• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Ako pomôcť izbovým rastlinám v zime? Všetky prísady nájdete v kuchyni, nebude vás to stáť ani cent

  • 18:43 26.01.2023
  • Bratislava
Ako pomôcť izbovým rastlinám v zime? Všetky prísady nájdete v kuchyni, nebude vás to stáť ani cent

Chladnejšie počasie a nedostatok slnečného svetla v zime môžu byť problémom pre izbové rastliny, pretože sa im v týchto podmienkach veľmi ťažko darí. Existuje však niekoľko jednoduchých potravín, ktoré môžu vašim rastlinám pomôcť. Nájdete ich vo svojej kuchyni.

Cez zimu nie je jednoduché udržať izbové rastliny v tej najlepšej kondícii. Nízke teploty, prievan v miestnostiach, menej slnečného žiarenia a ústredné kúrenie môžu mať na ne škodlivý vplyv. Fiona Jenkins, odborníčka na izbové rastliny na MyJobQuote, sa podelila o šesť základných vecí, ktoré nájdete v kuchyni a vďaka nim budú vaše rastliny prosperovať až do jari.

Jednou z najväčších chýb, ktoré ľudia robia v zimných mesiacoch pri starostlivosti o svoje izbové rastliny, je nadmerné zalievanie. Niektoré rastliny v zimných mesiacoch spia, takže vyžadujú menej vody i celkovej starostlivosti. Nadmerné zalievanie by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov a ďalšie problémy s rastlinou.

Ak budete svoje rastliny v zime zalievať tak často ako v teplejších mesiacoch, môže im to viac uškodiť ako pomôcť, vysvetlila Fiona pre portál Express. Namiesto toho radšej vyskúšajte iné triky, s ktorými sa vám podarí udržať rastliny zdravé a silné v zimných mesiacoch.

Mletá škorica

Nielenže je škorica skvelou ingredienciou v kuchyni, ale poskytuje aj obrovské výhody pre rastliny. Škorica je prírodný fungicíd a má protiplesňové aj antibakteriálne vlastnosti, vďaka čomu je skvelá na opravu zlomených stoniek.

Keď nájdete zlomenú stonku, urobte čistý rez na stonke a posypte ju škoricovým práškom. Tak zabránite infekcii a hnitiu.

Primiešanie škoricového prášku do pôdy rastliny zase pomôže predchádzať plesniam a hubám.

Majonéza

Sú listy vašej izbovej rastliny na pohľad matné? Riešením na obnovenie ich prirodzeného lesku je majonéza.

„Vezmite kúsok kuchynskej utierky s malým množstvom majonézy a potrite ňou listy. Vďaka tomu by sa mali lesknúť celé týždne,” radí Fiona. Nesmiete však použiť príliš veľa majonézy. Zanechané zvyšky by mohli upchať póry listov.

Vaječné škrupiny

Vaječné škrupiny môžete použiť vo vonkajších kvetináčoch na odpudenie slimákov od hodovania na listoch vašich obľúbených rastlín. Vaječné škrupiny sa však dajú použiť aj na doplnenie vápnika pre izbové rastliny. Fiona vysvetlila: „Pridanie rozdrvených vaječných škrupín do pôdy izbových rastlín je rýchly a jednoduchý spôsob, ako im dodať vápnik navyše.”

Jednoducho rozdrvte vaječné škrupiny v mixéri alebo mažiari až na prášok. Ak plánujete presádzať rastlinu, tak primiešajte vaječné škrupiny do pôdy, dosiahnete najlepšie výsledky. Ak však nie, stále môžete vaječné škrupiny rozložiť na pôdu okolo rastliny.

Banánová šupka

Z banánovej šupky si môžete vyrobiť účinné domáce hnojivo, ktoré dodá domácim rastlinám extra vzpruhu počas zimných mesiacov. Jednoducho vložte šupku banánu do nádoby s vodou a nechajte ju tam 24 hodín. Potom použite vodu na poliatie rastlín.

Šupka z banánov dodá rastlinám živiny, ako je draslík, fosfor a vápnik. To ich posilní a navyše odradí škodcov.

Nesolená zemiaková voda

Ak chcete ušetriť nejaké peniaze na účte za vodu, môžu použiť zvyšky vody z varených zemiakov na zalievanie rastlín. Takáto voda obsahuje draslík, fosfor a horčík, ktoré pomáhajú izbovým rastlinám prosperovať. Pred použitím na zalievanie rastlín nechajte vodu vychladnúť.

Len dávajte pozor, aby ste nepoužívali zemiakovú vodu, ktorá obsahuje soľ, pretože to môže poškodiť rastliny a zabrániť koreňom absorbovať vodu, radí portál Express.

Čaj

Čajové lístky sú obohatené o dusík, ktorý pomáha rastlinám rásť. Čaj však môže obsahovať kyselinu trieslovú, preto by sa mal používať iba na izbové rastliny, ktoré majú radi kyslú pôdu.

Ak chcete vyskúšať tento trik, uvarte si kanvicu čaju z dvoch vrecúšok a nechajte ju cez noc vychladnúť.

Zdroj: Info.sk, MB, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.