý kandidoval aj na predsedu kraja.

Dostatok hlasov, naopak, nezískal súčasný poslanec a primátor Vrábel Tibor Tóth, ktorý kandidoval za pravicovú koalíciu. Neuspel napríklad ani bývalý predseda kraja Vladislav Borík. Predtým bol v Smere-SD, teraz kandidoval za Stranu občianskej ľavice a získal 755 hlasov.

Vo volebnom obvode Zlaté Moravce sa do zastupiteľstva prebojovali traja kandidáti, všetko súčasní poslanci – Marián Kéry (Smer-SD - KDH), bývalá primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová (nezávislá) a Vladimír Klučiar (Smer-SD - KDH).

Vo volebnom obvode Komárno získala sedem z ôsmich poslaneckých mandátov SMK a jeden koalícia Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS - SDKÚ-DS. Najviac voličských hlasov dostal primátor Kolárova Árpád Horváth. Primátor Komárna a súčasný poslanec Anton Marek zostal pred bránami krajského parlamentu. Vo volebnom obvode Štúrovo si občania zvolili troch poslancov za SMK - Ivána Farkasa, Lászlóa Szigetiho a Imricha Hugyivára. Iván Farkas bol krajským predsedom SMK v prvom volebnom období, keď bola v Nitrianskom samosprávnom kraji pri moci SMK.

Smer triumfoval aj v Levickom obvode

V šalianskom obvode zvíťazil primátor Šale Martin Alföldi, kandidát pravicovej koalície, zvyšné tri posty obsadili nominanti SMK. Za novozámocký obvod si do zastupiteľstva sadnú ôsmi nominanti koalície Smer-SD - KDH. Aj v levickom obvode triumfovala koalícia Smer-SD - KDH, ktorá tu získala sedem kresiel, jedno obsadí poslanec za SMK a mandát si vybojovala aj nezávislá kandidátka a starostka Veľkých Ludiniec Zita Cseri.

Vo volebnom obvode Topoľčany získal najviac voličských hlasov primátor Topoľčian Peter Baláž (Smer-SD - KDH), ktorý je krajským poslancom aj v súčasnosti. Okrem neho ešte voliči do zastupiteľstva prekrúžkovali ďalších štyroch nominantov koalície Smer-SD - KDH, nezávislého kandidáta Karola Gerháta a nominanta SNS a starostu Solčian Juraja Soboňu.

Poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja sa chcelo stať 255 kandidátov. Svojich nominantov postavilo 20 politických strán a dve koalície, 27 kandidátov bolo nezávislých.

Nitriansky samosprávny kraj      politická strana, koalícia alebo kandidát počet poslancov poradieSMER-SD, KDH321SMK-MKP142NEKA43MOST-HÍD, SDKÚ-DS, SaS, OKS, NOVA34SNS15

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

V Oščadnici horí strecha hotela, zasahujú hasiči z Čadce a zo Žiliny

VČERA - 17:55Domáce

Strechu jedného z hotelov v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar.