• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Akou vodou polievate kvety? Pozor, aby ste ich neotrávili

  • 19:26 29.01.2023
  • Bratislava
Akou vodou polievate kvety? Pozor, aby ste ich neotrávili

Bez vody by izbové rastliny neboli schopné rásť. Avšak je dôležité aj to, akou vodou ich polievate. Môžete ich aj otráviť.

Niektoré druhy vôd môžu podľa odborníka na domácu úpravu vody spôsobiť izbovým rastlinám problémy. Môžu byť totiž citlivé na pridané minerály, ktoré upravovaná voda z vodovodu často obsahuje. Gene Fitzgerald, odborník na domácu úpravu vody z BOS, varuje že nesprávnym druhom vody, môžete svoje črepníkové rastliny zabiť.

Pre portál Express povedal: „Zatiaľ čo na väčšine miest môže byť voda z vodovodu vhodná na zalievanie rastlín, ak máte tvrdú vodu, môže to viesť k ťažkostiam."

Tvrdá voda

Problémom tvrdej vody je vysoký obsah vápnika a horčíka. Práve tie môžu rastlinám narobiť nepríjemnosti. Keď rastliny zaťažujú usadeniny horčíka a vápnika, bráni im to v nasávaní iných živín. Takáto voda nerobí dobre ani domácim zvieratám.

Zmäkčená voda

Na vyriešenie tvrdej vody mnohí používajú zmäkčovače. Tie sa síce vysporiadajú s tvrdou vodou, no vytvoria zase iné problémy. Zmäkčená voda obsahuje prebytočnú soľ, ktorá rastlinám vôbec nepomáha. Môžu upadať až odumrieť. Ide o sodík, ktorý zmäkčená voda obsahuje. Keď sa nahromadí v pôde, spôsobuje rastlinám nepríjemnosti.

Príliš veľa chlóru

Voda, ktorá tečie z vodovodného kohútika, je u nás ošetrená dezinfekčným prostriedkom, aby bola bezpečná a spĺňala normy na pitnú vodu. Avšak práve chlór, ktorý zabíja užitočné baktérie a pomocné pôdne mikroorganizmy, nerobí izbovým rastlinám dobre.

Netreba však panikáriť, vo väčšine prípadov je voda z vodovodu v poriadku. Môžete si ju však nechať otestovať a ubezpečiť sa o jej vhodnosti.

Aké máte možnosti pri polievaní?

Destilovaná voda

Destilovaná voda rastlinám neublíži, no rastliny nebudú rásť tak rýchlo. Vaše rastliny udrží nažive, no nepridá im žiadne živiny navyše, keďže žiadne nemá. Preto niektorí pridávajú do destilovanej vody epsomskú soľ. Neexistuje však dôkaz, že to pomôže aj vašim rastlinám. Naopak príliš veľké množstvo soli by im mohlo ublížiť.

Dažďová voda

Dažďová voda je ideálne riešenie na polievanie izbových rastlín, no ak žijete v meste s vysokou hustotou obyvateľstva, prípadne blízko priemyselnej časti, dažďová voda nebude vhodná. Budú v nej nečistoty a tiež môže dôjsť k zníženiu úrovne pH.

Zber dažďovej vody nie je úplne jednoduchý, no oplatí sa. Najlepšie, ak budete zbierať vodu do nádoby na otvorenej časti dvora, nie z odkvapu.

Odstatá voda

Najjednoduchšie riešenie, ktoré vás v podstate nebude nič stáť, je nechať kohútikovú vodu odstáť. Naberte si ju do nádoby, nechajte do rána odstáť a môžete smelo polievať.

Zdroj: Info.sk, MB, express.co.uk, mylittlejungle.com, thewaterway.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

DNES - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

DNES - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.