• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
22°Bratislava

Marian Kotleba porazil vo voľbách Kaníka a šokoval Maňku

  • 18:18 10.11.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Marian Kotleba porazil vo voľbách Kaníka a šokoval Maňku

Víťaz prvého kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, HZDS, HZD, Strana zelených) by bol so svojím výsledkom spokojný, keby do druhého kola nepostúpil s Marianom Kotlebom (Ľudová strana Naše Slovensko).

„Šok je, kto je na druhom mieste. Musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. Dnes je kríza a vysoká nezamestnanosť v Európe a aj v iných krajinách ide extrémizmus dopredu. Musíme robiť všetko pre to, aby sme tomu zabránili. Najlepšia cesta je bojovať proti tomu lepšou ekonomickou situáciou,“ uviedol Maňka.

Podotkol, že z politickej strany Adolfa Hitlera sa najprv všetci smiali, a kým si uvedomili vážnosť situácie, bolo už neskoro. To, že nevyhral už v prvom kole, Maňka nepovažuje za neúspech. „Dal som si robiť výskumy, pohybovali sa na úrovni 43,8 percenta. Som prekvapený tým ďalším v poradí a hlavne veľkosťou zisku toho druhého v poradí,“ uviedol Maňka. Dodal, že druhého kola sa neobáva, ale ide doň smutný.

Marian Kotleba svoj úspech pripisuje tomu, že ľudia začínajú otvárať oči a majú dosť tých, ktorí Slovenskú republiku dostali do tých problémov, v ktorých je. „Stali sme sa lídrami pravice v Banskobystrickom kraji a v druhom kole si trúfame na víťazstvo,“ povedal pre agentúru SITA Kotleba.

V reakcii na Maňkove slová o extrémizme pripomenul svoj výsledok pri voľbách do krajského zastupiteľstva, v ktorých vo volebnom obvode Banská Bystrica získal najväčší počet hlasov zo všetkých kandidátov. Ľudia tým podľa neho jasne ukázali, čo považujú za extrémizmus.

Zdôraznil tiež, že svoj volebný výsledok dosiahol aj bez bilbordov a drahej volebnej kampane. „Keďže my sme sa, na rozdiel od vládnej strany, nijako nepodieľali na rozkrádaní štátu, na drahé kampane nemáme peniaze,“ dodal s tým, že aj pred druhým kolom bude pokračovať v kampani založenej na osobných stretnutiach.

Občania Banskobystrického kraja si v sobotných voľbách vyberali predsedu spomedzi 11 kandidátov. Podľa neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR na svojej internetovej stránke, získal Maňka podporu 60 960 voličov, čo predstavuje 49,47 percenta hlasov.

Kotlebovi hlas odovzdalo 26 251 voličov, teda získal 21,30 percenta hlasov. Na treťom mieste skončil Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS), ktorý získal 15,07 percenta hlasov, nasleduje Karol Konárik (SNS) so ziskom 4,10 percenta hlasov, Ondrej Binder (nezávislý) - 3,26 percenta, Ladislav Fízik (ASV) - 2,04 percenta, Andrea Jenčíková (Nový parlament) - 1,13 percenta, Emil Samko (KĽS) - 1,09 percenta, Jaroslav Sekerka (KSS) - 1,06 percenta, Pavel Chovanec (Úsvit) - 0,86 percenta a Jozef Sásik (SĽS) - 0,57 percenta.

Volebná účasť v kraji dosiahla 24,59 percenta.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

Pri požiari auta zasahoval vrtuľník, jeden muž takmer uhorel

DNES - 10:55Domáce

Na mieste požiaru našli muža s rozsiahlymi popáleninami.

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

Blanár: Slovensko získalo vďaka EÚ prosperitu aj vyššiu úroveň života obyvateľov

DNES - 9:14Domáce

Vstupom do EÚ Slovensko získalo významnú podporu eurofondov, pripomína minister zahraničných vecí.

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

DNES - 8:39Domáce

Expremiér Mikuláš Dzurinda, ktorý pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie, nevidí najmenší dôvod zvažovať v súčasnosti alternatívu k EÚ.

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

Záborská: Na Slovensko sa po mečiarizme pozeralo cez prsty

DNES - 8:05Domáce

Na Slovensko sa v časoch po mečiarizme pozeralo cez prsty, spomína na obdobie svojho príchodu do Európskeho parlamentu Anna Záborská, ktorá bola europoslankyňou 15 rokov.

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

Policajti hľadajú 19-ročného Štefana, nezvestný je vyše týždňa

DNES - 7:30Domáce

Polícia sa obracia na verejnosť so žiadosťou o pomoc pri pátraní.