• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 25.5.2025Meniny má Urban
Bratislava

Prečo sú čipsy také návykové? Vedci na to majú vysvetlenie

  • 19:00 21.02.2023
  • Bratislava
Prečo sú čipsy také návykové? Vedci na to majú vysvetlenie

Povedali ste si už niekedy, že si dáte len jeden zemiakový lupienok, no skončilo to až pri vyprázdnení celého balíčka? Vedci poznajú dôvod, prečo je to tak.

V štúdii uverejnenej vo Frontiers in Psychology nechali vedci potkany vybrať si z troch rôznych potravín. Na výber mali štandardné jedlo, zmes tuku a uhľohydrátov alebo zemiakové lupienky. Hlodavce uprednostňovali zemiakové lupienky pred ostatnými dvoma možnosťami. Nejde teda len o obsah tuku a sacharidov.

Prečo sú zemiakové lupienky návykové?

Zemiakové lupienky sú najznámejšie pre dve veci: soľ a tuk. Štúdie ukázali, že konzumácia soli spúšťa uvoľňovanie dopamínu, chemického posla, ktorý riadi centrum potešenia mozgu. Akonáhle mozog dostane prvú odmenu, začne túžiť po ďalšej.

V rámci jedného austrálskeho výskumu mohlo 48 dospelých ľudí zjesť počas štyroch obedov jedla, koľko len chceli. Išlo o jedlá z cestovín, ktoré vyzerali v podstate rovnako, no jediným rozdielom bol obsah soli a tuku. Omáčka bola:

  • s nízkym obsahom tuku a nízkym obsahom soli
  • s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom soli
  • s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom soli
  • s vysokým obsahom tuku a vysokým obsahom soli.

Podľa výsledkov v The Journal of Nutrition bez ohľadu na to, koľko tuku bolo v jedle, dobrovoľníci zjedli o 11 percent viac kalórií a jedla, keď bola omáčka extra slaná. S omáčkou s vysokým obsahom tuku účastníci zjedli o 60 percent viac kalórií, ale nie nevyhnutne žiadne jedlo navyše z hľadiska hmotnosti. Samotný tuk má vysoký obsah kalórií, takže dobrovoľníci jedli viac kalórií s rovnakým množstvom jedla.

Ako spolupracujú tuk a soľ?

Za normálnych okolností tuk v jedle uspokojuje, takže sa ľudia nepotrebujú prejedať, najmä ak sú citliví na chuť tuku.

Ak má jedlo málo soli, je ľahké precvičovať si sebakontrolu a neprejedať sa, hovorí autor štúdie Russel Keast, PhD, profesor senzorickej vedy na Deakin univerzite.

Sebakontrola však opadne, ak do jedla pridáme soľ. Takže mastné čipsy, ktoré nemajú extra obsah soli, by neboli také návykové. Keď sa však prepojí tuk a soľ, mozog chce toľko sodíka, koľko len môže získať.

Zdroj: Info.sk, MB, thehealthy.com, tasteofhome.com, ncbi.nlm.nih.gov, jn.nutrition.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Mesto zasiahol umelo vytvorený dážď

Video: Mesto zasiahol umelo vytvorený dážď

VČERA - 20:26Zaujímavosti

Manipulácia s počasím nie je len témou sci-fi kníh. Toto mesto si vie poradiť so suchom vďaka umelo vytvorenému dažďu.

Hrozí vám rozchod? Takto to prezrádza telo

Hrozí vám rozchod? Takto to prezrádza telo

7:04 23.05.2025Zaujímavosti

Nekvalitný či škodlivý vzťah prezrádzajú aj príznaky tela. Čo si treba všímať?

Podľa štúdie by fanúšikovia na koncerty Oasis mohli v Spojenom kráľovstve minúť miliardu libier

Podľa štúdie by fanúšikovia na koncerty Oasis mohli v Spojenom kráľovstve minúť miliardu libier

11:48 22.05.2025Zaujímavosti

Fanúšikovia slávnej britpopovej skupiny Oasis by mohli počas nadchádzajúceho reunionového turné v Spojenom kráľovstve minúť miliardu libier. Podľa AFP to vyplýva z odhadu banky Barclays.

Vo francúzskom mestečku Landerneau sa zhromaždilo rekordných 3076 Šmolkov

Vo francúzskom mestečku Landerneau sa zhromaždilo rekordných 3076 Šmolkov

8:35 21.05.2025Zaujímavosti

Malé francúzske mestečko Landerneau na tretí raz uspelo pri pokuse utvoriť svetový rekord v počte ľudí oblečených ako Šmolkovia – zhromaždilo sa ich tam 3076. TASR informuje podľa správy agentúry UPI.

Video: Kamera zachytila nechutný moment pred vysielaním

Video: Kamera zachytila nechutný moment pred vysielaním

7:12 21.05.2025Zaujímavosti

Moderátorka zverejnila záber z nechutného momentu, ktorý zažila s kameramanom pred vysielaním.